#violulecrimă – Psiholog: „Toleranţa faţă de violenţa sexuală şi gratificarea bărbăţiei abuzând de femeie sunt factori de risc în România anului 2015“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România anului 2015, „femeia e de vină” pentru viol, în timp ce violatorii sunt transformaţi de apropiaţii lor în „victime”, în „bieţi” tineri care au greşit şi care acum merită clemenţă. Criminologul Dan Antonescu, psiholoaga Aurora Liiceanu şi psihologul Mihai Copăceanu au discutat la Adevărul LIVE despre conduita celor 7 violatori din Vaslui, atitudinea comunităţii, dar şi despre cum ar putea tânăra să-şi refacă viaţa.

Dan Antonescu, specialist criminolog, Aurora Liiceanu, psiholog, şi Mihai Copăceanu, psiholog şi blogger adevarul.ro, au discutat la Adevărul Live, de la ora 13.00, împreună cu jurnalista Iulia Roşu şi Simona Voicu, corespondentă „Adevărul“ la Vaslui, despre cum s-a ajuns într-o astfel de situaţie. Cine sunt vinovaţii? Cum poate fi ajutată tânăra din Vaslui pentru a-şi reface viaţa? Cum putem evita stigmatul şi cum ar fi trebuit să funcţioneze justiţia în astfel de cazuri? 

Iată cele mai importante declaraţii ale specialiştilor: 

Mhai Copăceanu, psiholog: Există cel puţin cinci factori de risc pentru comunitatea în care s-a întâmplat violul:

- comunitate săracă, fără locuri de muncă, dar asta nu exclude faptul că şi bogaţii pot fi violatori;

- ineficienţa poliţiei şi a justiţiei – putem spune ca se fac „complici” la încurajarea violenţei sexuale; 

- toleranţa generală în comunitate faţă de violenţa sexuală, nu a fost doar toleranţă în cazul de faţă, ci chiar solidaritate;

- sancţiunile slabe pentru violatori este o altă componentă; 

- normele sociale care sprijină violenţa sexuală şi sprijină că bărbatul este superior femeii. Atât timp cât în România încă funcţionează gândul că bărbatul este superior femeii, că poate să facă ce doreşte cu ea, îşi gratifică masculinitatea şi bărbăţia abuzând de femeie, şi aici avem statistici urâte şi la trafic de persoane şi la violenţă domestică, lucrurile nu se vor schimba în România. 

Mă interesează foarte mult ce se va întâmpla pe termen lung cu această tânără. Una este consilierea psihologică imediat după tragedie, şi alta este cea pe termen lung, ce va face peste un an-doi-cinci. Sunt multe femei în România care nu au raportat un viol întâmplat în adolescenţa. 

Dan Antonescu: „Comunitatea poartă partea ei de vină, pentru că oamenii au trecut de partea violatorilor. Vorbim de lipsă de educaţie. Violatorii sunt din echipa de fotbal a satului. Din păcate, sportul nu le-a format şi caracterul. Sunt simpatizaţi de colectivitate. Pe de altă parte, vorbim de uşurinţa cu care este tratată violenţa sexuală asupra femeilor”.

Dan Antonescu: „Autorii nu trebuiau lăsaţi în libertate. Instanţa i-a trimis în arest la domiciliu şi, apoi, au fost puşi sub control judiciar. Procurorii n-au contestat decizia instanţei. Am convingerea că la finalul procesului judecătorii vor repara greşeala făcută”.

Mihai Copăceanu, psiholog: „Vaslui a fost mulţi ani pe locul întâi la infracţiuni sexuale. Avem cazuri chiar de femei însărcinate sau bătrâne violate. Sutn comunităţi sărace, fără locuri de muncă. Studiile arată că ineficienţa poliţiei şi a justiţiei încurajează aceste fapte. Sancţiunile mici pentru violatori este o altă componentă care dă convingerea onora că bărbatul este superior femeii. Sunt foarte multe cazuri de viol care nu au fost raportate. Victimelor le-a fost ruşine să reclame”.

Simona Voicu, corespondent „Adevărul”: „Este prematur să spunem dacă s-a schimbat ceva în comunitate. Reacţia publică i-a determinat pe trei dintre susţinătorii violatorilor să-şi blocheze conturile de Facebook unde au denigrat victima”. 

Dan Antonescu: „Pedepsele exemplare sunt descurajante pentru violatori. Pe de altă parte, eliberarea condiţionată să nu se mai acorde atât de uşor. A fost un caz în Argeş, la Topoloveni, un viol comis sub constrângerea cuţitului. Autorul a fost prins şi condamnat. A primit 7 ani de închisoare, dar a fost liberat condiţionat, după 5 ani, pentru bună purtare. Care a fost rezultatul acestei decizii nefaste? Ce a înţeles el din clemenţa comisiei de eliberare condiţionată? La două luni după ce a fost eliberat, autorul a mai comis un viol. De data aceasta a omorât victima, pentru a nu putea să depună mărturie împotriva lui. A tranşat victima şi a aruncat în Argeş segmentele de cadavru”.

Mihai Copăceanu: „Studiile despre violatori arată că în foarte multe cazuri victimele îi cunosc pe autori. În mintea bărbatului, un răspuns afirmativ al victimei de a urca în maşină echivalează cu dorinţa victimei de a întreţine relaţii sexuale. Timp de cinci ore, şapte bărbaţi au abuzat de o fată şi niciunul dintre ei nu a spus celorlalţi să se oprească. În zona Moldovei sunt foarte multe agresiuni sexuale nereclamate”.

Aurora Liiceanu, psiholog: „Comunitatea este de vină pentru că nu există coeziune în ceea ce priveşte normele şi valorile care trebuie respective. Este de condamnat reacţia de susţinere a violatorilor. Dacă părinţii lor sunt înstăriţi nu înseamnă că violatorii trebuie să fie susţinuţi de comunitate. pe lângă educaţie, este nevoie de o reacţie a autorităţilor locale. Ar trebui ca şcoala sau primăria să găsească o soluţie să reducă primitivismul şi barbaria. Nici Biserica nu s-a implicat în acest caz”.
 


„Adevărul“ demarează de luni campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“. Timp de două săptămâni, vom dezbate unul dintre cele mai scandaloase cazuri de violenţă din ultimii ani care a cutremurat România: povestea elevei din Vaslui care a fost violată de şapte tineri. În prezent, violatorii sunt liberi.

„M-a trântit în genunchi şi m-a obligat să-i facă sex oral. Apoi, cu forţa, am întreţinut relaţii sexuale normale şi anale, până mi-am pierdut cunoştinţa“. Aşa sună o parte din mărturia elevei de 18 ani din judeţul Vaslui care anul trecut în noiembrie a fost violată de şapte tineri, pe un câmp. Cei şapte sunt judecaţi în stare de libertate.

Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima pusă la zid, condamnată chiar de oamenii din comuna violatorilor, dar şi pentru a arăta hibele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără. 

Un alt scop al campaniei este acela de a explica oamenilor care cred că violul este „o greşeală a tinereţii“ sau „sex surpriză“ că vorbim de fapt despre ceva care distruge vieţi.

Vă invităm să-i transmiteţi un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului. Dacă apropiaţii şi rudele violatorilor duc acum o campanie de denigrare a victimei, noi trebuie să-i arătăm că oamenii normali din această ţară sunt alături de ea şi nu tolerează asemenea fapte revoltătoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite