VIDEO Valentin Nicolau, condus pe ultimul drum de sute de colegi din TVR, personalităţi şi prieteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Valentin Nicolau a fost înmormântat la Cimitirul Domneşti Ghencea 2, pe ultimul drum fiind condus de sute de persoane. Actuali sau foşti angajaţi şi colaboratori, prieteni, vedete din lumea televiziunii, critici de teatru, dar şi politicieni, cu toţii au ţinut să participe la slujba de înmormântare care a avut loc la Biserica Sf. Maria, chiar peste drum de casa în care a locuit scriitorul.

La ora prânzului, câteva zeci de persoane căutau lumina soarelui printre brazii plantaţi în curtea Bisericii Sf. Maria. Zeci de maşini cu prosoape prinse de oglinzi erau parcate pe ambele trotuare ale străzii Iani Buzoiani, unde a locuit Valentin Nicolau. Poliţişti patrulau în permanenţă zona, în încercarea de a preveni eventuale ambuteiaje.

Un autobuz inscripţionat "Televiziunea Română" a descărcat câteva zeci de persoane, angajaţi care au vrut să-l vadă pentru ultima dată pe cel care le-a fost Preşedinte Director General în perioada 2002-2005. Un car al aceleiaşi televiziuni a fost trimis să transmită imagini din curtea care devenea tot mai plină. Rând pe rând, la căpătâiul celui trecut în nefiinţă s-au perindat foşti colegi din televiziune, de la Iuliana Tudor, Dana Războiu, Monica Ghiurco (foto jos) şi Gianina Corondan, la Irina Radu, Cristina Liberis şi Dan Manoliu. Dar şi mulţi alţi angajaţi ai postului public de televiziune.

monica ghiurco - inmormantare nicolau_DM

Oameni de cultură, critici de teatru, scriitori, au adus flori şi au aprins o lumânare. Printre ei, Ludmila Patlanjoglu, Marina Constantinescu, Alexandru Mironov, Florina Cercel, Dan Chişu, Nicu Alifantis, Monica Anghel, Liviu Mihaiu. Şi politicienii au ţinut să fie prezenţi la slujba de înmormântare: Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, Mircea Geoană (foto jos) şi Adrian Năstase au trecut pragul bisericii de lângă Podul Grant.

Geoana la inmormantare Nicolau_DM

Rând pe rând, cei care l-au cunoscut şi care i-au apreciat munca au trecut să-şi ia rămas bun pentru ultima dată de la Valentin Nicolau. Oamenii care au umplut până la refuz biserica s-au rugat pentru sulfetul său şi petru iertarea păcatelor. Zeci de coroane au fost înşirate în jurul bisericii şi pe treptele acesteia.

Valentin Nicolau, condus pe ultimul drum

Familia scriitorului, împietrită de durere, a stat permanent la căpătâiul acestuia. Slujba oficiată de un sobor de preoţi s-a încheiat cu vorbe de îmbărbătare pentru cei care vărsau lacrimi amare. Un convoi de automobile a pornit însoţind maşina în care se afla trupul scriitorului Valentin Alexandru Nicolau. Înmormântarea acestuia a avut loc la Cimitirul Domneşti Ghencea 2.

image

Valentin Nicolau a murit marţi seară, la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau a fost de formaţie geofizician. A condus Televiziunea Română, din funcţia de preşedinte-director general, în perioada 2002 - 2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR. În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a şefiei TVR.

În 1999 şi 2000, talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a marelui premiu "Camil Petrescu" pentru dramaturgie al Ministerului Culturii, pentru "Ca zăpada şi cei doi", pusă ulterior în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti sub titlul "Uzina de plăceri S.A.".

image

                                                          Valentin Nicolau (1960 - 2015)

Televiziunea Română a realizat şi a difuzat trei dintre piesele semnate de Valentin Nicolau: "Ultima haltă în Paradis", în regia lui Alexandru Tocilescu (2002), "Legenda ultimului împărat", în regia lui Alice Barb (2004), şi "Zi că-ţi place!", în regia lui Cornel Mihalache (2014).

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, "Dacă aş fi un înger", "Ultimul împărat", "Mai jos de Figueras", antologia "Taina îngerilor" şi, printre cele mai recente, "Poveşti din al nouălea cer" şi "Păstrează copia şi nu uita originalul". De asemenea, piesa "Taina îngerilor" a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul "Le mystère des anges", la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse şi publicate în antologii colective.

La ediţia de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau şi-a lansat volumul "Basmania, Răspântia gândurilor" (cartea 1), cu ilustraţii de Tudor Popa. Potrivit editurii Nemira, romanul "Basmania. Răspântia gândurilor" este "un îndemn adresat nouă, tuturor, de a nu înceta să visăm şi să credem că poveştile încă ne mai pot salva".

Volumul "Păstrează copia şi nu uita originalul", publicat de Valentin Nicolau în urmă cu trei ani, se încheie cu un monolog tulburător, intitulat "Joi la două", a cărui frază de final nu mai are nevoie de vreun comentariu:

Cum să mor, dacă nimeni nu m-a-nvăţat să fiu bătrân?!
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite