VIDEO Tânără româncă torturată şi sechestrată timp de 10 ani în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O româncă şi cei doi copii ai ei au fost salvaţi de carabinieri după ce a stat timp de zece ani sechestrată într-o localitate din Calabria, sudul Italiei. Din 2007 până astăzi, românca, acum în vârstă de 29 de ani, ţinută captivă într-o cameră subterană, legată de pat, a fost victima mai multor abuzuri sexuale, anunţă presa italiană.

UPDATE Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a activat grupul interministerial din care fac parte toate instituţiile de resort din România (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane).

Totodată, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, l-a chemat de urgenţă pe Ambasadorul Italiei în România, pentru a discuta despre complexitatea cazului şi pentru a colabora îndeaproape pentru identificarea de soluţii urgente şi rapide pentru astfel situaţii, se arată într-un comunicat de presă. 

MRP consideră acest caz o prioritate şi menţine în permanenţă legătura cu autorităţile locale.

UPDATE Carabinierii  au comunicat că au descoperit cazul în timpul unui banal control de rutină. Aloisio Francesco Rosario Giordano a ridicat ceva suspiciuni pentru că în vehiculul triciclu pe care îl conducea îl avea şi pe fiul său de nouă ani care era extrem de murdar şi parea subnutrit. 

După verficarea identităţii, carabinierii au aflat ca Giordano este o persoană foarte turbulentă şi că în trecut  a fost cercetat pentru diverse scandaluri, acte de  violenţa sexuală şi de abuz în familie.  În plus, omul avea un comportament ciudat  aşa că ofiţerii vrut  să-i verifice locuinţă, cu toate  că el a susţinut în repetate rânduri că nu are un domiciliu fix…

În fine, după  alte verificări, carabinierii au ajuns la locuinţa cu pricina. Practic, era vorba de un fel de baracă ridicată din foi de tablă şi din diverse deşeuri. “Casa” era fără curent electric, iar  şoareci şi insecte colcăiau peste tot.

Băiatul era obligat să participe la ritualurile de tortură aplicate mamei lui

La intrare, carabineirii au avut parte de scene incredibile. La respectiva percheziţie au fost obligaţi să poarte măşti pentru că duhoarea era insuportabilă. În cameră erau mai multe găleţi pline cu fecale  iar într-un colţ un “pat” din cutii de carton pe un cadru de fier de care şi era înlanţuită românca.

Femeia părea paralizată.  Era bătută, nu mai făcuse baie de un an, iar rănile de pe corp erau cusute cu aţă pescărească.

Alături de ea, fetiţa bolnavă, cu o stare generală apropiată de leşin. Când şi-a mai revenit puţin, femeia le-a povestit carabinierilor de coşmarul prin care a trecut.

Trebuie precizat că din ancheta ce a urmat a rezultat că băiatul de 9 ani a fost obligat de multe ori  să participe la ritualurile de tortură aplicate mamei lui. În plus, carabinierii au aflat că în timpul celor două sarcini, românca nu a avut niciodată permisiunea să vadă un doctor.  Evident, niciun medic nu a îngrijit vreodată rănile provocate zi cu zi de bărbatul violent.

Culmea este că cei care stau în zonă ştiau ce se întâmplă în baraca groazei, dar nimeni nu a anunţat carabinierii. Oricum, în caz se continuă ancheta pentru că există o serie de indicii că toată tărăşenia ar fi ajuns şi la urechile funcţionarilor din servciile sociale şi nu au prea făcut nimic…

UPDATE Consulatul General al României la Bari s-a autosesizat cu privire la cazul româncei sechestrate şi a întreprins, de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile competente italiene, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale privind identitatea şi situaţia victimelor, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Un consul din cadrul oficiului consular de la Bari se deplasează la localitatea Lamezia-Terme pentru a acorda asistenţă consulară”, precizează MAE. Ministerul menţionează că, până la momentul actual, „nici Ambasada României la Roma şi nici oficiile consulare de la Bari şi Catania nu au fost notificate de autorităţile italiene cu privire la acest caz”.

De asemenea, arată sursa citată, până în prezent, la nivelul oficiului consular de la Bari nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară referitoare la situaţia respectivă. „Consulatul General al României la Bari monitorizează cu prioritate cazul şi menţine în permanenţă legătura cu autorităţile locale, acordând întreaga asistenţă consulară necesară”, subliniază MAE.

Cum a început totul

Chinul româncei a început în 2007, când românca a ajuns în Lamezia să lucreze la o familie de italieni ca îngrijitoare. După moartea bătrânei de care avea grijă românca, fiul acesteia, Aloisio Francesco Rosario Giordano, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a sechestrat-o şi a obligat-o să trăiască în condiţii inumane timp de zece ani. În această perioadă tânăra a fost victima a numeroase abuzuri, trăind un „coşmar care întrece până şi imaginaţia unui scenarist de filme de groază“, scrie presa italiană.

„În 30 de ani de activitate nu am văzut aşa ceva“, a declarat procurorul şef din Lamezia, Salvatore Curcio.

În urma abuzurilor sexuale s-au născut cei doi copii, care au fost obligaţi să trăiască în aceleaşi condiţii ca mama lor: într-o pivniţă, în spatele unei uşi legate cu lanţuri, fără apă, curent, servicii de igienă, printre şobolani şi şoareci şi cu nişte cartoane pe post de pat, scrie Digi24.

Ceea ce le-a atras atenţia poliţiştilor în timpul unui control de rutină a fost starea băiatului mai mare - murdar, cu haine rupte -, care se afla în maşină cu italianul în vârstă de 50 de ani. Aceştia au cerut să stea de vorbă cu mama băiatului şi au fost şocaţi de ceea ce au descoperit. 

Femeia şi cei doi copii, fetiţa de trei ani şi băieţelul de 9 ani, au fost preluaţi de serviciile sociale. 

Te-ar putea interesa şi:

Primele imagini cu românca sechestrată într-un beci în Italia şi abuzată timp de zece ani

Presa din Italia, despre calvarul româncei ţinută captivă 10 ani: „Îi spărgea capul şi i-l cosea cu nailon de undiţă. O punea să-şi mănânce propriile excremente“

Mama româncei sechestrate şi violate timp de 10 ani într-un beci în Italia: „Tatăl ei a fost student la Facultatea de Drept“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite