Vili Viorel Păun a sunat de patru ori la poliţie, înainte de a fi ucis în Germania. Românul a fost decorat postum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul unde a fost ucis tânărul Villi Viorel Păun a primit temporar numele victimei
Locul unde a fost ucis tânărul Villi Viorel Păun a primit temporar numele victimei

Vili Viorel Păun este unul dintre cei nouă tineri ucişi în atentatul rasist de la Hanau, din 19 februarie 2020. Acesta a sunat de 4 ori la poliţie, dar nimeni nu a răspuns, au recunoscut autorităţile. Tânărul a fost decorat postum cu Medalia pentru Curaj Civil.

Publicaţia Deutsche Welle vorbeşte despre drama prin care a trecut familia tânărului. În noaptea de 19 februarie 2020, Vili se întorcea de la muncă, iar tatăl lui a spus că îşi căuta un loc de parcare în momentul în care a fost împuşcat. Declaraţia bărbatului a contrazis ceea ce au spus autorităţile, cum că tânărul ar fi fost atacat când îşi cumpăra ceva de la magazin.

Niculescu Păun, tatăl lui Vili, a crezut iniţial varianta poliţiei. Dar, la câteva luni distanţă, când a primit de la poliţie hainele altei victime, dar şi telefonul lui Vili, a început să caute singur răspunsuri la multele întrebări care încă îl frământau. De la început nu a crezut că Vili s-ar fi dus de bunăvoie în acel cartier din Hanau şi nici că ar fi încercat să acţioneze de unul singur într-o situaţie extremă, precum cea din noaptea fatidică, scrie publicaţia.

Patru apeluri la poliţie, dar fără niciun răspuns

Pe telefponul lui Vili, ultimele apeluri au fost către poliţie. A fost vorba de 4 telefoane, la care tânărul nu a primit răspuns deoarece poliţia nu avea destul persoanl disponibil pentru a interveni.

„Vili trăia. Sută la sută trăia, dacă i se răspundea la telefon.” a spus Niculescu Păun, tatăl băiatului.

Niculescu Păun a refăcut singur traseul fiului său din acea noapte şi a înţeles că Vili l-a întâlnit pe atacator pe stradă, după ce împuşcase trei tineri şi se îndrepta către următoarele victime. L-a urmărit cu maşina lui şi a încercat în tot acest timp să sune la linia de urgenţă a poliţiei. Niciunul dintre apelurile lui nu a fost preluat.

Tatăl tânărului a fost declarat mort, din greşeală

Ministrul federal de interne, Horst Seehofer a recunoscut familiei că „tehnologia v-a ucis fiul”. Dacă un poliţist ar fi preluat cazul şi tânărul nu l-ar mai fi urmărit pe criminal, incidentul ar fi putut fi evitat.

Niculescu păun, tatăl lui Vili, a fost trecut în dosarele anchetei ca victimă. Cu toate datele personale, Niculescu Păun a fost vreme de 7-8 luni el însuşi victima haosului care a urmat atentatului de la Hanau. Poliţia i-a făcut şi autopsia, a fost considerat mort în atentat.

Procuratura a refuzat să ofere mai multe informaţii la solicitarea DW, întrucât „ancheta este încă în desfăşurare.” În condiţiile în care, însă, criminalul s-a sinucis, este greu de crezut că se vor obţine informaţii noi şi că vor fi condamnaţi alţi vinovaţi.

Decorat Postum

Vili Păun a fost decorat postum cu Medalia pentru Curaj Civil de către premierul landului Hessa, Volker Bouffier. Niculescu Păun a spus că poate muri împăcat, ştiind că fiul său a procedat corect.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite