VIDEO US Navy îşi întăreşte prezenţa în Marea Neagră. În premieră, nava militară de transport rapid USNS Carson City a traversat strâmtoarea Bosfor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava militară americană de transport rapid USNS Carson City (T-EPF-7) a traversat strâmtoarea Bosfor şi a intrat în premieră în Marea Neagră. Vasul va efectua operaţiuni de rutină în conformitate cu misiunea sa principală de a asigura transportul rapid al echipamentului militar şi al personalului militar", se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a americane.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, distrugătorul american US Carney (DDG-64) a intrat şi el în Marea Neagră pentru o “patrulare de rutină”. Mai exact este vorba de măsuri securitate maritimă şi de a îmbunătăţi capacitatea de interoperabilitate cu aliaţii şi partenerii din regiune, potrivit unui comunicat al Flotei a 6-a americane.

„Sosirea (distrugătorului) Carney în Marea Neagră demonstrează angajamentul nostru continuu în favoarea securităţii şi stabilităţii în regiune“', a precizat comandantul distrugătorului, Tyson Young. 

Potrivit lui, „timpul petrecut aici ne va ajuta în vederea îmbunătăţirii interoperabilităţii şi schimbului de informaţii şi de experienţă cu partenerii noştri“.

Imagine indisponibilă

Comunicatul precizează că prezenţa USS Carney, navă echipată cu sistem de apărare antirachetă Aegis,  în Marea Neagră reprezintă o demonstraţie a angajamentului SUA pentru apărarea colectivă a aliaţilor NATO şi a partenerilor din Marea Neagră şi are loc în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve.

Navele SUA operează cu regularitate în Marea Neagră, prin rotaţie, în conformitate cu Convenţia de la Montreux şi cu dreptul internaţional, se adaugă în comunicat.

Făcând aluzie la distrugătorul USS Carney, Amiralul Vladimir Komoiedov, care a comandat Flota Mării Negre până în 2002 iar apoi a condus Comisia de Apărare a Parlamentului de la Moscova, a declarat pentru TASS că „forţele şi resursele din Crimeea şi de pe coastele Mări Negre sunt suficiente pentru a monitoriza regiunea şi putem urmări mişcările acestor distrugătoare fără să cerem întăriri de la forţele noastre din Mediterana”.

Rusia monitorizează constant prezenţa navelor NATO în Marea Neagră. Pe de altă parte, de la anexarea Crimeii în martie 2014, Moscova a consolidat capacităţile Flotei sale din Marea Neagră, cu baza în Sevastopol.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite