UPDATE Codul galben de ninsori şi viscol a băgat Internele în şedinţă. Temperaturile cresc începând de marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avertizarea intră în vigoare duminică, la ora 14.00 FOTO Adevărul
Avertizarea intră în vigoare duminică, la ora 14.00 FOTO Adevărul

O şedinţă operativă are loc duminică, la ora 11.00, la sediul Ministerului de Interne, în urma atenţionării Cod galben de ninsori şi viscol.

La videoconferinţa convocată de Petre Tobă, şeful de la Interne, participă prefecţii, şefii structurilor ministerului şi responsabilii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, dar şi directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), care a precizat că marele pericol va fi poleiul, din cauza faptului că vor fi şi precipitaţii sub formă de ploaie.

„Se impun câteva precizări pentru a vedea ce urmează după. Cantităţile de precipitaţii, stratul de zăpadă sunt asociate cu vânt de 50 de kilometri pe oră. De luni după amiază e posibil să emitem din nou Cod galben sau informare, asta pentru că vor continua ninsorile. E posibil să prelungim informarea până marţi. Viteza vântului de luni după masă până marţi va fi mai mică. Depinde şi de stratul de zăpadă care se depune”, a declarat Ion Sadu la şedinţa operativă.

„Totodată, cresc temperaturile, în loc de -12 grade la Bucureşti vor fi -6 grade, dar de marţi vor începe ploile. Timp de zece zile vor fi temperaturi normale pentru luna ianuarie”, a declarat Tobă.

Tobă a explicat că peste 3.500 de pompieri, şi alte 5.600 de forţe sunt pregătite să intervină. La rândul său, doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că prefecţii trebuie să sprijine persoanele fără adăpost, în aşa fel încât ele să fie identificate şi ulterior să fie trimise către azilele de noapte.

„Le solicităm celor de la unităţile de primiri urgenţe să nu trimită în stradă persoanele fără adăpost, ci să contacteze primăria sau serviciul social, asta bineînţeles dacă persoanele respective nu au probleme medicale. De asemenea, e important să avem în vedere partea de dializă, astfel încât pacienţii să fie păstraţi în oraşe”, a declarat Arafat.

„Compania este pregătită în totalitate în ceea ce priveşte utilajele de deszăpezire, ele sunt capabile 100% să facă faţă Codului galben”, a declarat şi reprezentantul CNADNR.

Avertizarea, valabilă de duminică până luni

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi temperaturi scăzute pentru 10 judeţe din sud-vestul ţării, valabilă de astăzi, ora 14.00, până luni, ora 12.00.

În intervalul menţionat, ninsorile se vor extinde dinspre sud-vestul extrem al ţării şi vor cuprinde treptat regiunile sudice, iar stratul de zăpadă nou depus va fi de aproximativ 10 cm. În Oltenia şi vestul Munteniei vântul va avea intensificări temporare, atingând la rafală 50...55 km/h, iar în sudul Banatului 60...70 km/h, viscolind zăpada.

Vremea se va menţine geroasă în majoritatea regiunilor, iar în estul Transilvaniei şi în nordul şi centrul Moldovei, temperatura aerului va coborî local sub -15 grade.

În sudul Dobrogei, precum şi în estul şi centrul Munteniei, inclusiv municipiul Bucureşti, va ninge slab, îndeosebi în noaptea de duminică spre luni (3/4 ianuarie), iar vântul va sufla cu 40...45 km/h.

Temperaturi de minus 20 de grade Celsius în Harghita

Cele mai scăzute temperaturi ale acestei ierni în zonele locuite, de minus 20 de grade Celsius, au fost înregistrate, duminică dimineaţă, în judeţul Harghita, la Miercurea Ciuc, Joseni şi Topliţa, iar la staţia meteo Bucin termometrele au arătat o minimă de minus 21 de grade Celsius.

Cea mai scăzută temperatură din ţară, de minus 20 de grade Celsius, a fost măsurată la staţia meteo Miercurea Ciuc, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3:00, temperatura stagnând la aceeaşi valoare timp de şase ore, până la ora 9:00.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă seară, cerul s-a degajat şi s-a instalat gerul în toate localităţile judeţului, temperaturile minime înregistrate duminică dimineaţă fiind cu cel puţin cinci grade Celsius mai scăzute decât cele de sâmbătă.

Unde s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime

„Şi în celelalte localităţi din Transilvania a fost o noapte geroasă şi o dimineaţă cu temperaturi foarte scăzute”, a spus Narcisa Milian, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Potrivit acesteia, în judeţul Covasna s-au înregistrat valori termice minime între minus 17 grade Celsius la Întorsura Buzăului şi minus 15 grade la Sfântu Gheorghe, iar la Sibiu, la Braşov, la Câmpeni şi la Târgu Mureş au fost, duminică dimineaţă, minus 16 grade Celsius.

Cea mai ridicată temperatură minimă din Transilvania, de minus 12 grade Celsius, s-a înregistrat în judeţul Alba, la Alba Iulia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite