Visul ce l-au visat, pohta ce au pohtit-o

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

N-au avut curajul să spună nu, la timp, influenţelor şi presiunilor la care au fost spuşi. Unii chiar s-au făcut preş în faţa politicului, năzuind la funcţii înalte şi beneficii importante. Dacă justiţia era independentă cu adevărat, dacă sistemul nu era putred, corupt şi aveam mai mulţi magistraţi curajoşi, nu se ajungea aici! Acum e prea târziu, puterii roşie îi ţine încătuşaţi! Dreptatea pare să fi murit şi pentru magistraţii oneşti.

În sfârşit, munca asiduă, permanentă, eforturile comune, investiţiile masive făcute, perseverenţa, intelighenţia creierelor brune, implicarea totală, lupta acerbă de-a lungul anilor, ameninţările, şantajul, manipularea,toate acestea şi multe altele sunt aproape să îndeplinească visul oricărui politican pătat-controlul Justiţiei. De ani de zile, marii acuzaţi de corupţie sau de alte fapte ilegale, marii condamnaţi, marii cercetaţi, ajutaţi de cohorte de slugi credincioase, au ajuns aproape de finalul luptei pentru punerea sub preş a justiţiei.

Acum, pot să taie şi să spânzure. După control, urmează al vis înălţător-pedepsirea tuturor celor care s-au opus marelui deziderat politic, proiect de ţară ajuns pe cele mai înalte culmi ale statului de drept. Cine, ce magistrat mai are curajul să nu spună ”Să trăiţi! Am înţeles!” în faţa politicului la putere? Cine nu se supune zboară din sistem sau, mai rău, poate fi pus sub acuzare. Procurorul general Augustin Lazăr este cel mai semnificativ exemplu.

Din păcate, foarte mulţi magistraţi n-au avut curajul să spună nu, la timp, influenţelor şi presiunilor la care au fost spuşi. Unii chiar s-au făcut preş în faţa politicului, năzuind la funcţii înalte şi beneficii importante. Dacă justiţia era independentă cu adevărat, dacă sistemul nu era putred, corupt şi aveam mai mulţi magistraţi liberi, curajoşi nu se ajungea aici! Acum, pare să fie prea târziu, cupola puterii roşii îi ţine încătuşaţi! Dreptatea pare să fi murit chiar şi pentru magistraţii oneşti.

Secţia pentru investigarea şi cercetarea magistraţilor este instrumentul perfect creat pentru a ţine şi controla perfect sistemul. Iar situaţia actuală este favorabilă acestui lucru. Dosarele magistraţilor reclamaţi, cercetaţi sunt preluate de noua secţie înfiinţată de Tudorel Toader, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Structură unde procuror adjunct a fost numită pretendenta la şefia DNA, Adina Florea, favorita profesionistului din fruntea Justiţiei. Procuror care a candidat la două funcţii cu influenţă şi care este la un pix, stilou al lui Iohannis să fie numită în fruntea DNA.

Curios este că CSM - numit garantul independenţei justiţiei - a avut judecăţi diferite în cadrul avizului pentru candidata Florea: pentru şefia DNA a primit aviz negativ, în timp ce pentru secţia de investigare a magistraţilor a primit aviz pozitiv! Oare, care au fost judecăţile după care s-au dat aceste avize diferite sau problemele specificate în primul aviz, negativ, pentru şefia DNA, au dispărut peste noapte, ajungându-se la un procuror perfect onest, profesionist şi curat ca neaua?!!! Ca simplu cetăţean, fiecare dintre noi îşi poate pune această întrebare, iar fără un răspuns concret, argumentat, poate merge cu gândul la un blat. Mai ales că acum se vehiculează faptul că unii dintre membri CSM ar avea dosare, ar avea schelete în dulap şi pot fi controlaţi?

Frecţie la picior de lemn

Consultările iniţiate recent de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu partidele politice privind modificarea legilor justiţiei, au venit prea târziu şi s-au dovedit inutile. Atât partidele parlamentare participante la consultări, cât şi preşedintele ţării şi-au spus fiecare în parte poezia proprie, neexistând nici un fel de dialog constructiv şi nici rezultate concrete în urma acestei iniţiative. Consultare politică ce sigur ar fi fost mult mai utilă să se desfăşoare cu mult timp înainte, să aibă o anumită regularitate şi, esenţial, un dialog constructiv.

 Aşa a fost o mimare proastă a dialogului, iar fiecare dintre părţi şi-a văzut imperturbabilă de agenda proprie, coaliţia la putere PSD/ALDE punctând chiar în planul concret al legislaţiei justiţiei, fără să ţină cont nici de recomandările Comisiei de la Veneţia, cu atât mai puţin de opoziţia politică, de reacţia societăţii civile şi de preşedintele statului. Mai mult, chiar în ziua consultărilor de la Cotroceni, 24 octombrie 2018, profesionistul Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a mai dat o lovitură de ciocan instituţiilor statului de drept, chiar în numele statului de drept, propunând revocarea procurorului general Augustin Lazăr, după o „ievaluare”, care a dus la un rechizitoriu în 20 de puncte acuzatoare.

După decapitarea DNA şi a DIICOT, marele profesor de la Justiţie, sfidând orice opoziţie internă sau internaţională, decapitează şi Parchetul General. Astfel, ocupantul fotoliului de la Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis, adus în postura de notar, este pus în situaţia de a accepta s-au refuza numirea Adinei Florea la şefia DNA, pe de o parte, pe de cealaltă parte, aproape că este obligat să semneze revocarea procurorului general Augustin Lazăr.

Drept urmare, într-o perioadă de doar câteva luni de zile, specialistul de la justiţie, apoliticul, profesorul, membrul Comisiei de la Veneţia, elitistul, mult lăudatul şi înjuratul Tudorel Toader a reuşit ceea ce n-au reuşit alţi predecesori de ai săi- visul de decenii al multor politicieni puternici-punerea Justiţiei sub control! Ce urmează pentru România? Cred că Dumnezeu nu ştie, poate doar „sfinţii” lui de pe pământ! În aceste condiţii, urmând direcţia, numai bine nu o să fie! Poate doar pentru inflluencerii politici, pentru cei care trag sforile, pentru cei care sunt cercetaţi pentru încălcarea legilor, că penali sau persoane de rang înalt nu li se mai poate spune.

Răul îşi consolidează controlul, punând sub preşul politic şi justiţia din România!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite