VIDEO Totul despre viitoarele corvete GOWIND 2500 ale Forţelor Navale. Armament şi performanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării Gabriel Leş a confirmat, ieri, oficial că licitaţia pentru corvetele multifuncţionale destinate Forţelor Navale Române a fost câştigată de asocierea Şantierul Naval Constanţa - Naval Group (Franţa-n.r) şi că, cel mai probabil, procesul de fabricare a navelor va fi demarat la finalul acestui an.

„Cred cu tărie că este un moment extrem de important pentru Forţele Navale Române, care de aproape 30 de ani nu au a primit tehnică nouă. (...) Oferta câştigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Perioada de livrare a acestor corvete este de 7 ani, iar în trei ani de zile trebuie să avem gata prima corvetă. (...) În acelaşi contract şi în aceeaşi sumă (1,2 miliarde de euro-n.red)  se va face şi modernizarea fregatelor de tip T22 pe care le avem”, a spus ministrul Gabriel Leş.

Ministrul Apărării a mai precizat că decizia de atribuire a contractului s-a luat cu toate că la DNA există un dosar în care se cercetează unele suspiciuni legate de licitaţie. „M-am consultat cu juriştii ministerului şi s-a ajuns la concluzia că acea plângere nu poate influenţa procedura. Dacă vor exista persoane vinovate acelea vor plăti”, a subliniat Gabriel Leş.  

Misiuni, performanţe şi putere de foc 

Concret, Forţele Navale Române vor fi dotate cu nave  de ultimă generaţie de tip GOWIND 2500, care au fost contractate deja de forţele navale din Malaezia, Emiratele Arabe Unite şi Egipt.

Conform MApN, aceste corvete vor „asigura cercetarea permanentă a litoralului şi a Mării Negre”, dar şi „desfăşurarea de acţiuni militare, independent sau în cadrul unor grupări multinaţionale, pentru asigurarea integrităţii spaţiului maritime”. În plus, „corvetele şi cele două fregate T22 R vor constitui, prin rotaţie, un grup de nave care să fie pus la dispoziţia NATO şi UE, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România”. 

Navele care vor intra în dotarea Forţelor Navale Române vor avea un deplasament de 2.500 de tone şi vor dispune de o propulsie combinată Diesel - Diesel (CODAD), dar vor avea la dispoziţie şi sisteme cu jeturi de apă pentru o mai bună manevrabilitate. Radarele şi senzorii nezei se află plasaţi, central, pe un singur catarg. 

GOWIND 2500 are o lungime de 102 metri şi este capabilă de o viteză maximă de peste 45 de kilometri pe oră. Raza de acţiune este de 6.900 de kilometri, la o viteză de peste 20 de kilometri pe oră. Este dotată cu sisteme variate de război electronic şi cu o mulţime de senzori care furnizează date sistemului de luptă. 

Sistemele de armamament sunt MBDA şi constau în rachete antinavă Exocet, sisteme antiaeriene VL Mica, dar şi torpile. În plus, corvetele sunt dotate cu un tun principal OTO Melara de 76 de milimetri şi cu alte două tunuri automate de 20 de milimetri. 

Nava are un hangar care poate fi utilizat de un elicopter de 10 tone sau de sisteme de drone. În fine, corvetele GOWIND 2500 sunt deservite de un echipaj format din 65 de marinari, iar la bord îşi au baza şi 15 ofiţeri din Forţele pentru  Operaţii Speciale. 

Ce au ruşii

Flota Rusiei are în dotare 48 de corvete. În general este vorba de nave concepute şi fabricate în anii ’70-’80, clasa  Albatros (cod NATO Grisha III). Sunt destul de rapide, pot îndeplini misiuni de luptă anti-submarin, iar câteva astfel  nave au fost construite special pentru dotarea diviziei de pază a frontierei din cadrul KGB.   

În Marea Neagră, Rusia mai are şi corvete  moderne (clasa Buyan) care sunt dotate cu Caliber, rachete care pot fi folosite atât împotriva navelor de suprafaţă, cât şi împotriva ţintelor de pe uscat. În plus, Flota Rusă este în curs să aducă în Marea Neagră şi alte şase corvete moderne, dar din clasa Uragan.

  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite