Vlad Cosma îşi schimbă declaraţiile în unul din dosarele lui Ghiţă: Procurorii de la DNA Ploieşti m-au ameninţat şi şantajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Cosma a declarat luni, la Curtea Supremă, în procesul în care sunt judecaţi Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu că procurorul Mircea Negulescu l-a constrâns să depună mărturie mincinoasă în această cauză, şi de aceea renunţă la identitatea protejată, la fel ca şi martorul Răzvan Alexe. Vlad Cosma are la rândul lui probleme cu Justiţia fiind condamnat deja, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare.

Fostul deputat PSD, Vlad Cosma, martor în dosarul în care Sebastian Ghiţă a fost acuzat ca i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al orasului Ploiesti, Iulian Badescu, a anunţat că îşi retrage toate declaraţiile date în procesul pe fond, susţinând că mărturiile ar fi fost date sub presiunea procurorilor DNA Ploieşti, potrivit Mediafax.

Procesul în care DNA contestă achitarea lui Sebastian Ghiţă şi a lui Bădescu a fost amânat pentru data de 24 septembrie.

Mărturiile 

Vlad Cosma a declarat în faţa magistraţilor că declaraţiile făcute de acesta în faza de fond a acestui dosar au fost date ca urmare a presiunilor fostului procuror DNA Ploieşti, Mircea Negulescu, şi că el nu a făcut, de bună voie niciun denunţ împotriva lui Sebastian Ghiţă.

„La sfârşitul lunii aprilie 2015, prin mai multe metode, procurorul Mircea Negulescu a încercat să mă determine - şi a reuşit - să semnez mai multe declaraţii de martor protejat, inclusiv denunţuri care, ulterior, au fost declinate către DNA Poieşti, deoarece Negulescu era la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. A fost dictat şi redactat de procurorul Negulescu şi de poliţistul judiciar Mihai Iordache. Eu am formulat o cerere de martor acordare de martor ameninţat, pentru că aceasta era o procedură. (...) Eu nu m-am dus de bună voie la parchet să fac un denunţ împotriva lui Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu. Nu am cerut statutul de martor protejat şi niciodată nu am solicitat şi beneficiat de vreun articol 19 privind reducerea de pedeapsă în urma acestor declaraţii sau denunţuri”, a precizat, potrivit Mediafax, Vlad Cosma în faţa magistraţilor.

Acesta a mai declarat că, atunci când i s-a cerut să semneze denunţul, în apropiere se afla şi Răzvan Alexe, care a semnat şi el o declaraţie dictată tot de către Mircea Negulescu.

„M-am prezentat a doua zi la doamna procuror Giluela, care mi-a spus că e momentul să-mi susţin la ÎCCJ declaraţia pe care am dat-o ca martor protejat. I-am spus că refuz să susţin declaraţia şi nu doresc să merg la ÎCCJ, moment când a intervenit procurorul-şef Lucian Onea şi pe un ton ameninţător mi-a spus că trebuie să merg şi că nu am ce să fac. Am acceptat să mă prezint la ÎCCJ unde am fost escortat de poliţistul judiciar Gabriela Florea căreia, pe drum spre Bucureşti, i-am spus că nu doresc să susţin declaraţia. Dânsa a continuat în maşină să recitească declaraţia pe care trebuia să o susţin. Când am ajuns la instituţie, am spus că nu doresc să depun mărturie. Ea a sunat la Lucian Onea, de unde a primit indicaţii precise pentru a sta cu mine în cameră, unde eram audiat. În timpul audierii, ea comunica pe Whatsapp cu Lucian Onea, căruia îi spunea că eu opun rezistenţă”, a mai spus Vlad Cosma.

Fostul deputat a declarat în faţa instanţei că nu ştie nimic de relaţie dintre Sebastian Ghiţă şi Asesof, susţinând că datele din denunţ au fost inserate de procurorul Negulescu.

„Mircea Negulescu mi-a spus că are nevoie de declaraţii, pentru că aveam calitatea de deputat şi aş fi fost martor credibil, dacă instanţa ar fi verificat identitatea martorilor protejaţi. Eu nu am avut cunoştinţă de faptele legate de Asesoft, acestea au fost inserate în denunţ şi în declaraţie după dictare. (...) Nu am cunoştinţă de activitatea pe care o desfăşura Sebastian Ghiţă în afară de cea politică”, a adăugat Vlad Cosma.

Acuzaţiile

În acest proces, magistraţii instanţei supreme l-au achitat, în luna septembrie 2017, pe fostul deputat Sebastian Ghiţă pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, dar şi pe fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Decizia a fost în primă instanţă, iar procurorii au atacat-o.

Acuzarea susţine că Sebastian Ghiţă i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru ca acesta din urmă să finanţeze o asociaţie sportivă susţinută de Ghiţă, pentru a disimula provenienţa casei cei doi semnând un contract fictiv.

La rândul lui, fostul deputat Vlad Cosma a fost condamnat pe 1 noiembrie 2016, la cinci ani de închisoare, în timp ce omul de afaceri Răzvan Alexe a primit o condamnare de doi ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie. Vlad şi Mircea Cosma, tatăl său, au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunţători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

La apelul judecat la cererea părţilor,completul de cinci magistraţi ai instanţei supreme a decis ca dosarul să fie reluat de la zero.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite