„Vrem spitale, nu catedrale!”. Protest la adresa finanţării cultelor de către stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a mai acordat Bisericii Ortodoxe Rom\ne încă 10 milioane de lei de la bugetul de stat, în ultima şedinţă din luna decembrie
Guvernul a mai acordat Bisericii Ortodoxe Rom\ne încă 10 milioane de lei de la bugetul de stat, în ultima şedinţă din luna decembrie

În ultima duminică a acestui an, pe 29 decembrie, cei care se opun finanţării bisericilor din bani publici au anunţat că vor protesta în mai multe oraşe din ţară. Organizatorii de la Asociaţia Secular-Umanistă din România îi sfătuiesc pe participanţi să se fotografieze în faţa unor instituţii din România, purtând panouri cu mesaje prin care susţin laicitatea statului.

„În urmă cu 150 de ani, pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României adopta legea de secularizare a averilor mânăstireşti, punându-se bazele statului român modern. Astăzi, priorităţile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima şedinţă de Guvern 10 milioane de lei în plus faţă de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului „Vrem spitale, nu catedrale! - Zi de acţiune laică”, creată de Asociaţia Secular-Umanistă din România.

Pe 18 decembrie Biserica Ortodoxă Română (BOR) a primit în administrare printr-o ordonanţă de urgenţă şi Complexul hotelier „Bradul” din Covasna (hotel, restaurant, bază de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreună cu 2,3 hectare de teren.

„Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mânăstireşti pentru întreţinerea şcolilor şi spitalelor, dar guvernanţii actuali ignoră criza din sistemul sanitar pentru a îmbogăţi Biserica. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare ale credincioşilor!”, se mai arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare.

Pe 29 decembrie, protestatarii se vor fotografia în faţa diferitelor instituţii publice din România (Parlament, Consiliu Judeţean, Primărie etc) sau în faţa locuinţelor lor, afişând panouri cu mesaje pro-laicitate. 

Până vineri la prânz îşi anunţaseră participarea la eveniment peste 200 de persoane.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Protest la adresa finanţării cultelor de către stat: „Vrem spitale, nu catedrale“

Timişorenii sunt îndemnaţi să se fotografieze în faţa unei instituţii publice cu un mesaj pro-laicitate. Ineditul protest va avea loc duminică, 29 decembrie.

FOTO Preasfinţitul Paisie Lugojanul, la DNA pentru deturnare de fonduri UE

Episcopul vicar Paisie Lugojanul, al doilea om din Mitropolia Banatului, este cercetat de procurorii anticorupţie pentru că le-ar fi cerut angajaţilor a cinci centre sociale, înfiinţate pe banii UE şi coordonate de Arhiepiscopia Timişoarei, să cotizeze „la negru”, din salarii, la Biserică.

Paisie Lugojanul nu răspunde decât la întrebările jurnaliştilor ortodocşi

Paisie Lugojanu, al doilea om din Arhiepiscopia Timişoarei, cel care conduce din umbră Mitropolia Banatului, a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii care nu sunt ortodocşi.

Mitropolia Banatului investeşte peste 100.000 de euro pentru repararea treptelor de la Catedrală

Mitropolia Banatului a cerut municipalităţii ajutor pentru reabilitarea treptelor de la intrarea în Catedrala Ortodoxă din centrul Timişoarei.

Dragnea, despre impozitarea afacerilor Bisericii: Nu sunt de acord să punem impozit pe credinţă

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a declarat duminică, în emisiunea „După 20 de ani“, că impozitarea bunurilor şi afacerilor Bisericii nu a fost discutată de executiv în momentul în care s-au căutat noi surse de majorare a veniturilor la buget.

33 de asociaţii creştine reacţionează la petiţia ONG-urilor privind stoparea finanţării bisericilor din bani publici

Un număr de 33 de ONG-uri reacţionează la scrisoarea deschisă trimisă marţi Parlamentului de alte Organizaţii Nonguvernamentale - care cereau stoparea finanţării bisericilor din bani publici - susţinând că finanţarea bisericilor de la bugetul de stat nu constituie o violare a libertăţii de conştiinţă a contribuabililor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite