Vine sezonul atentatelor în Europa! Avertisment Europol în privinţa tipurilor de atacuri teroriste de aşteptat din partea islamiştilor radicalizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute, poate mii de jihadişti se pregătesc să atace metropolele europene la întoarcerea din Irak şi Siria, avertizează directorul Europol. Serviciile de informaţii cred că se vor folosi metode clasice ca maşinile „berbec” sau armele albe, dar şi unele novatoare ca dronele încărcate cu material exploziv.

În jur de 30.000 de indivizi radicalizaţi ce reprezintă o ameninţare potenţială de terorism jihadist se află în prezent în Europa, a avertizat luni directorul Europol, Rob Wainwright. „Desigur, nu toţi se vor transforma în terorişti activi”, dar majoritatea sunt „inspiraţi de grupuri jihadiste precum Statul Islamic (...) Pot oricând să închirieze un camion sau să ucidă oameni nevinovaţi”, a continuat directorul executiv al Europol, amintind de atentatele comise în oraşe europene de terorişti care au pătruns cu vehicule în mulţime.

El a vorbit în acest context şi despre revenirea în Europa a unor combatanţi care au luptat în Siria sau Irak în rândurile unor grupări jihadiste precum Statul Islamic, avertizând că aceştia sunt „foarte periculoşi şi reprezintă o ameninţare enormă”. „Este aşadar vorba despre o nouă formă de activitate teroristă dificil de combătut de serviciile de securitate”, a subliniat Rob Wainwright.

ISIS va acţiona pentru a nu-şi pierde notorietatea

Pericolul este unul real, spune şi fostul director al SRI, Costin Georgescu. „Europol are date de la serviciile secrete europene şi nu numai. Din păcate este o ameninţare continuă. Această situaţie va persista atât timp cât în Europa se vor afla refugiaţi. ISIS şi-a pierdut relevanţa în teritoriile tradiţionale şi, pentru a nu-şi pierde notorietatea, trebuie să recurgă la atentate”, arată fostul director al Serviciului Român de Informaţii.

Costin Georgescu este de părere că numai o strânsă colaborare a ofiţerilor de informaţii poate atenua o astfel de ameninţare. „Seviciile de specialitate din Europa şi nu numai colaborează strâns fiindcă numai schimbul de informaţii poate micşora pericolul apariţiei atentatelor. Potenţialii terorişti se pot mişca liber prin Europa şi numai schimbul informaţiilor din teren poate îndepărta cât de cât pericolul. Alături, desigur, de alte metode ale serviciilor de specialitate”, a precizat Costin Georgescu.

Atentate clasice sau „novatoare”

Specialiştii atrag atenţia că reţelele islamiste radicale din Europa vor deveni mai periculoase ca urmare a injectării de luptători străini care se retrag din Siria sau Irak. Deşi atacurile singuratice, cu arme albe sau arme uşoare, precum şi cele cu maşini folosite pentru a spulbera în mulţimea sunt de aşteptat să continuare, experţii subliniază că islamiştii vor folosi noi metode, mai distructive, de a ucide sau vătăma grav civilii europeni.

Este vorba, cu certitudine, de folosirea maşinilor capcană, cu sau fără luptători radicalizaţi la bord, care vor fi detonate în zone aglomerate. În plus, în Europa vor fi folosite noi tehnologii, cum ar fi dronele dotate cu material exploziv, utilizate deja în Siria împotriva militarilor ruşi.

Ce faceţi în caz de atac terorist

Deşi în România „Sistemul Naţional de Alertă Teroristă” indică stadiul „Precaut”, Serviciul Român de Informaţii a pregătit un ghid practic de protecţie în caz de atac terorist. În cazul unui atac cu bombă, sunteţi sfătuiţi să vă păstraţi calmul şi să rămâneţi pe loc. Apoi trebuie făcută o evaluare a situaţiei. În primul rând este bine să verificaţi dacă aveţi răni produse de schije. Dacă sunteţi rănit, opreţi hemoragia, prin folosirea unor articole de îmbrăcăminte!

Dacă în locul în care vă aflaţi există elemente de construcţie prăbuşite parţial sau cu risc de prăbuşire părăsiţi pe cât posibil zona. La evacuare evitaţi spaţiile înguste de trecere către ieşire pentru a nu crea busculade şi accidente. Este bine să vă acoperiţi căile respiratorii prin folosirea de articole de îmbrăcăminte. Apoi, dacă aveţi cunoştinţele necesare, acordaţi primul ajutor răniţilor. În cazul unui atac armat, ofiţerii SRI vă sfătuiesc să fugiţi imediat din zonă. Luaţi numai actele şi telefonul mobil, eventualele bagaje vor ingreuna evacuarea. Nu intraţi în panică, sunaţi la 112 (număr valabil în orice ţară UE) şi relataţi unde vă aflaţi şi despre câţi atacatori este vorba. Împiedicaţi alte persoane să se îndrepte spre zona în care sunt atacatorii.

Când anunţaţi SRI

În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la un posibil risc terorist care ar putea avea loc în România, ofiţerii SRI vă roagă să apelaţi linia telefonică gratuită 0800800100. Este bine să sunaţi dacă observaţi unele situaţii sau persoane care pot genera riscuri teroriste. Astfel, dacă cineva este interesat de procurarea unor substanţe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanţe explozive sau precursori, otrăvuri etc.) este bine să anunţaţi SRI.

La fel dacă sunteţi sfătuiţi să faceţi dacă aflaţi că anumite persoane confecţionează, deţin, transportă sau manipulează ilegal armament, muniţii, substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste. Tot la numărul 0800800100 puteţi suna dacă observaţi un autoturism care staţionează mult timp şi în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice şi/sau alte locuri în care prezenţa populaţiei este numeroasă sau dacă sesizaţi că o persoană studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau staţii de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite