Vlad Alexandrescu: Rezolvarea situaţiei de la Operă depinde de o reaşezare instituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Alexandrescu, ministru demisionar FOTO Eduard Enea
Vlad Alexandrescu, ministru demisionar FOTO Eduard Enea

Ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat într-un interviu acordat postului RFI că a fost prost sfătuit de consilierul său pe probleme de Operă, Rareş Zaharia, şi că prim-ministrul Dacian Cioloş ar fi putut să-l sprijine mai mult.

Vlad Alexandrescu este de părere că Opera Naţională Bucureşti (ONB) a făcut un pas semnificativ înapoi, sub presiunea unor cercuri naţionaliste şi xenofobe. ”Este un moment primejdios”, afirmă el.

Potrivit lui Alexandrescu, demisia sa nu va rezolva situaţia de la Opera Naţională. ”Recunosc că eu am fost prost sfătuit de unul dintre consilierii mei, căruia i-am cerut demisia, domnul Rareş Zaharia, în sensul în care domnul Zaharia nu mi-a prezentat înainte de a lua eu această decizie, toate faţetele problemei. El ar fi trebuit să mă avertizeze că acolo este o tensiune cu un fundal naţionalist şi sindical foarte puternic, care ar putea degenera, care ar putea afecta activitatea unor balerini, unei trupe de balet şi a unor balerini performanţi, desfăşurată în această instituţie de mai multă vreme şi că va antrena mari conflicte în interiorul instituţiei. Eu n-am avut această informaţie şi după aceea am descoperit că domnul Zaharia de fapt era mai degrabă orientat către una dintre taberele aflate în discuţie. De aceea i-am cerut demisia”, a explicat Vlad Alexandrescu.

Pe de altă parte, spune ministrul demisionar, la ONB există o problemă care s-a format în ani de zile. ”E o problemă de diferenţă de remuneraţie, de diferenţă de tratament, în condiţiile în care e evident că în orice instituţie de cultură există şi vor exista întotdeauna diferenţe de remuneraţie. Până la urmă, în artă ceea ce se recompensează este valoarea şi valoarea se recompensează în moduri diferite. Nu vorbesc despre salarizare, că în România avem o lege a salarizării unice, vorbim despre remuneraţie, contracte de drepturi de autor, diverse forme prin care o instituţie poate angrena în activitatea ei nume mari, valori importante ale artei, ale artelor spectacolului şi în acest sens Opera Naţională Bucureşti făcuse paşi înainte importanţi”.

Ministrul regretă un lucru: „Cioloş ar fi putut să mă sprijine mai mult“

În acelaşi interviu, Vlad Alexandrescu a declarat că, în chestiunea Operei, prim-ministrul Dacian Cioloş ar fi putut să-l sprijine mai mult. ”Să-mi dea mai multă încredere şi să fie convins că studiez toate posibilităţile pentru deblocarea acestei situaţii. Într-adevăr, e o chestiune de încredere, dar cred că e o chestiune capitală”.

Premierul are impresia că lucrurile au fost prost gestionate, declară ministrul demisionar. ”Nu pune la îndoială capacitatea mea de a face reformă şi principiile pe care le-a angrenat această reformă, dar îşi doreşte o rezolvare a situaţiei de la Operă. În momentul de faţă, rezolvarea situaţiei de la Operă depinde de o reaşezare instituţională”, a precizat Vlad Alexandrescu la postul de radio.

El precizează că au existat discuţii cu mai mulţi regizori, dirijori, directori de opera de talie internaţională, iar o soluţie în rezolvarea acestei situaţii ar fi redespărţirea Operei de Operetă. În plus, Vlad Alexandrescu este de părere că dacă artiştii nu sunt de acord cu o soluţie interimară, atunci Opera ar trebui închisă.

”Noi avem soluţiile pentru această reaşezare, am fost în discuţie cu mai mulţi oameni de operă, regizori, dirijori, directori de talie internaţională şi i-am enumerat deja pe Andrei Şerban, pe Christian Badea, cu care m-am sfătuit de asemenea, pe Ioan Holender, care a condus o viaţă întreagă Opera din Viena şi ştim exact ce trebuie făcut la ONB.

Acest lucru însă presupune o asumare guvernamentală, presupune un sprijin acordat ministrului Culturii şi nu o slăbire a ministrului Culturii, pentru că în momentul în care slăbeşti un ministru, evident că el nu mai are capacitatea de a interveni în instituţiile de cultură şi deci e foarte important să existe o solidaritate şi o unitate de voinţă şi de acţiune între primul-ministru şi ministrul Culturii”, a mai declarat Vlad Alexandrescu.

El a explicat faptul că un ministru al Culturii nu poate tolera ca artişti de talie mondială să fie ostracizaţi şi arătaţi cu degetul. ”În această situaţie trebuie fermitate”.

”A fost o greşeală această fuziune care s-a făcut acum doi, trei ani, pentru că a rezultat o instituţie mamut, care nu mai corespunde cu aşteptările publicului (...), au fost comasate două genuri muzicale care nu au nimic în comun. Acolo unde se poate, trebuie organizat un concurs internaţional, pentru a putea desemna acolo un manager pe cinci ani, care să aibă stabilitate şi predictibilitate, iar în cealaltă, sigur, trebuie aşteptată rezolvarea procesului domnului Răzvan Dincă şi, în funcţie de decizia instanţei, va trebui perenizată o formulă de direcţie şi acolo”, a mai spus Vlad Alexandrescu.

Demisia efectivă a lui Alexandrescu, după Paşti

Totodată, Vlad Alexandrescu a anunţat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că nu îşi va depune demisia din funcţia de ministru al Culturii înainte de Paşte, în urma unui acord făcut cu prim-ministrul Dacian Cioloş.

”Am convenit cu prim-ministrul că nu îmi voi depune demisia înaintea sărbătorilor de Paşti. Sunt îngrijorat că reacţiile furibunde ale celor care vor oprirea reformei ar putea să prevaleze. Cred că împreună cu echipa mea şi cu toţi cei care îmi împărtăşiţi viziunea putem şi trebuie să ne impunem”, a scris ministrul demisionar al Culturii pe pagina sa de Facebook.

Vlad Alexandrescu a mulţumit tuturor celor l-au susţinut şi a afirmat că reforma pe care am început-o în domeniul culturii are o largă audienţă şi răspunde unei aşteptări generale de înnoire în sectorul cultural, precizând că, în momentul de faţă, continuarea acestei reforme este periclitată.

”Vă mulţumesc tuturor pentru susţinerea din ultimele zile: manifestaţiile de stradă de miercuri şi joi, opiniile publice, articolele de presă, numeroasele comentarii de pe reţelele de socializare şi petiţiile în favoarea rămânerii mele ca Ministru al Culturii”, a mai notat Vlad Alexandrescu.

Vlad Alexandrescu şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Culturii, printr-un mesaj publicat, pe 27 aprilie, pe pagina sa de Facebook, în care apreciază că reforma pe care a început-o este periclitată de "forţe retrograde".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite