VIDEO VIDEO Detalii despre euro-şpaga de 100.000 € pe care ar fi pretins-o Adrian Severin de la jurnaliştii Sunday Times

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Adrian Severin este suspectat că ar fi acceptat să primească bani de la o firmă-fantomă de consultanţă. Parlamentul European a început o anchetă în cazul eurodeputatului socialist, acuzat că a acceptat bani pentru a schimba legi europene în dezavantajul cetăţenilor UE. 

„Trei europarlamentari au acceptat plăţi secrete pentru a face modificări unor legi UE în detrimentul a milioane de cetăţeni UE", a scris în ediţia de ieri cotidianul britanic „The Sunday Times".

Reporterii s-au dat drept lobbyşti şi i-au contactat pe eurodeputaţii Adrian Severin, fost ministru român de Externe, austriacul Ernst Strasser, fost ministru de Interne, şi slovenul Zoran Thaler, fost ministru de Externe.

Ei le-au cerut celor trei europarlamentari să devină membri ai unei companii de consultanţă. În această calitate, „lobbyştii sub acoperire" le-au solicitat să modifice anumite părţi din legislaţia europeană, în schimbul a 100.000 de euro pe an. Parlamentul European a anunţat ieri că a deschis o investigaţie în acest caz.

Unde trebuia schimbată legea europeană

Una dintre modificările pe care eurodeputaţii trebuia să le susţină se referă la Directiva privind garantarea depozitelor bancare. Parlamentul avea în dezbatere, în comisii, directiva prin care băncile trebuiau să asigure depozitele populaţiei.

Eurodeputaţii discutau despre perioada în care banii cetăţenilor, garantaţi de bănci, trebuie returnaţi, în caz de faliment bancar. În timp ce unii membri ai PE susţineau amendamente potrivit cătora cetăţeanul care a făcut depozitul trebuie să-şi primească banii în maximum o săptămână, firma-fantomă de lobby le cerea eurodeputaţilor să susţină un termen de rambursare mult mai mare.

Adrian Severin le-a trimis reporterilor un email spunând: „Vă anunţ că modificarea dorită de către dumneavoastră a fost făcută. Vă trimit deci o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consultanţă în ceea ce priveşte modificarea codului din Directiva 94/19/CE, Directiva 2009/14/CE", notează „The Sunday Times". Contactat de „Adevărul Europa", Adrian Severin a recunoscut că a semnat un contract de „consultanţă politică" şi că regulile Parlamentului European i-ar permite acest lucru. Potrivit altor eurodeputaţi, consultanţa le este permisă, dar pe chestiuni care nu au nicio legătură cu activitatea de europarlamentar.

Severin: „Nu l-am contactat pe Bodu"

Severin a mai precizat că „lobbyştii sub acoperire" i-au sugerat că ar vrea să depună acel amendament, legat de restituirea depozitelor bancare.

„Mi-au spus că îmi vor trimite cât de repede contractul de membru în board, dar că până atunci mă roagă să îi ajut cu amendamentul.  Mi-am dat seama că nu prea se descurcau cu procedurile în Parlamentul European. Iniţial le-am spus că o să-l depun, nicio problemă, nu era mare lucru.''

După aceea, m-am gândit puţin şi mi-am zis că nu e în regulă să lucrez ca lobbyst. Şi nu am mai depus amendamentul", susţine Severin.  Apoi transferă această responsabilitate la europarlamentarul Sebastian Bodu (PPE), vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Juridice, în care chiar se discutau amendamentele pe directiva respectivă.  

„Nu eu am depus acel amendament. Am aflat că l-a depus Sebastian Bodu. Şi nu pentru că l-am convins eu, ci pentru că aşa a crezut el, a fost convingerea lui. Eu i-am informat pe cei de la pretinsa firmă doar că amendamentul a fost depus, nimic mai mult", mai susţine Severin.  Momentul în care însă lucrurile se încurcă este acela în care Severin susţine că nu ar fi luat legătura cu Bodu pentru acest amendament, iar Bodu susţine că a existat un interes direct al lui Severin pe această temă.   

„Asistenta lui Severin a sunat-o pe a mea"

Eurodeputatul Sebastian Bodu a declarat că a fost contactat de Adrian Severin la mijlocul lunii februarie în legătură cu amendamentul. „Asistenta lui a luat legătura cu asistenta mea şi mi-a trimis textul amendamentului. I-am spus: Da, mă', eu asta am susţinut din decembrie. Da' ce-ţi veni, că ăsta e un amendament de dreapta şi tu eşti de stânga? Şi mi-a zis el ceva de genul: da', dar eu sunt omul dreptei inflitrat în stânga", a explicat Bodu pentru „Adevărul Europa".

Ce expertiză avea însă Adrian Severin pe domeniul bancar şi ce legătură cu amendamentul atâta vreme cât el face parte din Comisia de Afaceri Externe?

„M-am gândit că a vorbit cu industria, că poate fiind prieten cu Eugen Dijmărescu care e preocupat de fondurile de garantare, poate pe filiera aceasta o fi venit", a mai spus Bodu. Apoi reporterii de la „The Sunday Times" l-au sunat pe Bodu, l-au întrebat despre amendament şi i-au spus că Adrian Severin ar fi luat bani pentru asta.''

„L-am sunat înapoi pe Severin şi i-am spus «Ce faci, mă'? Ce-i cu ăştia?»", a spus Bodu. Reuniunile celor trei europarlamentari, printre care şi Severin, cu presupuşii lobbzşti au fost filmate în secret. ''

Regulile Parlamentului European

Eurodeputaţii trebuie să se abţină de la acceptarea oricărui cadou sau beneficiu în legătură că exercitarea mandantului lor. Toţi europarlamentarii trebuie să facă declaraţii detaliate ale activităţilor profesionale şi ale altor funcţii sau activităţi. Aceste declaraţii se fac chestorilor din PE, care ţin evidenţa lor într-un registru.

"Nu eu am depus acel amendament. Am aflat că l-a depus Sebastian Bodu. Pentru că aşa a crezut el de cuviinţă.''

Adrian Severin
europarlamentar socialist

"Asistenta lui Severin a sunat-o pe a mea. L-am sunat înapoi pe Severin şi i-am spus «Ce faci, mă? Ce-i cu ăştia?».''

Sebastian Bodu
europarlamentar popular

Macovei cere demisia lui Severin

Monica Macovei

image

Europarlamentarul PDL Monica Macovei (foto) a cerut demisia lui Adrian Severin sau excluderea lui din PSD, în urma acuzaţiilor apărute ieri. „Cer demisia imediată a lui Adrian Severin din Parlamentul European. Dacă nu îşi dă demisia, aştept ca Victor Ponta şi conducerea PSD să îl excludă din partid şi să-şi ceară iertare pentru faptele acestuia", a scris Macovei ieri pe blogul personal.

„Fiind cetăţean român, Adrian Severin se supune legii penale române. Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să declanşeze cercetarea penală în legătură cu acuzaţiile de corupţie relatate de «The Sunday Times»", a mai spus Macovei. „Nu există altă soluţie: Severin trebuie să demisioneze.

E în joc credibilitatea României", a susţinut şi europarlamentarul PDL Cristian Preda. Liderul PSD, Victor Ponta, a refuzat să comenteze cazul Severin, subliniind că îşi va face publică poziţia astăzi, după o discuţie cu eurodeputatul PSD.

Avere fabuloasă

Adrian Severin deţine două imobile în Bucureşti, două maşini, 12 conturi bancare dintre care foarte multe cu depozite declarate în ultimii ani. Ultimele completări în declaraţia sa de avere sunt din toamna anului trecut.

În conturile sale sunt înregistrate sume de peste 367.000 de euro la diferite bănci, peste 30.000 de dolari, peste 200.000 de lei şi plasamente în fonduri de investiţii estimate la aproape  400.000 de euro în anii 2007-2008.

Din activitatea de europarlamentar, Severin a câştigat în ultimul an fiscal peste 53.000 de euro, a avut deconturi pe diurnă şi transport de peste 100.000 de euro în 2009 şi de aproape 77.000 de euro anul trecut.

Ernst Strasser se retrage din politică

Ernst Strasser

image

Unul dintre cei trei eurodeputaţi acuzaţi de corupţie, fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser, şi-a anunţat ieri retragerea din politică.

Parlamentul European a informat că va deschide o anchetă împotriva celor trei foşti miniştri acuzaţi de corupţie: Adrian Severin, Ernst Strasser şi Zoran Thaler, fost ministru de Externe sloven. Ernst Strasser a declarat ieri agentiei de presă austriece APA că se retrage ca urmare a „campaniei politice" îndreptate împotriva sa, pe motiv că aceasta ar putea prejudicia Partidul Popular Austriac (OVP) din care provine. Retragerea lui Strasser survine la doar câteva ore după ce liderul OVP, vicecancelarul Josef  Proll, îi solicitase public acest pas.

Vicecancelarul austriac a calificat conduita lui Strasser dept „inacceptabilă", scrie „Wiener Zeitung" în ediţia sa online, solicitându-i să renunţe la toate funcţiile politice pe care le deţine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite