VIVE LA FRANCE! Trebuie să fim solidari cu francezii!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa este zguduită din nou de atacuri teroriste soldate cu zeci de morţi, răniţi şi ostatici. Românii trebuie să fie solidari cu francezii pentru că Franţa a sprijinit poporul român în momentele cruciale ale istoriei sale moderne. Trebuie să fim solidari cu Franţa pentru că de la francezi am învăţat să luptăm pentru libertatea de expresie şi pentru egalitatea de şanse.

Naşterea României moderne se datorează în mare parte Franţei. Tinerii români care au studiat la Paris în anii 1840 şi-au însuşit ideile revoluţionare franceze despre libertate, egalitate şi fraternitate şi au fost motorul revoluţiei româneşti din 1848. Indiferent de caracterul efemer al revoluţiei, generaţia paşoptistă, sub influenţa Franţei, a reuşit la mijlocul secolului al XIX-lea să pună bazele noului stat românesc modern. Instituţiile României moderne sunt inspirate de modelul francez, atât în justiţie, cât şi în administraţie. Să nu uităm rolul Franţei în drumul către Unirea din 1859 şi recunoaşterea ei pe plan internaţional.

În cel mai important moment al istoriei românilor – Unirea din 1918 – Franţa a fost solidară cu România şi ne-a sprijinit făţiş în demersurile diplomatice pentru recunoaşterea noilor graniţe ale statului român. Recunoaşterea României Mari la Conferinţa de Pace de la Paris şi în tratatele internaţionale încheiate acolo cu Ungaria şi Austria a fost posibilă datorită solidarităţii Franţei cu cauza poporului român. Sunt multe alte exemple de solidaritate a Franţei faţă de români, adesea în momente cruciale ale istoriei noastre.

Franţa este simbolul luptei pentru egalitatea de şanse şi pentru libertatea de opinie. Începând cu Revoluţia franceză din 1789, discursul francez despre libertate, egalitate şi fraternitate a fost însuşit de toate popoarele care au luptat pentru independenţa ţării lor şi pentru modernizarea societăţii. Franţa a fost, este şi va rămâne un SIMBOL al libertăţii, egalităţii şi fraternităţii!

Nu sunt francofil şi nu imi sunt simpatici francezii. Însă nu pot rămâne indiferent faţă de atacul terorist care subminează simbolul Europei moderne. Îi invit pe cititori să îşi manifeste solidaritatea faţă de francezi. Nu contează cât, nu contează cum, dar contează să ne arătăm solidaritatea în spaţiul virtual. Poate chiar şi în stradă ar fi binevenită o manifestaţie de solidaritate cu francezii! Nu trebuie să aşteptăm să iasă primii nemţii sau englezii să îşi arate simpatia faţă de francezi. Este în primul rând o solidaritate faţă de simbolul libertăţii şi egalităţii.

VIVE LA FRANCE !

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite