Se clatină scaunul preşedintelui Universităţii din Bucureşti, profesorul Vlad Nistor?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La protestul anunţat de Asociaţia Studenţilor din Universitatea Bucureşti şi-au anunţat deja prezenţa, pe pagina de Facebook a evenimentului, peste 400 de tineri care se solidarizează cu revendicările reprezentanţilor studenţilor.

În prezent, studenţii lipsesc din comisiile universitare care decid asupra diverselor probleme care îi privesc direct, nu sunt consultaţi asupra modului în care se împart bursele studenţeşti şi sunt trataţi mai degrabă ca executanţi docili şi nu ca parteneri reali în procesul educaţional de către conducerea Universităţii, în general, şi de Preşedintele Universităţii, profesorul Vlad Nistor, în particular.

Preşedintele Universităţii, deputat USL şi preşedinte autosuspendat al Institutului Diplomatic Român, nu pare să conştientizeze că perioada comunistă este una de tristă amintire şi îşi exprimă public dispreţul la adresa reprezentanţilor studenţilor, membri de drept ai Senatului Universitar, încercând să impună un regulament de alegeri studenţeşti în care reprezentativitatea să fie recunoscută organizaţiilor studenţeşti doar dacă au înregimentaţi peste 50% din studenţii unei facultăţi.

Din discuţiile avute cu o parte a reprezentanţilor studenţilor, preşedintele Universităţii Bucureşti are un conflict mai vechi cu organizaţiile studenţeşti, considerându-le vinovate de pierderea controlului asupra Facultăţii de Istorie, facultate pe care acum intenţionează să o scindeze.

Ce a uitat profesorul Nistor este că Universitatea din Bucureşti a reprezentat simbolul marilor revolte studenţeşti din România şi că drepturile pe care acum domnia sa le refuză studenţilor au fost câştigate în stradă, în anii ‘90, tocmai de către studenţii Universităţii pe care acum o patronează ca un veritabil stăpân de moşie.

Iar studenţii, dacă apucă să se pornească pe protestat, sunt destul de greu de oprit şi pot genera o serie de evenimente total neplăcute pentru cei ce îi tratează acum ca pe nişte copii mai mult sau mai puţin responsabili.

Liderii studenţilor par extrem de hotârâţi, ameninţând inclusiv cu acţiuni penale împotriva celor ce încalcă, din punctul lor de vedere, atât regulamentele universitare cât şi Legea Educaţiei. Inclusiv blocarea instituţională a Senatului este luată în calcul de către studenţii senatori. Pe pagina de Facebook a evenimentului sunt enumerate următoarele forme de protest:

-plângere penală împotriva Preşedintelui Senatului Universităţii din Bucureşti, Vlad Nistor;
- atacarea în contencios administrativ a hotărârilor Senatului UB din data de 27.11.2013;
- blocarea instituţională a Universităţii Bucureşti prin demisii şi boicotări ale alegerilor studenţilor care să împiedice întrunirea Senatului Universităţii Bucureşti până la demisia Preşedintelui Senatului, Vlad Nistor;
- PROTEST faţă de comportamentul infracţional al Preşedintelui Senatului UB, miercuri, la ora 11:00, în faţa biroului acestuia din Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, solicitându-i demisia pentru întregul său comportament ce contravine normelor legale în vigoare, dar şi bunelor maniere, şi prin care pătează imaginea celei mai prestigioase universităţi din România.

Până una alta ”chemarea la luptă” a liderilor are un ecou din ce în ce mai mare în rândul studenţilor Universităţii Bucureşti, care par dispuşi să reaprindă flacăra protestelor în instituţia care reprezintă kilometrul zero al mişcărilor stradale din România şi la propriu şi la figurat.

Pagina oficială a protestului poate fi vizualizată aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite