Vot final pe modificările la Legea Educaţiei Naţionale în Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Informatica ar putea să devină materie obligatorie la gimnaziu şi probă la Capacitate
Informatica ar putea să devină materie obligatorie la gimnaziu şi probă la Capacitate

Deputaţii din Comisia de învăţământ urmează să finalizeze marţi forma în care Legea Educaţiei Naţionale va ajunge pentru vot în Plenul Camerei Deputaţilor, după ce săptămâna trecută aceştia au aprobat cea mai mare parte a amendamentelor aduse de ministrul Remus Pricopie, printre care menţinerea clasei a IX-a la liceu şi repunerea în drepturi a educatorilor fără licenţă.

”Marţi se va finaliza raportul comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor, după ce vor fi votate şi amendamentele care nu au mai fost discutate la şedinţa din 26 februarie, din lipsă de cvorum. Apoi proiectul de aprobare a ordonanţei 92 care modifică Legea Educaţiei Naţionale va intra în Plenul Camerei şi apoi va fi trimis Senatului, camera decizională”, a explicat pentru ”Adevărul” Sanda-Maria Ardeleanu, deputat în Comisia de învăţământ.

Şi senatorul Liviu Pop susţine că votul final al comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor ar urma să fie dat la începutul săptămânii, după ce au rămas nevotate o serie de amendamente aduse de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, unul pe preuniversitar, iar restul vizează sistemul universitar.

Amendamentele votate săptămâna trecută

Revenirea clasei a IX-a la liceu, reintroducerea poziţiilor de educatori cu studii medii în sistemul de învăţământ, eliminarea probei transdisciplinare la Evaluarea Naţională şi introducerea competenţelor lingvistice şi digitale pentru admiterea la liceu. Acestea sunt modificările la Legea educaţiei pentru care ministrul Remus Pricopie a primit, miercurea trecută, undă verde din partea comisiei de specialitate de la Camera Deputaţilor.

Schimbările vin în contextul în care actuala lege a Educaţiei prevede ca în anul 2016, clasa a IX-a să treacă de la liceu la gimnaziu, iar la Evaluarea Naţională (Capacitatea) să se introducă o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe.

Prin modificările aprobate săptămâna trecută de Comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a primit aprobarea să trimită Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 92/2012 spre dezbatere în plenul Senatului şi în cel al Camerei Deputaţilor. Dacă aceasta trece de ambele camere, atunci Legea Educaţiei Naţionale va fi modificată din nou. Prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor, va trebui să-şi dea votul final până la data de 6 martie 2013. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite