Voluntarii 4x4, ajutoarele pompierilor la intervenţiile în condiţii extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt sute şi sunt împrăştiaţi în toată ţara. Este vorba despre pasionaţii de maşini de teren care au decis să-i ajute pe cei aflaţi la nevoie. Pentru că sunt dotaţi cu maşini de teren şi echipamente de recuperare aceştia intervin alături de pompieri pentru salvarea celor aflaţi în situaţii dificile.

1000 de salvatori voluntari în intervenţii „care ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei” din toată ţara sunt gata să sară oricând în spijinul semenilor. Începând de astăzi însă aceştia vor acţiona şi împreună cu pompierii când aceştia au probleme de deplasare în situaţii de urgenţă. Salvatorii pot fi mobilizaţi atât prin numărul de urgenţă 112 cât şi printr-un număr direcţionat la Asociaţia „Salvatorilor Voluntari 4X4”.

„De exemplu, în cazul în care ar exista persoane blocate pe centura Capitalei, urmare a viscolului puternic şi ninsorilor abundente, iar pompierii întâmpină dificultăţi de deplasare, dispeceratul ISU Bucureşti-Ilfov solicită sprijinul membrilor Asociaţiei „Salvatorilor Voluntari 4X4”. Aceştia vor participa benevol, cu resurse proprii, pentru a facilita accesul pompierilor la caz sau pentru transportul eventualelor victime la unităţi spitaliceşti sau în alte locaţii”, au explicat oficialii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii.

Acest gen de activitate se va extinde la nivelul ţării, spune Paul Dorneanu, unul dintre fondatorii „Salvatorii Voluntari 4X4”. „Asociaţia are deja, din 2017, protocolul de colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi în urma acestuia vom încheia convenţii de colaborare cu inspectoratele judeţene”, a explicat Dorneanu.

Membrii asociaţiei intervin de mai multă vreme, gratuit, cu propriile maşini la astfel de cazuri, dar nu prin intermediul dispeceratului 112 sau al pompierilor, ci prin intermediul unei platforme. „Maşinile sunt 4X4, iar 90 la sută sunt special pregătite pentru intervenţii în teren greu, accidentat. Sunt maşini înălţate, dotate cu roţi speciale şi cu trolii pentru tractarea celor blocaţi”.

Intervin şi cu ambarcaţiuni

Sunt şi membri care au în dotare şi alte echipamente precum truse de prim ajutor  (având calificarea necesară oferirii primului ajutor), platforme, plug/lamă pentru deszăpezire, drone şi altele. „În rândul voluntarilor avem oameni care sunt dotaţi cu ATV-uri sau chiar ambarcaţiuni care şi-au arătat disponibilitatea de acţiona în sprijinul unor persoane aflate în situaţii periculoase”, spune Dorneanu.

În total, asociaţia care gestionează platforma Rescue4x4.ro are 1000 de voluntari în toată ţara, cei mai numeroşi (aproape 200) fiind în Capitală. Paul Dorneanu, mărturiseşte că pasiunea membrilor asociaţiei pentru maşini de teren şi pentru explorarea zonelor mai puţin umblate ale României i-a făcut să se gândească la faptul că pot oferi un ajutor celor care rămân înzăpeziţi sau împotmoliţi.

Apoi serviciile au fost extinse fiind oferit ajutorul oricărei persoane aflate în dificultate. Intervenţiile  sunt, obligatoriu, gratuite. 

Cum cereţi ajutorul

Apelul de solicitare de ajutor se poate face online sau prin telefon. În momentul în care se primeşte o solicitare de intervenţie prin intermediul Rescue4x4.ro platforma va identifica automat coordonatele GPS ale celui care cere asistenţă. Cererea de asistenţă se poate face şi prin intermediul numărului de telefon 0377.779.000, număr redirecţionat către fondatori asociaţiei. În faza următoare se face o verificare rapidă a informaţiilor primite. „Evităm astfel să trimitem echipaje în urma unor apeluri false sau la incidente banale. Am primit, de exemplu, cerere de ajutor de la o persoană care a rămas fără baterie în mijlocul oraşului...” mai spune Dorneanu.

După ce apelul este verificat, se activează salvatorii. „Sunt trimise notificări prin SMS şi mail către cei mai apropiaţi voluntari de locul incidentului în funcţie de localizarea incidentului. Odată notificaţi, cei disponibili vor contacta persoana care a solicitat asistenţă. „În câteva minute, practic, se pleacă spre locul intervenţiei care poate dura şi 12 ore dacă este vorba de una mai dificilă în teren noroios, extrem de greu. Au fost cazuri când în drum spre intevenţie am şi cumpărat câte ceva de mâncare pentru cei blocaţi”, spune Dorneanu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite