VIDEO Ultimele clipe din Clubul Colectiv. Momentul izbucnirii incendiului care a secerat zeci de vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

O înregistrare video terifiantă din Clubul Colectiv, care surprinde chiar vâlvătaia produsă în urmă cu trei ani şi jumătate, când 64 de persoane au decedat, iar alte 186 au fost rănite, a fost dată joi publicităţii.

Imaginile publicate de Lumea Justitiei au fost captate de o cameră aflată în containerul metalic care era folosit pe post de intrare şi ieşire din club. La un moment dat, tinerii încep să se agite spre ieşire, iar flăcările par să-i urmărească. 

Totul s-a produs în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4 din Bucureşti, într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanşat în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album. 

Conform datelor existente, focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic - uşor inflamabil - folosit pentru antifonare pe un stâlpii şi perţii clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situaţii cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicaţii cu monoxid de carbon şi alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanţii la concert. Amploarea evenimentului a determinat Ministerul Afacerilor Interne să instituie Planul roşu de intervenţie, iar ulterior Guvernul României a decretat trei zile de doliu naţional. După câteva zile, ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Record negru

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 65 de persoane. În plus, 186 de persoane au fost rănite, din care 146 au fost spitalizate.

A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte şi cel mai grav accident din ţară de după anul 1989, depăşind după numărul de decese accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995 în care au murit 60 de persoane.

Ancheta

A urmat o anchetă, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis în judecată dosarul Colectiv încă de pe 28 aprilie 2016, la Judecătoria Sectorului 4. Procesul a fost apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. În dosar au fost trimişi în judecată patronii clubului (care au petrecut o bună bucată de timp în arest), patroana şi directorul firmei de artificii, pirotehnistul şi societăţile implicate. Mai sunt judecaţi şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, trei angajaţi din cadrul primăriei şi doi pompieri. Anul trecut judecătorul care avea dosarul Colectiv s-a pensionat, iar procesul a fost preluat de un alt magistrat care  a început şi el audierile. 

  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite