Vizita lui Traian Băsescu la Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita cu caracter privat întreprinsă la Chişinău de fostul preşedinte al României, dl. Traian Băsescu, a beneficiat de un interes sporit din partea presei de la Bucureşti. Atenţia cu care principalele medii de informare din capitala României au privit ceea ce a spus şi ceea ce a făcut dl. Băsescu în capitala Republicii Moldova este cât se poate de justificată.


Ea nu ţine doar de faptul că hiperactivul fost preşedinte al României, adesea extrem de critic, ba chiar nedrept şi ireverenţios la adresa jurnaliştilor, e socotit de aceştia drept un generator de evenimente în intimitatea cărora politicul se amestecă cu hazliul ori chiar cu grotescul. Evenimente ce vând ziarul sau sporesc ratingul. De altminteri, de data aceasta atât grotescul cât şi hazliul au fost cu desăvârşire excluse din comportamentul fostului şef al Statului român, dl. Băsescu acţionând şi vorbind corect şi cu demnitatea  cerute şi specifice unui politician de rang înalt. Care, deşi nu mai deţine funcţii publice, este îndreptăţit să emită opinii ce depăşesc statutul unor simple păreri personale.

Tocmai de aceea mi se pare deplasată opinia acelor comentatori care l-au acuzat pe dl. Traian Băsescu că şi-ar fi depăşit competenţele, că s-ar fi comportat în capitala Republicii Moldova în mod abuziv, ca un adevărat şef de Stat, că şi-ar fi autoacordat o importanţă mult supradimensionată prin raportare la statutul său actual.

Trebuie spus mai întâi că peste tot în lumea civilizată foştii preşedinţi sunt priviţi de cei pe care i-au condus, dar mai cu seamă de cei ce i-au succedat n funcţie, cu respect. Că nicăieri în Vestul european şi nici în Statele Unite nu este agreată şi nu face parte din cutumă existenţa unor tensiuni la vedere ori a unor schimburi verbale contondente între preşedintele în funcţie şi predecesorul său. Faptul că în România lucrurile au stat mai întotdeauna altfel şi din acest punct de vedere e departe de a fi unul de salutat, indiferent că protagoniştii acestor atitudini neconforme cu uzanţele internaţionale s-au numit ori se numesc Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu sau Klaus Iohannis.

Cu toţii ar putea să arunce o privire şi să tragă învăţămintele ce se impun din conduita demnă a regelui Mihai care, nici măcar în anii în care a fost umilit şi gonit din ţara în care s-a născut, al cărei demn cetăţean este şi a fost chiar şi atunci când i-a fost furată cetăţenia, ţară pe care a condus-o inspirat şi cu devotament în ani grei, nu a rostit niciun cuvânt neconform cu statutul său la adresa dlui Ion Iliescu. Fireşte, e greu să rezişti exceselor verbale şi provocărilor dlui Băsescu, însă cu toate acestea cred că preşedintele Klaus Iohannis nu a fost tocmai inspirat căzând în capcana întinsă de predecesorul domniei sale şi dându-i acestuia replici neelegante.

Peste tot în lume, foştii preşedinţi primesc din partea succesorilor misiuni simbolice, de bune oficii, uneori din considerente practice căci e nevoie de experienţa lor, alteori pentru a se marca, la fel de simbolic, o anumită continuitate în însăşi atitudinea Statului în marile probleme de politică externă.

Dl Băsescu nu a avut nici un fel de misiuni încredinţate de actualul preşedinte cu ocazia actualei sale vizite în capitala Republicii Moldova. Însă, fostul preşedinte al României a mers la Chişinău nu doar pentru a primi ordinul „Ştefan cel Mare”  ce i-a fost înmânat de preşedintele Moldovei, dl. Nicolae Timofti, ci şi pentru a-şi ţine o promisiune şi a marca simbolic, fie şi cu o anume întârziere, încheierea mandatului său în fruntea Statului Român.

În plus, e în afara oricărui dubiu că dl. Băsescu se bucură de o anumită simpatie din partea românilor de peste Prut. Poate mai puţin datorită acţiunilor sale pro-unioniste ori în favoarea Republicii Moldova, acţiuni despre care unii comentatori spun că au fost mult mai puţin susţinute decât a vrut să lase impresia şi pretinde că s-ar fi exercitat fostul preşedinte, cât datorită faptului că domnia-sa a stimulat ritmul acordării cetăţeniei române unui număr sporit de cetăţeni ai Republicii Moldova.

basescu la soroca

Traian Băsescu a fost primit cu entuziasm la Chişinău

În ceea ce a făcut şi declarat la Chişinău, dl. Băsescu a respectat întru totul interesele României ca şi coordonatele politicii externe ale ţării noastre. În discursurile sale, fostul preşedinte a lansat constant un mesaj pro-european, stimulând elanul vizând integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Traian Băsescu nu s-a mulţumit să spună doar că România şi Republica Moldova sunt două state independente cu destine momentan separate fiindcă aşa au dorit „criminalii” Hitler şi Stalin, lucru care, fără doar şi poate, nu a fost nici pe placul unor politicieni retrograzi şi rusofoni moldoveni, nici pe cel al Moscovei. Lucru important, fostul preşedinte a făcut din nou referire la soluţia mersului împreună, a pasului în doi în UE a României şi a Republicii Moldova. O soluţie pe care o sugera în termeni asemănători, chiar dacă ceva mai prudenţi, ambasadorul României la Chişinău, dl. Marius Lazurca, într-un interviu acordat zilele trecute postului de radio Europa Liberă.

Atât de polarizata presă bucureşteană a comentat în mod diferit faptul că dl Băsescu nu s-a folosit de această vizită în capitala Republicii Moldova pentru a-şi pune în aplicare dorinţa, afirmată la modul probabil la 18 iulie 2013 şi la modul categoric o săptămână mai târziu, de a obţine, după încheierea mandatului său prezidenţial, cetăţenia moldovenească. Mediile de presă bucureştene ostile fostului preşedinte au comentat răutăcios că dl. Băsescu s-ar fi „sucit” din nou.

Nu cred că lucrurile ar sta deloc aşa. Dimpotrivă. Mi se pare că amânarea punerii în practică a unui plan personal al cetăţeanului Traian Băsescu, amânare justificată de situaţia politică destul de complicată din Republica Moldova, e cât se poate de inspirată şi de conformă cu interesele ţării noastre. Într-un fel sau altul, comuniştii se află azi la putere la Chişinău, iar o solicitare de cetăţenie din partea unui fost şef de Stat român ar fi putut fi interpretată ca un sprijin acordat lor. Căci oricât de privată este vizita d-lui Băsescu în capitala Republicii Moldova, nu e deloc exclus un caracter simbolic al său. Pe care dl. Băsescu a ştiut să îl marcheze în cadrele normalităţii şi ale bunului simţ politic.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite