Viorel Hrebenciuc: Casa în care locuiesc cu fiul, cumpărată de la Miron Mitrea, iar el o moştenise de la părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel şi Andrei Hrebenciuc sunt implicaţi într-un dosar privind retrocedarea ilegală a mai multor păduri FOTO Mediafax
Viorel şi Andrei Hrebenciuc sunt implicaţi într-un dosar privind retrocedarea ilegală a mai multor păduri FOTO Mediafax

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a precizat, sâmbătă, că locuieşte, împreună cu familia, în casa fiului său, Andrei, pe care a cumpărat-o, de bună credinţă, de la Miron Mitrea, care, la rândul său, o moştenise de la părinţi, el arătând că fiul său şi-a lămurit regimul acestei proprietăţi la Curtea Supremă.

Viorel Hrebenciuc a răspuns astfel acuzaţiilor din presă potrivit cărora ar avea probleme legate de modul de dobândire şi situaţia acestei proprietăţi.

El a arătat, astfel, într-un comunicat de presă, că în anul 1998 a cumpărat, fiind cumpărător de bună credinţă, apartamentul 2, care reprezintă trei pătrimi din casă, de la Miron Mitrea, care o avea moştenire de la părinţii săi, aceştia locuind în imobil din 1941.

Hrebenciuc a menţionat că, în anul 2001, apartamentul 1, care are două camere, „a fost revendicat ilegal de o casă de avocatură”, pe care nu a nominalizat-o, care s-ar ocupa cu retrocedările de imobile, iar procesul a fost câştigat de deţinătorul apartamentului respectiv în anul 2006, după cinci ani de procese, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă la Curtea Supremă.

Potrivit lui Hrebenciuc, în anul 2006, acelaşi cabinet de avocatură, „bazându-se pe acte false”, l-a dat în judecată pe Andrei Hrebenciuc, revendicând de această dată tot imobilul şi cerându-i şi daune de 400.000 de euro plus o mie de euro pentru fiecare lună în care a locuit.

El a arătat că acest proces a fost câştigat de Andrei Hrebenciuc la Înalta Curte în anul 2013, după şapte ani de procese, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă.

„Precizez că, personal, locuiesc în acest imobil împreună cu familia mea, care nu face parte din patrimoniul naţional, nefiind clădire istorică. Nu mai deţin nicio altă locuinţă”, a arătat Hrebenciuc.

El a menţionat că a făcut aceste precizări în legătură cu dezvăluirile „pretins incendiare” privind casa lui Andrei Hrebenciuc, în care locuieşte şi el.

România Tv a relatat că numele lui Andrei Hrebenciuc ar fi fost legat de o retrocedare suspectă de ilegalităţi, fiind vorba de apartamentul în care locuieşte acesta şi care ar fi fost revendicat în instanţă de familia foştilor proprietari. 

Potrivit sursei citate, apartamentul dintr-o casă naţionalizată în care locuieşte Andrei Hrebenciuc ar fi fost vândut de către stat unui pictor în 1996, iar la scurtă vreme pictorul l-ar fi vândut lui Miron Mitrea, care i l-ar fi vândut lui Viorel Hrebenciuc în 1998, acesta din urmă trecându-l direct pe numele fiului său, Andrei, care avea atunci 15 ani. 

Între timp, familia proprietarilor de dinainte de naţionalizare, stabilită în Franţa, ar fi cerut restituirea întregului imobil. Suspiciunile de ilegalităţi ar fi apărut ca urmare a faptului că pictorul ce a cumpărat iniţial apartamentul de la stat nu avea voie să-l înstrăineze pe o perioadă de cel puţin 10 ani. Ulterior, familia respectivă ar fi reclamat că Andrei Hrebenciuc şi-a extins apartamentul de 200 metri pătraţi ocupând spaţii dintr-un apartament ce a fost deja retrocedat. Andrei Hrebenciuc s-ar fi apărat afirmând că el a renovat întreaga clădire şi are deja cadastrul făcut pe suprafaţa al cărei proprietar este.

Viorel Hrebenciuc are trecută în declaraţia de avere, la capitolul „Bunuri imobile - Clădiri”, o locuinţă în Bucureşti, cu suprafaţa de 200 de metri pătraţi, dobândită în 1999 prin contract de vânzare-cumpărare, titular fiind Andrei Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut încuviinţarea arestării preventive în două dosare, a demisionat din Parlament.

Hrebenciuc şi dosarul „Retrocedărilor”

În dosarul „Retrocedărilor”, Hrebenciuc este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. Mai exact, acesta ar fi intervenit pentru ca Sturza să obţină, prin hotărâre judiciară, peste 43.000 de hectare de pădure. De altfel, anchetatorii au cerut aviz Parlamentului pentru a-l putea aresta. 

Mai ales pentru că acesta urma să primească 12.000 de hectare de pădure prin intermediul fiului său, Andrei. „Pentru sprjinul oferit în exercitarea influenţei pe lângă decizionalii administraţiilor locale şi ai Romsilva, deputatul Viorel Hrebenciuc ar urma să fie recompensat cu o suprafaţă de 12.000 de hectare, pe care o va primi prin interpuşi, acesta fiind şi motivul pentru care l-a cooptat în demersurile ce le realizează şi pe fiul său, Andrei Hrebenciuc”, notează anchetatorii.

În acest caz, magistraţii Curţii Supreme au decis arestarea preventivă a lui Andrei Hrebenciuc, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.

Într-un alt dosar penal, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi de cumpărare de influenţă. 

Colegul său, Dan Şova, este acuzat de trafic de influenţă. 

Lege pentru apărarea fărădelegilor

Acest nou dosar apare după ce Viorel Hrebenciuc a fost pus sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale a 90.000 de hectare de pădure. Se întâmpla pe 15 octombrie 2014. La doar două zile după ce i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în acel dosar, Viorel Hrebenciuc a încercat să-şi asigure libertatea în cazul în care ar fi fost condamnat, susţin procurorii anticorupţie.

Astfel, Hrebenciuc s-a întâlnit cu senatorul Dan Şova pe 17 octombrie, căruia i-ar fi cerut să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Se referea, conform procurorilor, la articolul 13 din Legea specială 78/2000, privind faptele de corupţie, pe care Viorel Hrebenciuc îl dorea abrogat. În schimb, Dan Şova urma să beneficieze de sprijinul lui Hrebenciuc şi al celorlalţi membri PSD aflaţi sub influenţa vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor pentru a deveni preşedintele partidului, în dauna altor doi posibili candidaţi: Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea.

Procurorii au înregistrat discuţia dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan „Boss“ Şova (foto dreapta), prin care primul îl asigura pe purtătorul de cuvânt al PSD că va fi preşedintele partidului în schimbul iniţiativelor legislative care să îl scape de închisoare.

„Pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o“, se arată într-un comunicat DNA.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Retrocedărilor”. Andrei Hrebenciuc, fiul sforarului PSD, Viorel Hrebenciuc, va sta după gratii 30 de zile pentru spălare de bani

Andrei Hrebenciuc, fiul liderului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost arestat pentru 30 de zile sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Decizia le aparţine magistraţilor Curţii Supreme care tot în această dimineaţă au mai hotărât şi arestarea lui Gheorghe Sturdza, cel pentru care mai mulţi lideri din PSD ar fi intervenit pentru a primi ilegal 43.000 de hectare de pământ.

Dosarul „Eminenţa Rozalie”. Fostul şef al DGA Ionel Georgescu, audiat la DNA

Ionel Georgescu, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), s-a prezentat marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.

Dosarul „Eminenţa Rozalie“. Planul lui Viorel Hrebenciuc de anihilare a Justiţiei

Cel puţin doi lideri importanţi ai PSD sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi că negociau legi pentru a-i face scăpaţi de dosarele de corupţie pe politicieni. Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi senatorul Dan Şova, purtătorul de cuvânt al partidului, au fost chemaţi luni la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Percheziţii acasă la omul de legătură dintre Hrebenciuc şi „cârtiţa“ din DNA. Generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, îl avertiza pe liderul PSD de anchete

Procurorii anticorupţie au descins luni seară acasă la generalul Dumitru Iliescu, cel care îl informa pe Viorel Hrebenciuc despre dosarele anchetate de magistraţi. Fostul şef al SPP este urmărit penal în acest dosar, alături de Hrebenciuc şi de Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite