UPDATE Viscolul închide A1, A2, A3, 26 de drumuri naţionale şi porturile. Peste 100 de militari duc mâncare, ceai cald şi pături pe A1 şi A2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zăpada şi viscolul au pus stăpânire pe drumurile din ţară, autorităţile fiind nevoite să închidă circulaţia pe autostrada Bucureşti-Piteşti (A1), Bucureşti-Constanţa (A2), Bucureşti-Ploieşti (A3) şi pe mai multe drumuri naţionale. De asemenea, porturile de la Marea Neagră sunt închise şi zece curse aeriene au fost anulate. În plus, au fost anulate şi 19 trenuri. 47 de comune şi 71 de sate au rămas fără curent.


Pentru mai multe informaţii, oamenii pot apela Dispeceratul Comandamentului Central de Iarna la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360, cât şi de la Dispeceratele DRDP Bucureşti (021-318.66.97), DRDP Craiova (0251-408.700), DRDP Timişoara (0256-246.620).

UPDATE 23.30 Ministrul interimar al Afacerilor Internelor Gabriel Oprea a declarat, sâmbătă noapte, că 150 de persoane au fost cazate în cămine provizorii ale primăriilor din ţară şi că în continuare sunt blocate pe drumuri 63 de maşini.

„Nu am înregistrat în această perioadă persoane izolate în locuinţe şi care să se afle în situaţii critice sau persoane dispărute. La acest moment sunt încă blocate în trafic 63 de autovehicule, cele mai multe, respectiv 35, în judeţul Călăraşi şi 12 în judeţul Ilfov”, a declarat Gabriel Oprea în cadrul comandamentului de iarnă de la MAI.

UPDATE La ora 23.00, cele 3 autostrăzi şi 26 de drumuri naţionale sunt închise, la care se adaugă alte zeci de drumuri judeţene.
 

UPDATE Militarii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova intervin, sâmbătă seară, pentru deszăpezirea mai multor persoane rămase blocate în autoturisme în zona localităţii Bucov şi Nedelea, bilanţul ISU Prahova arătând că în 13 ore au fost deblocate sute de persoane ce rămăseseră blocate în maşini. Astfel, între orele 5.00 şi 18.00, militarii ISU Prahova au deblocat 169 de autoturisme şi un autotren rămase pe drumurile înzăpezite.

UPDATE Alte două trenuri, în care se află 300 de călători, au rămas blocate sâmbătă seară: unul în gara Titu, celălalt la Ciocăneşti, în judeţul Dâmboviţa. Trenul rămas blocat în Argeş cu câteva ore în urmă fiind deszăpezit şi tractat de o locomotivă. 

Trenul din Ciocăneşti, cu 144 de pasageri, a rămas blocat începând cu ora 19.00, iar cel din gara Titu avea tot 144 de pasageri şi s-a blocat la 18.40.

UPDATE Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că luni, 27 ianuarie, şcolile ar putea fi închise din cauza zăpezii şi a viscolului. Decizia, care depinde de evoluţia vremii de mâine, va fi făcută publică mâine, în jurul orei 17.00.

   

image

Lista completă a drumurilor afectate de viscol

Adevarul.ro vă prezintă lista completă a drumurilor din ţară, închise din cauza viscolului. Lista este actualizată periodic, în funcţie de restricţiile nou impuse sau ridicate de către autorităţi..

UPDATE Peste 100 de militari pleacă pe autostrăzile A1 şi A2 pentru a le duce oamenilor blocaţi alimente, ceai cald şi pături.


De asemenea, peste 30 de militari şi trei autocamioane acţionează sâmbătă seară în zona localităţii Lehliu Gară pentru deblocarea autostrăzii A2.
 

UPDATE A1, A2, A3 şi 24 de drumuri naţionale sunt închise, iar 154 de persoane blocate în autovehicule, aeroporturi şi în porturi au fost evacuate. În plus, 47 de comune şi 71 de sate au rămas fără curent, din cauza viscolului, a anunţat secretarul de stat pe probleme de ordine publică din MAI Florea Oprea. Dintre cele 154 de persoane evacuate, 34 au avut nevoie de asistenţă medicală. În total, 123 de maşini au rămas blocate în trafic.

UPDATE Atenţionarea de cod portocaliu a fost prelungită în Capitală şi în 13 judeţe până duminică, la ora 22.00, iar cea de cod galben, pentru 14 judeţe. Argeş, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj şi Mehedinţi au ieşit, iar Constanţa a intrat sub cod portocaliu. 

 UPDATE O bucată de 80 de metri pătraţi din acoperişul Teatrului Evreiesc de Stat s-a desprins, din cauza vântului, existând pericolul să se prăbuşească pe stradă. Pompierii intervin de câteva ore pentru remedierea situaţiei, perimentrul fiind izolat, a declarat pentru Mediafax Maia Morgenstern, directorul instituţiei.

UPDATE Peste 20 de camioane sunt blocate pe A1 şi A2, a declarat purtătorul de cuvânt al Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu. De asemenea, pe A1 sunt blocate, de aproximativ şase ore, la kilometrii 52-54, mai multe maşini, inclusiv o ambulanţă în care se află una dintre victimele unui accident în lanţ. Ajutoarele trimise de armată pentru a interveni nu au ajuns încă.

UPDATE „Oamenii să nu iasă decât în situaţii cu totul şi cu totul excepţionale pe drumurile afectate de vremea rea. Altfel mi se pare un semn de inconştienţă, în condiţiile în care avem 48 de ore de condiţii meteorologice extrem de dificile. Mai sunt 24 de ore dificile. Fac un apel la toate instituţiile să funcţioneze la parametri maximi“, a spus premierul Victor Ponta, în cadrul declaraţiei de presă referitoare la măsurile întreprinse de structurile MAI pentru prevenirea şi combaterea efectelor fenomenelor meteo.

UPDATE Viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministru interimar al Afacerilor Interne, a declarat, sâmbătă, în videoconferinţă cu prefecţii, că persoanele din subordinea sa care nu vor fi prezente la datorie în perioada codului portocaliu vor fi demise.

„Vreau să înţelegeţi că acest cod se poate transforma oricând în cod roşu. (...) Eu sunt convins că toţi aveţi toate forţele implicate, aveţi experienţa necesară şi eu sunt convins că nimeni nu doarme în nopţile următoare. Toată lumea va fi în zona de competenţă, iar cine nu este prezent la datorie să ştie foarte clar că va pleca acasă", a declarat Oprea. 

UPDATE Un tren care transporta aproximativ 20 de persoane, aparţinând unui operator privat, a rămas înzăpezit pe linia ferată în zona Ungheni - Colţu, din judeţul Argeş. Pompieri, jandarmi şi voluntari a intervenit pentru deszăpezirea garniturii.


UPDATE Trei TAB-uri (transportoare amfibii blindate)şi două autocamioane cu tracţiune integrală ale Armatei acţionează pentru deblocarea A1. Aproximativ 40 de militari sunt implicaţi în această acţiune, iar alţi militari acţionează în judeţele Argeş şi Vâlcea, informează MApN.


În prezent, aproximativ 4.000 de militari, cu 650 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină de urgenţă, la solicitarea autorităţilor publice locale şi centrale, în sprijinul populaţiei afectate de ninsori şi viscol, precizează MApN.


UPDATE Preşedintele PDL Vasile Blaga nu a mai reuşit să ajungă la întâlnirea tinerilor democraţi liberali, în judeţul Sibiu, fiind nevoit să se întoarcă la Bucureşti din cauza vremii.

UPDATE Gabriel Oprea, viceprim-ministrul şi ministrul interimar al Afacerilor Interne, va susţine la ora 18.30, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o declaraţie de presă referitoare la măsurile întreprinse de structurile MAI pentru prevenirea şi combaterea efectelor fenomenelor meteo.


UPDATE 19 trenuri au fost anulate pe mai multe rute din sudul ţării, a anunţat ministrul Transporturilor Ramona Mănescu în cadrul comandamentului de iarnă de la Ministerul Afacerilor Interne.

Trenurile anulate circulau pe rutele Bucureşti Nord - Constanţa, Buzău - Făureni - Ţăndărei, Bucureşti - Urziceni, Ploieşti - Urziceni, Bucureşti - Piteşti - Craiova şi Bucureşti - Râmnicu Vâlcea, a precizat Mănescu.

Întrucât există în continuare posibilitatea apariţiei de modificări/perturbări în circulaţia trenurilor, pasagerii sunt rugaţi ca, înainte de călătorie, să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească. Numerele de telefon de la staţiile CFR - http://www.cfrcalatori.ro/147 -, la care pasagerii pot cere informaţii, sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Info Utile/Informaţii Telefonice.

UPDATE Un bărbat, angajat ca şofer al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a murit, sâmbătă după-amiază, în timp ce se afla la serviciu, pe un utilaj de deszăpezire, în dreptul comunei Fălcoiu de lângă oraşul Caracal. Din primele informaţii, se pare că bărbatul a făcut infarct.

UPDATE Cursa aeriană Iaşi - Bucureşti, cu care liderul liberal Crin Antonescu urma să plece spre Capitală, sâmbătă, la ora 12.00, a fost anulată, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

UPDATE „Avem 18 judeţe cu Cod portocaliu şi suntem abia la jumătatea perioadei de ninsori, iar aceasta se poate transforma oricând în Cod roşu. Fiind vorba de viscol, ninsoarea troienită cauzează dificultăţi specifice”, a precizat ministrul interimar de Interne, Gabriel Oprea, în cadrul comandamentului de iarnă de la ora 15.00.

Acesta a prezentat şi bilanţul până la această oră:

  • 2 localităţi izolate
  • 47 de comune şi 71 de sate fără curent electric
  • Nici una fără apă sau gaze
  • Nicio persoană decedată, niciuna dispărută
  • Două persoane rănite
  • Nicio persoană izolată sau evacuată
  • 6 persoane salvate pentru asistenţă medicală
  • 32 de persoane blocate în trafic, în Ialomiţa, Dâmboviţa şi Brăila
  • 3 autostrăzi şi 3 DN-uri blocate cu circulaţie restricţionată, plus 14 drumuri naţionale închise
  • 4 porturi închise
  • Nicio cale ferată şi niciun aeroport închis

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a precizat că există posibilitatea ca duminică seara să fie scos Codul portocaliu de viscol şi ninsori. 

„Mâine seară există probabilitatea de a scoate de sub Cod portocaliu un număr de judeţe din sud-estul, estul, dar şi Capitala şi să fie emisă o avertizare de Cod galben, valabilă până luni. Este posibil să fie emisă o nouă avertizare de Cod portocaliu valabilă pentru Bărăgan şi pentru sudul Moldovei până luni dimineaţă”, a explicat directorul ANM.

Acesta a explicat că nu este exlusă posibilitatea apariţiei unui Cod roşu, dar asta pentru anumite judeţe din sud-estul ţării şi doar pentru o perioadă de două-trei ore. 

„Nu au fost decese şi nu au fost victime grav rănite. Au intervenit echipaje SMURD, au fost evacuate patru persoane pe A1 şi i-au adus în Bucureşti. Maşina de prelevare de organe care se ducea către Craiova, aceştia s-au oprit în Olt deoarece li s-a defectat maşina. Aceştia au fost preluaţi de o maşină de la Dolj şi îi va transorta şi înapoi la Bucureşti”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

UPDATE Cinci zboruri către Aeroportul Otopeni, două din Munchen şi trei din Frankfurt, Roma şi respectiv Viena, au fost anulate, sâmbătă. De asemenea, aceeaşi măsură a fost luată şi pentru zborurile înapoi către aceste oraşe, avioanele care decolează de pe aeroportul Capitalei având doar întârzieri, de până la o oră.

Potrivit Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, până la ora 13.00 au fost anulate cursele Lufthansa 1656/1657 şi 1650/1651 Munchen - Bucureşti - Munchen, 1422/1423 Frankfurt - Bucureşti - Frankfurt, cursa Alitalia 494/495 Roma - Bucureşti - Roma şi cursa Austrian Airlines 783/784 Viena - Bucureşti - Viena.

Este vorba despre cinci avioane care nu au mai decolat din oraşele din străinătate, fiind astfel anulate şi zborurile înapoi, de la Bucureşti, au precizat reprezentanţii CNAB, citaţi de Mediafax.

Pe Aeroportul Henri Coandă, se înregistrează întârzieri la decolare determinate de necesitatea degivrării aeronavelor şi de operaţiunile de handling la sol îngreunate de vreme, care ajung punctual şi la o oră. 

UPDATE Traficul pe DN 7 este blocat, în acest moment, din cauza unui TIR care a derapat. Coloanele de maşini se întind pe câţiva kilometri. Utilajele de deszăpezire fac faţă cu greu nămeţilor care s-au depus pe drumuri.

UPDATE Un bătrân a fost scos de sub un strat consistent de zăpadă decedat, după ce un bărbat a sunat la 112 anunţând că acesta este căzut în curtea casei sale din localitatea mehedinţeană Stângăceaua.

UPDATE Zăpezile de până la 40-50 cm şi vântul puternic aşteptate până duminică seară în Ploieşti au determinat reprezentanţii comandamentului de deszăpezire din Ploieşti să solicite suspendarea cursurilor şcolare pentru ziua de luni, 27 ianuarie.

UPDATE Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, a precizat sâmbătă că, din ce ştie, în ţară nu sunt drumuri maşini blocate pe drumurile naţionale închise sau pe autostrăzi. De asemenea, acesta a ţinut să îi sfătuiască pe şoferi să mi facă deplasări ocazionale.

„Aceste condiţii nu sunt prielnice deplasărilor ocazionale. Pe de altă parte, avertizarea meteo ne arată că condiţiile de trafic se vor înrăutăţi în perioada următoare. Poliţia împreună cu CNADNR, acţionează ca vieţile oamenilor să nu fie puse în pericol. Tot ce înseamnă efectiv de poliţie este în teren. Se acţionează cu tot ce înseamnă dotare, dar ce este important este ca indicaţiile date de poliţişti să fie respectate”, a  mai precizat şeful Poliţiei Rutiere. 

UPDATE Ministrul interimar al Afacerilor Interne Gabriel Oprea susţine, la ora 15.00, la sediul ministerului, o videoconferinţă cu prefecţii, pe tema măsurilor adoptate ca urmare a avertizărilor meteo de Cod portocaliu şi Cod galben.

UPDATE Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Ialomiţa informează faptul că la această oră, din cauza vremii nefavorabile, cinci drumuri judeţene sunt închise şi 8 autoturisme blocate în nămeţi. În Ialomiţa Codul Portocaliu s-a instalat oficial de vineri noapte. 

UPDATE Autorităţile au decis închiderea circulaţiei şi pe Autostrada Bucureşti - Ploieşti (A3) şi pe Autostrada Bucureşti - Piteşti (A1).

UPDATE Traficul rutier pe DN 71, între localităţile Târgovişte şi Sinaia, este restricţionat pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Această măsură a fost luată la iniţiativa Poliţiei Rutiere pentru a putea fi evitate producerea accidentelor. Redeschiderea redeschiderea circulatiei va fi anunţată în timp util, anunţă Compania Naţională de Drumuri.

De asemenea, începând cu ora 12:00, din cauza condiţiilor meteo de vizibilitate redusă, traficul  rutier va fi închis pe DN 2N, între km 8+000 - 17+000 (Bogza - Caiata – Dumbrăveni).

Începând cu ora 11:30, din cauza condiţiilor meteo, circulaţia rutieră va fi închisă pe ambele sensuri de deplasare de pe autostrada A2, sectorul cuprins între Bucureşti şi Drajna, respectiv km 9+500 – 105+300. Rutele ocolitoare recomandate sunt Bucureşti - DN 3 – Lehliu – DN 3A – Drajna şi Drajna – DN 3A – Lehliu – DN 3 – Bucureşti.

UPDATE Aproximativ 20 de autovehicule s-au ciocnit, sâmbătă, pe firul 2 al autostrăzii A2, între Constanţa şi Bucureşti, în accident o persoană fiind rănită şi rămânând încarcerată în maşină, echipaje ale ISU şi Ambulanţei intervenind la faţa locului.

UPDATE Reprezentanţii Companiei de Drumuri au precizat, reporterilor „Adevărul“, că urmează să fie închis şi Drumul European 85, care face legătura între Capitală şi nordul Moldovei, pe tronsonul Buzău-Focşani. 

UPDATE Două microbuze de persoane, unul cu 11 pasageri, iar celălalt doar cu şoferul la bord, dar şi patru autoturisme sunt blocate, la ora transmiterii acestei ştiri, din cauza viscolului, pe drumuri din judeţul Buzău, pentru deblocarea lor acţionând mai multe utilaje de deszăpezire.

Ads by Video PlayerAd Options

Ads by Video PlayerAd Options

 Autorităţile buzoiene au dispus, sâmbătă, la ora 11.00, închiderea a altor două drumuri naţionale, DN 2 B Buzău - Brăila şi DN 2 C Buzău - Slobozia, din cauza viscolului, după ce la ora 6.00 fusese închis DN 22 Râmnicu Sărat - Băile.

Potrivit reprezentanţilor ISU Buzău, sâmbătă, la ora 11.00, a fost luată măsura închiderii a încă două şosele naţionale, din cauza viscolului puternic, şi anume DN 2 B Buzău - Brăila şi despre DN 2 C Buzău-Slobozia.

UPDATE Locuitorii unui sat din judeţul Vâlcea au rămas fără alimentare cu electricitate, sâmbătă dimineaţă, din cauza viscolului, iar un microbuz care transporta 16 persoane a rămas înzăpezit pe un drum judeţean, fiind scos de pe acea şosea şi direcţionat pe altă rută, informează Mediafax.

UPDATE Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a chemat sâmbătă la raport toţi operatorii de servicii din Bucureşti pentru a organiza comandamentul de iarnă pentru următoarele ore. 

„Ieri au ieşit voluntarii. Azi, vă rog să-i organizaţi în două runde: una de dimineaţă şi una de seară. priorităţi: staţiile de autobuz, trotuarele, parcările. Vă rog foarte mult să vă dozaţi utilajele care ies pe stradă. Aseară au fost foarte multe apeluri ca să iasă toate utilajele. Romprest, în sectorul 5 ,mă faceţi de râs în «cartierul diplomaţilor». Astăzi, continuă toată ziua ninsoarea, la fel şi mâine, până spre luni dimineaţă. Ştiu că acţionăm în condiţii de viscol şi se depune. Operatorii manuali v-aş ruga să treacă pe margine şi să degajeze canalele. Corpul de Control vă rog să treceţi pe partea de trotuare şi să vă ocupaţi de agenţii economici. În general văd că au ieşit”, a declarat primarul Capitalei.

UPDATE Mai multe zboruri de pe Aeroportul „Henri Coandă“ Bucureşti (AIHCB) din Otopeni au fost anulate sau amânate, întârzierile fiind şi de peste 45 de minute, potrivit Mediafax.

UPDATE Circulaţia pe Autostrada Bucureşti - Piteşti a fost redeschisă începând cu ora 10.00.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că raficul rutier va mai fi închis, preventiv, în timpul nopţii, pe cinci drumuri naţionale şi 12 drumuri judeţene.

Din datele centralizate la nivelului grupei operative, constituite în cadrul Ministerului de Interne, ca urmare a avertizărilor meteo, rezultă că până la acest moment nu au fost raportate la nivelul naţional probleme care să afecteze major desfăşurarea activităţilor curente, mai informează ministerul.

În această dimineaţă s-a intervenit în 62 de localităţi din mai multe judeţe, pentru refacerea unor linii de electricitate afectate de viscol, potrivit informărilor primite de la Electrica.

Începând de vineri seară, la nivel naţional, au acţionat în teren 4.500 de angajaţi ai MAI - poliţişti, pompieri şi jandarmi - cu 1.700 de mijloace auto.

La nivelul tuturor judeţelor aflate sub Cod galben sau portocaliu, au fost activate grupele operative, constituite din reprezentanţi ai inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, poliţie, jandarmerie, poliţiei de frontieră.

Totodată, începând de vineri, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, s-a constituit Grupa operativă pentru planificarea, organizarea şi desfăşurarea integrată a misiunilor structurilor MAI în situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase.

Cu toate acestea, a mai fost întrerupă circulaţia pe DN 23B (Moicăneşti – Ciorăşti) şi DN2C (Costeşti – Padina).

UPDATE Teleormanul a trecut de la cod galben la cod portocaliu de ninsori şi viscol puternic. Până acum niciun drum nu este blocat, dar se circula cu dificultate pe toate arterele de circulaţie. Viscolul a lăsat opt localităţi fără energie electrică. Două acoperişuri au fost smulse la Roşiorii de Vede şi Nanov.

UPDATE 400 de turişti sunt blocaţi în zona montană Rânca, după ce Drumul Naţional 67 C a fost închis. Autorităţile au luat această decizie ca urmare a ninsorii viscolite. Lucrătorii Secţiei Drumurilor Naţionale acţionează cu toate utilajele din dotare pentru eliberarea drumului. 

UPDATE În ultimele 18 ore, peste 900 de apelui au fost înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucuresti-Ilfov (SABI), peste jumătate fiind urgenţe. Dintre acestea, 28 de fracturi şi entrose din cauza gheţuşului de pe străzi.

„Vorbim despre un total de 912 apeluri în 18 ore, dintre care 463 de urgenţe”, a spus Alis Grasu, managerul SABI. 

Aceasta a precizat că printre urgenţe se numără şi 11 accidente auto provocate de gheţuş.

Tot în acest interval au mai fost 16 traumatisme şi 25 lipotimii, a mai spus Grasu.

Totodată, maşinile ambulanţei au transportat 13 persoane în adăposturile sociale ale Primăriei Capitalei, a precizat managerul SABI.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa, a declarat sâmbătă că în ultimele ore au ajuns la secţia de Ortopedie 90 de persoane, aceştia fiind în limita normală.

UPDATE 15 localităţi din Argeş au rămas fără curent electric din cauza ninsorilor, a declarat, pentru Adevărul, prefectul de ArgeŞ, Cristian Soare. În speţă, este vorba de 22.580 de consumatori care nu sunt alimentaţi cu energie electrică. Angajaţii de la CEZ sunt pe teren pentru a remedia problemele.

UPDATE Aproape 4.000 de locuinţe din judeţul Ilfov nu au avut energie electrică vineri seară, începând cu ora 22.00, din cauza căderilor de zăpadă şi a viscolului, cea mai mare parte a defecţiunilor fiind remediate o oră mai târziu, potrivit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Ilfov.

Accesul la energie electrică a fost întrerupt pentru abonaţii din localităţile Berceni, Vidra, Copăceni, Vârteju şi Bragadiru, arată Mediafax.

Cea mai mare parte a defecţiunilor au fost remediate în jurul orei 23.00 de către trei echipe de la Enel, sâmbătă dimineaţa rămânând afectaţi aproximativ 1.000 de consumatori din localităţile Vârteju, Bragadiru şi Copăceni şi lucrându-se în continuare pentru remedierea tuturor defecţiunilor.

Sâmbătă, la ora 6.30, în judeţul Ilfov nu existau locuinţe sau grupuri de locuinţe izolate din cauza viscolului sau a zăpezii, mai informează ISU Ilfov.

Meteorologii au emis vineri o atenţionare de Cod galben şi una de Cod portocaliu de ninsori şi viscol valabile pentru Capitală şi pentru 10 judeţe. Mai mult, specialiştii au anunţat că în cursul zile de sâmbătă este posibil să fie emisă o avertizare de Cod roşu.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) avertizează şoferii să evite zonele cu vreme rea. De asemene, CNADNR a anunţat că din cauza condiţiilor meteo au fost închise Autostrada Bucureşti – Piteşti, Drumul Naţional 22 Râmnicu Sărat – judeţul Brăila şi DN 67 C (Nivaci – Rânca). Pe DN11 (Poiana Sărata – Oneşti), circulaţia este întreruptă.

Ads by Video PlayerAd Options

Ads by Video PlayerAd Options

 Şoferilor li se recomandă ca, în cazul în care călătoriile cu automobilul nu sunt absolut necesare, să nu se pornească la drum. Dacă însă deplasările nu pot fi amânate, o condiţie obligatorie pentru a le efectua este echiparea corespunzătoare a maşinilor pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare - dezaburire funcţional etc.).

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi ca înaintea începerii deplasării să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată.

Trei trenuri anulate din cauza vremii

Trei trenuri au fot anulate astăzi din cauza ninsorilor viscolite, potrivit unui comunicat emis de CFR Călători. Este vorba despre trenul R 8012 care circulă în relaţia Feteşti – Bucureşti Obor (a fost anulat pe secţia Ciulniţa – Bucureşti Obor), trenul R 8011 care circulă în relaţia Bucureşti Obor – Constanţa (a fost anulat pe întreaga relaţie) şi trenul R 8014 care circula în relaţia Feteşti – Bucureşti Obor (a fost anulat pe relaţia Ciulniţa – Bucureşti Obor).

Din cauza ninsorii viscolite au fost introduse limitări de viteză de 50 de kilometri pe oră pe relaţiile Chitila- Periş şi Crivina - Brazi, iar pe secţia de circulaţie Bucureşti Băneasa – Lehliu – Feteşti trenurile sunt tractate cu locomotive Diesel. 

Potrivit raportării operatorilor de salubrizare din toate sectoarele Capitalei, sunt 455 de utilaje pregătite şi un total de materiale antiderapante (stoc existent) după cum urmează: 20.621de tone de clorură de sodiu, 4.673 de tone de alte materiale (clorură de calciu si eco-taw)  si 75 de tone de nisip.

   

Cod galben şi portocaliu pentru sudul ţării

Meteorologii au prelungit informările de Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori şi viscol. Astfel că, până duminică la ora 22.00, Capitala şi 18 judeţe se află sub Cod portocaliu, iar şapte judeţe se află cub Cod galben.

Potrivit informării de Cod portocaliu, viscolul puternic va continua în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi zonele montane aferente, precum şi în nordul Dobrogei. În aceste regiuni vântul va sufla în rafale de peste 70-80 de kilometri pe oră, ninsoarea va fi puternic viscolită şi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. 

Specialiştii anunţă că, ca urmare a emiterii uneri informări de Cod galben, în sudul Transilvaniei şi centrul Moldovei va ninge, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60-70 de kilometri pe oră, iar ninsoarea va fi viscolită. 

În cursul zilei de sâmbătă, în jumătatea sudică a Dobrogei vor predomina ploile, moderate cantitativ, izolat se va depune polei, iar vântul va sufla cu rafale de peste 70-80 de kilometri pe oră.

Aceştia anunţă că această informare va fi actualizată sâmbătă seara. 

Cod portocaliu de ninsori şi viscol: Bucureşti, Ilfov, Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea.

Cod galben de ninsori şi viscol: Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Iaşi şi Constanţa. 

Starea drumurilor din ţară

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cele mai utile sfaturi date de poliţişti pentru un trafic rutier în siguranţă în condiţii extreme de iarnă

Atenţionările meteorologilor i-a băgat în alertă şi pe poliţiştii vasluieni de la rutieră, care vă recomandă, în primul rând, să evitaţi să vă deplasaţi cu maşina dacă nu este neapărat nevoie.

Iarna şi-a intrat în drepturi. Specialiştii au emis informări de Cod portocaliu şi Cod galben de viscol şi ninsori. Astăzi ar putea fi emis Cod roşu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, două informări, de Cod galben şi Cod portocaliu, de ninsori şi viscol, valabile pentru Bucureşti şi mai multe judeţe din ţară. Aceste avertizări expiră duminică, însă specialiştii ar putea prelungit Codul portocaliu până luni şi chiar ar putea emite o avertizare de Cod roşu.

15 localităţi din Argeş nu au curent electric din cauza zăpezii

15 localităţi din Argeş au rămas fără curent electric din cauza ninsorilor, a declarat, pentru Adevărul, prefectul de Argeş, Cristian Soare. În speţă, este vorba de 22.580 de consumatori care nu sunt alimentaţi cu energie electrică. Angajaţii de la CEZ sunt pe teren pentru a remedia problemele.

Drumuri închise şi localităţi fără curent, în judeţul Buzău

La Buzău au apărut primele efecte ale codului portocaliu de vreme rea. Drumarii au ieşit pe teren încă de azi-noapte şi acţionează la  foc continuu însă abia reuşesc să facă faţă vântului, care aduce zăpada înapoi pe carosabil.

Cod portocaliu de ninsori şi viscol în jumătate de ţară. ANM ar putea emite codul roşu. Ce sfaturi ne dau specialiştii

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) ar putea prelungi până luni avertizarea de cod portocaliu de ninsori şi viscol, emisă vineri pentru zece judeţe ale ţării şi pentru Capitală, valabil de la ora 18:00 până duminică, ora 18:00. În acelaşi interval, alte 16 judeţe sunt sub avertizare de cod galben. Meteorologii avertizează că se poate institui chiar şi cod roşu, dacă stratul de zăpadă depăşeşte 50 de cm grosime.

400 de turişti sunt blocaţi la Rânca, după ce drumul către Novaci a fost închis

Autorităţile au luat decizia să închidă Drumul Naţional 67 C, pe porţiunea cuprinsă între Rânca şi localitatea Novaci, ca urmare a ninsorii viscolite.

Cod portocaliu de vremea rea în Teleorman. Opt localităţi au rămas fără curent, două acoperişuri au fost smulse de vânt

Teleormanul a trecut de la cod galben la cod portocaliu de ninsori şi viscol puternic. Până acum niciun drum nu este blocat, dar se circula cu dificultate pe toate arterele de circulaţie. Viscolul a lăsat opt localităţi fără energie electrică. Două acoperişuri au fost smulse la Roşiorii de Vede şi Nanov.

Un microbuz cu 16 persoane înzăpezit în Vâlcea, scos de drumari din nămeţi

Locuitorii unui sat din judeţul Vâlcea au rămas fără alimentare cu electricitate, sâmbătă dimineaţă, din cauza viscolului, iar un microbuz care transporta 16 persoane a rămas înzăpezit pe un drum judeţean, fiind scos de pe acea şosea şi direcţionat pe altă rută, informează Mediafax.

Ads by Video PlayerAd Options

Ads by Video PlayerAd Options

Drumul judeţean Mizil – Sălciile a fost închis în Prahova din cauza ninsorii

Drumul judeţean 102 D din Prahova a fost închis din cauza condiţiilor meteorologice. Poliţiştii rutieri recomandă şoferilor să nu meargă pe această rută din sudul judeţului.

Traficul pe DN 23 B între localităţile Măicăneşti şi Ciorăşti, închis din cauza viscolului

Circulaţia pe DN 23 B în judeţul Vrancea, între localităţile Măicăneşti şi Ciorăşti, a fost închisă de către autorităţi pentru a preveni blocajele, şoseaua fiind una cu probleme, un alt drum judeţean din Vrancea fiind blocat din cauza sulurilor de zăpadă, transmite Mediafax.

Accident în lanţ pe A2 cu aproximativ 20 de maşini implicate. O persoană este încarcerată

Aproximativ 20 de autovehicule s-au ciocnit, sâmbătă, pe firul 2 al autostrăzii A2, între Constanţa şi Bucureşti, în accident o persoană fiind rănită şi rămânând încarcerată în maşină, echipaje ale ISU şi Ambulanţei intervenind la faţa locului.

Trafic paralizat din cauza viscolului în judeţul Ialomiţa. Cinci drumuri judeţene închise de zăpadă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Ialomiţa informează faptul că la această oră, din cauza vremii nefavorabile, cinci drumuri judeţene sunt închise şi 8 autoturisme blocate în nămeţi. În Ialomiţa Codul Portocaliu s-a instalat oficial de vineri noapte.

Primăria Ploieşti a cerut, pentru luni, suspendarea cursurilor şcolare din oraş

Zăpezile de până la 40-50 cm şi vântul puternic aşteptate până duminică seară în Ploieşti au determinat reprezentanţii comandamentului de deszăpezire din Ploieşti să solicite suspendarea cursurilor şcolare pentru ziua de luni, 27 ianuarie.

Autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti a fost închisă din cauza viscolului

Autorităţile au închis autostrada A3, Bucureşti - Ploieşti, pe sensul dinspre Bucureşti, cel dinspre Ploieşti către Capitală urmând a se închide în scurt timp, din cauza viscolului şi a viziblităţii extrem de reduse

Ninsoare puternică în judeţul Iaşi. Toate utilajele de deszăpezire, scoase din garaj

Autorităţile au anunţat că se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţul Iaşi, dar că nicio şosea nu este închisă în acest moment. A nins abundent în judeţul Iaşi, iar temperatura se situează în jurul valorii de -10 grade Celsius.

Traficul pe DN 7 Piteşti-Vâlcea este blocat între orele 14.00 şi 17.00

Traficul pe DN 7 este blocat, în acest moment, din cauza unui TIR care a derapat. Coloanele de maşini se întind pe câţiva kilometri. Utilajele de deszăpezire fac faţă cu greu nămeţilor care s-au depus pe drumuri.

Bătrân decedat, scos de medicii de la Ambulanţă de sub zăpadă

Un bătrân a fost scos de sub un strat consistent de zăpadă decedat, după ce un bărbat a sunat la 112 anunţând că acesta este căzut în curtea casei sale din localitatea mehedinţeană Stângăceaua.

Crin Antonescu, blocat în Iaşi din cauza ninsorii. Cursa aeriană cu care urma să plece spre Bucureşti a fost anulată

Cursa aeriană Iaşi - Bucureşti, cu care liderul liberal Crin Antonescu urma să plece spre Capitală, sâmbătă, la ora 12.00, a fost anulată, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite