Vîntu, agăţat într-un dosar de siguranţă naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vîntu este primul arestat preventiv din România pentru infracţiunea de favorizare a infractorului. Ancheta în cazul lui SOV a fost începută, în octombrie 2009, de SRI într-un dosar privind siguranţa naţională.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Bucureşti deoarece ar fi încercat să obstrucţioneze justiţia, prin controlarea declaraţiilor date de martori şi prin îngreunarea procedurilor de extrădare a fugarului Nicolae Popa, arestat în Indonezia.

Eugen Chelemen: Câinii din luptele lui Băsescu

image

Mai citeşte şi:

Avocatul Aurelian Pavelescu: "Motivarea constată vinovăţia şi nu motivează condiţiile impuse de lege pentru arestul preventiv"

„Favorizarea unui infractor condamnat la 15 ani ( în dosarul căderii FNI - n.r.) de închisoare pentru săvârşirea unor fapte ce au prejudiciat pături largi de populaţie dovedeşte o periculozitate deosebită a celor trei inculpaţi favorizatori şi justifică o măsură preventivă severă", motivează în decizia de arestare judecătoarea Ana Maria Trancă.

Recursul patronului Realităţii TV, Sorin Ovidiu Vîntu, va fi judecat mâine la ­Curtea de Apel Bucureşti. Din completul de judecată va face parte şi Viorica Costiniu, soţia lui Florin Costiniu, fost şef al Secţiei Civile de la instanţa supremă, cercetat în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu.

Angajament luat în urmă cu nouă ani

Judecătoarea Ana Maria Trancă a arătat că remiterea sumelor de bani către Popa nu a început în anul 2009, ci cu cel puţin doi ani înainte. Favorizarea lui Popa de către Vîntu a fost explicată de judecători printr-o convorbire telefonică, de la 4 ianuarie 2010, purtată de Alexandru Stoian, şoferul omului de afaceri cu o persoană necunoscută. Mesajul, care trebuia să ajungă la Vîntu, era clar: Popa îşi va respecta angajamentul luat „acum nouă ani", iar temerile lui SOV, că cineva va spune ceva împotriva sa, sunt neîntemeiate. Vîntu ar fi încercat să obstrucţioneze ancheta în cazul lui Nicolae Popa, atât în ţară, cât şi în Indonezia. El ar fi contribuit la îngreunarea procedurilor de extrădare a lui Popa şi ar fi încercat eliberarea acestuia din arest.

Fugarul Nicolae Popa, aproape de extrădare

Nicolae Popa (foto), fost preşedinte Gelsor, considerat ca fiind „creierul" prăbuşirii FNI va fi extrădat în România - cel mai probabil - la sfârşitul acestei luni. Popa a fost arestat, la 2 decembrie 2009, în Indonezia, la Jakarta.Dispărut fără urmă din ţară, în mai 2000, Nicolae Popa ar fi beneficiat, în Indonezia, de sprijinul material al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Popa este condamnat definitiv în dosarul prăbuşirii FNI la 15 ani de închisoare. De asemenea, Popa are de executat încă 12 ani de detenţie în dosarul FNA, însă decizia în acest caz nu este definitivă.

image

Parchetul, sesizat de SRI

Serviciul Român de Informaţii a sesizat Parchetul General, la 24 noiembrie 2009, cu privire la actele de favorizare a infractorului pe care le-ar fi făcut Sorin Ovidiu Vîntu. Această notă a fost redactată în baza valorificării a două mandate emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza Legii nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României. Cum majoritatea interceptărilor din acest dosar sunt din lunile octombrie şi noiembrie, avocaţii lui SOV au cerut Tribunalului Bucureşti motivele pentru care clientul lor a fost interceptat.

Ana Maria Trancă a motivat că „nu există temei legal pentru ataşarea faptică a acestor mandate la dosarul de urmărire penală, având în vedere că aceste acte au fost emise în cadrul unei alte lucrări şi evident pot privi alte informaţii, clasificate".

Avocaţii lui SOV au susţinut că acest dosar este primul din România în care se cere arestarea preventivă pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, pedepsită de Codul Penal cu închisoare între doi şi şapte ani. „La aprecierea gravitătăţii celor trei inculpaţi nu se poate face abstracţie de relevanţa condamnării aplicate numitului Nicolae Popa", a apreciat magistratul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite