Vuvuzelele au invadat Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instrumentele produse în China sunt de şapte ori mai scumpe în staţiunile de pe litoral decât pe site-urile de licitaţii sau la angrosişti. Trompetele din plastic au devenit o modă odată cu Mondialul de fotbal din Africa de Sud. Un comerciant din Mamaia a încropit repede o afacere cu vuvuzelele produse în China. 

„Primim vuvuzele" - acesta este anunţul postat pe vitrinele mai multor magazine din zona Cazino a staţiunii Mamaia. Chiar dacă instrumentele sunt din material ieftin, acestea se vând ca pâinea caldă. S-au făcut liste de aşteptare, iar afaceristul, precaut la început, a adus doar câteva zeci de instrumente. „S-au vândut foarte repede şi a trebuit să suplimentăm comenzile", spune Coca Vişan, administratorul unui magazin din reţeaua care comercializează celebrele vuvuzele.

Lecţie de suflat

Vuvuzelele de la Mamaia sunt ieftine pentru că provin din China şi sunt realizate dintr-un plastic ieftin. Dacă pe internet 10 vuvuzele costă 3 euro şi se iau în considerare doar comenzile mai mari de 50 de bucăţi, la Mamaia, o vuvuzelă costă 30 de lei. „Se cumpără pentru copii, deşi este mai greu de suflat în ele. Cunosc microbişti care au făcut rană la buză până au învăţat cum să o folosească corect", adaugă Coca Vişan. În Mamaia, un puşti de 12 ani ne învaţă cum se foloseşte vuvuzela. „Tragi aer în piep... aer mult... apoi îţi ţugui buzele ca la un fluierat.

Mai trebuie doar să nimereşti exact poziţia buzelor pe dispozitiv", spune acesta mândru de reuşita lui. Un tânăr din apropiere râde şi comentează: „I-am văzut eu pe ăia la televizor roşii la faţă şi cum le plesnesc obrajii când suflă în vuvuzele". A încercat şi el. Nu i-a ieşit din prima. „Deştepţi chinezii ăştia!", comentează el. Instrumentele de la Mamaia sunt de culoare roşie, însă, turiştii se mândresc că pe la ei se comercializează şi alte tipuri, alcătuite din trei părţi detaşabile care, puse cap la cap, ajung la lungimea optimă, 25 de centimetri, pentru a scoate sunetul asurzitor.

La început, comercianţii au primit reclamaţii pentru că zgomotul făcut de clienţii care încercau marfa îi deranja pe turiştii care mâncau la terasele din zonă. Seara însă, când pe ecranele mari amplasate în aer liber din Mamaia se difuzează meciuri, controversatul instrument se încadrează perfect în peisaj. Vuvuzelele se vând şi în staţiunile Neptun, Vama Veche şi Mangalia.

Cea mai scumpă trompetă africană costă 24.000 de euro

Aproximativ 90% din vuvuzelele sud-africane sunt produse în China. Există 37 de tipuri de vuvuzele, care se vând la poarta fabricilor la un preţ de doi yuani (0,24 euro) bucata. Cu toată enervarea stârnită în rândul microbiştilor de zgomotul vuvuzelelor şi sutele de plângeri primite de la telespectatorii meciurilor, pe glob, la ora actuală, se vinde câte un instrument la fiecare două secunde.

Cea mai scumpă vuvuzelă din lume, în valoare 20.000 de lire sterline (24.000 de euro), suflată cu aur alb şi incrustată cu pietre preţioase, printre care şi un diamant de un carat, a fost cumpărată de un om de afaceri din Rusia. Potrivit cotidianului britanic „The Sun", toate materialele şi transportul au costat aproape 20.000 de euro.

Klemens Pointner, bijutierul austriac care s-a ocupat de modificarea vuvuzelei, a precizat că cel mai greu lucru a fost să facă rost de instrumentul atât de popular la meciurile Cupei Mondiale din Africa de Sud. Klemens Pointner nu a dezvăluit identitatea cumpărătorului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite