Voiculescu lasă iar Senatul şi scapă de Completul 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu a demisionat din Senat pentru a nu fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie FOTO: Adevărul
Dan Voiculescu a demisionat din Senat pentru a nu fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie FOTO: Adevărul

Senatorul Dan Voiculescu şi-a dat din nou demisia din Parlament şi nu va mai fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul “ICA”. Dosarul se reîntoarce la Tribunalul Bucureşti

Dan Voiculescu şi-a dat ieri demisia din Senat, anunţând acest lucru printr-o scurtă declaraţie politică: „În ultimul timp se speculează foarte mult că imunitatea a devenit o piedică în realizarea actului de justiţie. Pentru că există un dosar în justiţie în care am fost implicat, a fost inclus numele meu în acest dosar, am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară, astfel încât justiţia să poată să-şi facă datoria, ca atare demisionez din Senat“.

Însă senatorii şi deputaţii nu se bucură de imunitate decât în cazul reţinerii, arestării şi percheziţiei, urmărirea penală şi judecarea nefiind condiţionate de un vot în Parlament. Dan Voiculescu a fost anchetat, iar acum e judecat, în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

Prin renunţarea la mandatul de senator, Dan Voiculescu evită judecarea sa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Potrivit legii, ÎCCJ este singura instanţă care poate judeca parlamentari. De altfel, Voiculescu recunoaşte că se teme de completul la care i-a fost repartizat dosarul, acelaşi care l-a condamnat în primă instanţă şi pe Adrian Năstase. „Eu nu am nimic de comentat asupra modului în care judecătorii îşi fac datoria, dar nu pot să nu constat că un complet de judecată, în cazul unui proces public, de notorietate maximă - Adrian Năstase - a scris şi a semnat că porneşte de la premisa că nu sunt probe. Aşa ceva nu e posibil într-o democraţie în întreaga lumea“, a spus Voiculescu la Realitatea TV.

Pe 31 ianuarie, Dan Voiculescu urma să se prezinte Completului 4 de la ICCJ, pe a cărui listă de condamnări figurează şi alte nume grele. Pentru că Dan Voiculescu nu mai este parlamentar, dosarul ICA urmează să întoarcă la Tribunalul Bucureşti, unde a mai fost şi anul trecut, între iunie şi decembrie, după ce liderul PC a demisionat din Senat pe 25 iuni.  Demisia de ieri este a treia la care recurge Dan Voiculescu.

DEMISII ŞI MOTIVE

În septembrie 2007, Dan Voiculescu şi-a dat pentru prima oară demisia din Parlament, după ce a fost declarat colaborator al Securităţii. Motivul demisiei invocat atunci de Voiculescu a fost lipsa de susţinere a unor proiecte ale sale, printre care prelungirea contractelor chiriaşilor din casele naţionalizate şi reducerea TVA-ului pentru produsele alimentare de bază. În decembrie 2008, începe, la Tribunalul Bucureşti, procesul privaticării ICA.

În legislatura 2008-2012, Dan Voiculescu a câştigat un nou mandat de senator, fapt care a determinat ca dosarul ICA să fie transmis la Înalta Curte. Pe final de mandat, la 25 iunie 2012, când verdictul de la Înalta Curte era iminent, Dan Voiculescu a demisionat din nou din Senat. Motivul invocate a fost respingerea de către comisiile Senatului a unui proiect legislativ privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală.
Magistraţii ÎCCJ au trimis, ulterior, dosarul la Tribunalul Bucureşti, care devenise competent pentru a judeca acest caz. La tribunal, dosarul a fost amânat timp de şase termene, până când au venit alegerile parlamentare din decembrie 2012, iar Dan Voiculescu a câştigat un nou mandat de senator.

Pe 20 decembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a constatat că inculpatul Dan Voiculescu a redevenit parlamentar, astfel că şi-a declinat competenţa în favoarea Înaltei Curţi. Voiculescu a nu şi-a depus jurământul odată cu ceilalţi parlamentari, alimentând speculaţii că ar intenţiona să profite de incertitudinea asupra calităţii sale de senator.  Însă, potrivit regulamentului Senatului, nedepunerea jurământului nu anulează calitatea de senator, ci împiedică doar exercitarea mandatului. În cele din urmă, Voiculescu a depus jurământul de senator pe 21 ianuarie, pentru a demisiona din nou după şase zile.

REACŢII LA DEMISIE

Crin Antonescu, preşedinte PNL: „Nu am comentarii de făcut, este dreptul fiecăruia dintre noi de a lua astfel de decizii, e o decizie care m-a surprins şi pe mine“.

iulian craciun

Iulian Crăciun (foto dreapta), contracandidat Dan Voiculescu în colegiul senatorial nr. 8: „Demisia afectează cetăţenii sectorului 4. Acum, când se discută bugetele, aceştia nu sunt reprezentaţi. Dan Voiculescu este cel care ar trebui să aducă bani în sector“.

Mihai Răzvan Ungureanu, lider Forţa Civică: „Este incalificabil, nu am crezut că putem să ajungem, într-o ţară care se doreşte europeană, să asistăm la un asemenea joc, pe cât de transparente, pe atât de  lipsit de morală“. Ungureanu a anunţat că formaţiunea sa îl va susţine pe Iulian Crăciun la alegerile parţiale pentru fotoliul de senator.

Lista condamnaţilor

Completul 4, din cadrul ÎCCJ, este format din judecătorii Ionuţ Matei, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan. Această instanţă l-a condamnat în vară pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare. Alte nume grele:

Deputatul PSD Mihai Sireţeanu, condamnat la doi ani cu suspendare pentru complicitate la încheierea unor contracte de căpuşare a fabricii de armament de la Mizil.

Deputatul PDL Cosmin Mihai Popescu, condamnat la doi ani cu suspendare pentru favorizarea infractorului (Ionel Manţog) în “dosarul strămutaţilor de lux”.

Fostul ministru PNŢ Ioan Avram Mureşan, condamnat la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.

Deputatul PDL Eugen Bădălan, condamnat la patru ani cu suspendare pentru fapte de corupţie în legătură cu înstrăinarea unor bunuri ale Armatei Române.

Body

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite