VIDEO Veterinari înaintea arestării: Pericol, mai uşor cu şpaga!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O înregistrare audio a unei întruniri a capilor Direcţiei Sanitar-Veterinare  Bucureşti dovedeşte că la „centru“ se cunoşteau şi erau tolerate faptele de corupţie. Cu două săptămâni înainte ca DNA să facă arestări, boşii din Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară avertizau: „Primejdia e mare!“, „ Nu vă mai turnaţi între voi!“.

Ultima şedinţă la Direcţia Sanitar Veterinară Bucureşti de dinaintea descinderii procurorilor anticorupţie a avut loc la 13 mai. Şedinţa a fost convocată după ce preşedintele Autorităţii Sanitar‑Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a organizat o video­conferinţă cu şefii structurilor teritoriale, în care a tunat şi a fulgerat, afirmând că la DSVSA Bucureşti sunt acte de corupţie dovedite.

CITEŞTE ŞI

VIDEO/ Vezi cum preşedintele ANSVSA cere angajaţilor să-i "doneze" al 13-lea salariu!

Mulţi dintre oamenii săi de încredere îi erau subordonaţi şi pe linie de partid, el fiind şeful filialei PDL Sector 5 din Capitală: Doina Lupu - fost director coordonator DSVSA Bucureşti, Marius Hofman - şeful Serviciului Inspecţii şi Control DSVSA Bucureşti şi Mădălina Podosu - fost director coordonator al DSVSA Ilfov, anchetaţi în prezent de procurorii DNA, pentru fapte de corupţie.

Doina Lupu: „Avem colegi care vorbesc"

După videoconferinţă, Doina Lupu (31 de ani), la acea dată director coordonator al DSVSA Bucureşti, a convocat o şedinţă, la care au participat aproape toţi angajaţii instituţiei.

Doina Lupu ştia de controalele ilegale făcute la firme de mulţi dintre subalternii săi, fapte pe care chiar le‑ar fi acoperit, după cum reiese din discuţii.

„Uitaţi de acele controale făcute în unităţi, fără ordin de deplasare. Că aţi pus ştampilă, că n-aţi pus ştampilă, vă anunţaţi şefii să ştie despre ce e vorba. Că există situaţii, că se mai întâmplă anumite lucruri, le vedem şi mai trecem cu vederea, dar ne anunţaţi să ştim de ele", a spus Doina Lupu în şedinţa din 13 mai, de la sediul DSVSA Bucureşti. 

Mai grav decât încălcarea legii de către inspectori i s-a părut directoarei faptul că unii dintre medicii veterinari dau informaţii unde nu trebuie despre colegii lor. Doina Lupu ar fi dorit ca rufele să se spele în familie:

„Ştiu că există printre noi, şi îmi pare rău să o spun, colegi care vorbesc. Eu vă atrag atenţia: să faci rău este foarte uşor. Dacă există anumite probleme, trebuie să le discutăm între noi şi să le rezolvăm. Eu v-am spus de data trecută, v-am spus că se ştie că sunt anumite probleme".

Doina Lupu a refuzat să-şi spună punctul de vedere referitor la discuţiile din şedinţa de dinaintea descinderii procurorilor DNA. „Nu ştiu nimic, nu comentez nimic!", a fost singura declaraţie a Doinei Lupu.

Marius Hofman: „Nu vă mai daţi în gât!"

Mult mai tranşant, Marius Hofman (39 de ani), şeful Serviciului Inspecţii şi Control, a vorbit deschis în şedinţă despre corupţia din DSVSA Bucureşti, în care ar fi fost implicaţi toţi inspectorii. Ca şi şefa sa, Doina Lupu, Hofman i-a dezaprobat pe cei care nu ştiu să-şi ţină gura.

„Aveţi grijă ce faceţi! Vă recomand să fiţi colegi. Nu vă mai daţi în gât, nu mai vorbiţi aiurea, ca să putem trece toţi prin vremurile astea. Nu mai spuneţi de unul, de altul, că ăla face, că ăla drege, că toţi la rândul vostru aţi făcut şi faceţi în continuare, fiecare pe segmentul lui. Şi reduceţi de tot ce trebuie redus. Văd că e groasă. Se pune problema de o sacoşă cu o bucată de brânză sau o bucată de carne. Nu e de glumă! Nu mai zic de alte minuni, de benzină, de...", a spus Hofman, mimând, cu subînţeles, numărarea banilor.

„Primejdia e foarte mare. După părerea mea, foarte mulţi o să înceapă să-şi bată joc de foarte multe... pe telefoane şi aşa mai departe", a mai avertizat  Hofman.

Şeful Autorităţii sanitar veterinare, demis

Şeful Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) Marian Zlotea (PDL), a fost demis la sfârşitul săptămânii trecute pe motiv că predece­dorul său, Radu Roatiş (PNL) şi-a recâştigat postul în instanţă

Ancheta DNA continuă

Procurorii DNA au stabilit că, în perioada 2007-2010, nouă funcţionari publici din ANSVSA, direcţiile Bucureşti şi Ilfov, au pretins şi primit, în mod repetat, bani şi bunuri în schimbul protecţiei acordate  unor agenţi economici.

Dintre cei nouă funcţionari, trei au fost arestaţi preventiv, la data de 2 iunie, şi eliberaţi după câteva zile, ca urmare a recursului. Procurorii au întocmit dosarul în baza a numeroase interceptări telefonice şi a unor mărturii.

Directorul demis al DSVSA Bucureşti, Doina Lupu, şi Marius Hofman sunt cercetaţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Anchetatorii susţin că aceştia au acţionat în cadrul unui grup organizat şi au abuzat de autoritatea şi prerogativele ce derivă din funcţiapublică deţinută.

Din lotul cercetat de DNA mai fac parte Mădălina Podosu, fost director coordonator la DSVSA Ilfov, Iulian Hofman (inspector), Andreea Iancu (consilier), Robert Bejan (inspector), Gabriela Macarie (inspector), Bogdan Porumbel (ins­pector) şi Elena Drăghici (inspector).

image

Lefuri mici, trai de lux

Vila în care locuieşte Marius Hofman împreună cu fratele său

image

Fosta şefă a DSVSA Bucureşti, Doina Lupu, are un venit lunar de 3.000 de lei. Deţine două terenuri în Poiana Braşov şi două apartamente în zone rezidenţiale din Bucureşti. În garaj are două autoturisme de ultimă generaţie, un Volkswagen Passat şi un Mercedes.

Marius Hofman câştigă lunar 2.420 de lei (570 de euro). Locuieşte într-o imensă vilă duplex, dotată cu piscină, în comuna Berceni. Conduce un jeep Nissan Pathfinder, de culoare neagră, al cărui număr conţine grupul de litere HOF. Atât vila, cât şi maşina de teren figurează pe numele unui frate mai mic.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite