VIDEO Tinerii care au de gând să îşi facă selfie-uri pe tren, descurajaţi printr-o campanie CFR şi IGPR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de tineri  şi-au pierdut viaţa în ultimii ani, după ce s-au urcat pe vagoanele de tren pentru a-şi face selfie-uri. Poliţia Română şi Compania Naţională Căi Ferate au lansat, vineri, campania de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare, în zonele feroviare.

„O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puţini sunt cei care ştiu riscurile pe care escaladarea unui vagon de tren le presupune, în principal cel de producere a arcului electric şi a electrocutării la reţeaua de înaltă tensiune (27.000 volţi). Este important de ştiut faptul că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu reţeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă acesta, căderea de la înălţime poate produce traume grave”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române. 

Campania ,,Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieţi” se desfăşoară la nivel naţional, în perioada 17 iulie 2020 – 31 ianuarie 2021, iar pe parcursul acesteia un vagon de călători  personalizat cu însemnele campaniei (vizual şi mesaj) va fi ataşat trenurilor care circulă în ţară, pentru a transmite mesajul preventiv.

Prioritatea zero a campaniei

„În ultimii ani, zeci de tineri, de multe ori minori, au suferit accidente grave pentru un selfie pe tren. Dorinţa de faimă, în special pe reţele sociale, coroborată cu potenţialul de risc victimal crescut al acestora, a condus la acest deznodământ tragic. (…) Prin această campanie, încercăm să-i prevenim cu privire la riscul la care se expun dacă încearcă să urce pe trenurile/vagoanele staţionate în gări sau depouri sau pe cele dezafectate; riscul de electrocutare este foarte mare. Ne dorim ca tot mai mulţi tineri să conştientizeze cât de riscante sunt astfel de acţiuni, să înţeleagă pericolul generat de fenomenul arcului electric şi să le transmită şi prietenilor lor aceste informaţii, pentru a fi cu toţii în siguranţă. Aceasta este prioritatea zero a campaniei noastre, să conştientizăm riscurile şi să nu urcăm niciodată pe vagoanele unui tren”, a declarat comisar şef de poliţie Sorin Stănică - Poliţia Română.

De asemenea, pentru ca mesajul campaniei să ajungă mai uşor la public, a fost realizat un material video care prezintă, într-un mod simbolic, efectele electrocutării asupra a 3 emoticoane.

„Înţelegem nevoia lor de a trăi experienţe inedite, dar şi căutarea de locuri interesante în care să facă fotografii, aşa cum fac şi personajele din video-ul campaniei noastre; mai mult,  înţelegem nevoia generaţiei digitale de a-şi exprima personalitatea în social media. De aceea, am ales să prezentăm consecinţele selfie-ului pe tren într-un mod metaforic, desprins din lumea lor, care, vizual, pare la limita unui videogame, dar care, din păcate, se poate transforma în realitate.”, a declarat Liviu Ţurcanu, creative director la Mercury360.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite