VIDEO Stănculescu: Mi-am pus piciorul în ghips pentru a nu mă duce la Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redactorul-şef de la "Adevărul", Grigore Cartianu, şi Florel Manu au realizat un interviu de excepţie, difuzat în cadrul emisiunii "Naşul" de la B1 TV, cu generalul Victor Atanasie Stănculescu, un pion central al Revoluţiei, şi, în continuare, o figură controversată a peisajului postdecembrist. Numai pe adevarul.ro puteţi urmări înregistrarea interviului în care generalul, condamnat pentru "omor deosebit de grav" in dosarul revolu

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a afirmat că în noaptea zilei de 21 spre 22 decembrie 1989 a mers la Spitalul Militar Central pentru a i se pune piciorul în ghips, pentru a nu merge a doua zi la Comitetul Central, la chemarea lui Nicolae Ceauşescu.

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a rememorat zilele de 21, respectiv 22 decembrie.

Stănculescu, ministru adjunct al Apărării Naţionale în decembrie 1989, afirmă că de teama să nu fie supus presiunilor lui Nicolae Ceauşescu şi generalului Milea, în noaptea zilei de 21 decembrie, după ce tocmai se întorsese de la Timişoara, a mers, la îndemnul soţiei, la un prieten, medic  la Spitalul Militar Central la secţia de Ortopedie, pentru a-i pune piciorul în ghips pentru "probleme la rotulă".

În aceeaşi seară, Stănculescu s-a întors acasă, timp în care Ceauşescu a aflat că are piciorul în ghips şi a dat ordin să fie adus "oricum".

L-a fentat pe Ceauşescu

În ziua de 22 decembrie, Stănculescu a fost chemat la Comitetul Central. "A venit o maşină să mă ia şi să mă ducă la Comitetul Central împreună cu Matenciu, aghiotantul meu, şi acolo mi-au ieşit în faţă Ceauşescu şi ea (Elena Ceauşescu n.r.). 'Vezi că a dat ordin Milea să vină două unităţi şi nu au venit să cureţe piaţa', mi-a spus Ceauşescu. Eu am spus că am înţeles şi am plecat".

Stănculescu spune că a vorbit cu şefii de la infanterie şi le-a spus să transmită manifestanţilor să stea liniştiţi pentru că "armata e cu voi". "M-am întors şi i-am spus  să stea liniştit că unităţile vin spre piaţă. Dacă îi spuneam că am dat înapoi, nu mai aveaţi ocazia să vorbiţi cu mine".

Milea a făcut mai multe greşeli

Întrebat dacă se consideră nevinovat în legătură cu evenimentele de la Timişoara, Stănculescu afirmă că da, subliniind că a făcut două lucruri pe care nimeni nu le-a luat în considerare. "1. L-am oprit pe ăla de la apărare civilă să dea drumu la sirene ca să nu alarmăm degeaba populaţia şi să nu iasă haos. Şi 2, a doua zi am dat ordin să se vadă câţi au fost răniţi sau morţi".

Generalul spune că în ceea ce priveşte vinovaţii de la Timişoara "ordinea a avut o filieră de comană clară. Ceauşescu i-a spus lui Milea, care a făcut cum a făcut. Milea i-a transmis lui Guşă. Milea a făcut încă o greşeală pentru că a trecut şi peste Guşă şi a dat ordin comandantului de la Craiova, generalului Roşu, şi la alţi comandanţi militari din zonă ca să facă mişcări de trupe. Aşa ne-am pomenit cu ele în mişcare, ordin de sus".

El spune că nu s-a aflat pe lista celor care au dat ordine pentru operaţiunea de la Timişoara, listă care a fost făcută publică în timpul mandatului lui Teodor Meleşcanu."Atunci, eu am vorbit doar cu şefii comisilor de stare tehnică să văd dacă calitatea producţiei militare era bună şi dacă numărul acesteia a fost îndeplinit, pentru că se încheia anul".

"Mi-a căzut foarte rău acţiunea de la Timişoara şi baia de sânge care a fost acolo", mai spune fostul ministru adjunct al Apărării Naţionale.

Victor Stănculescu a fost condamnat împreună cu Mihai Chiţac, în 15 octombrie 2008, la 15 ani de închisoare în cazul Revoluţiei de la Timişoara.

Am fost degradat mai rău decât Pacepa

Instanţa a mai decis şi confiscarea averii şi degradarea militară a celor doi. "Acum sunt militar, am gradul de soldat, mai rău decât Pacepa (Ion Mihai Pacepa, fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe n.r.)", mai spune Stănculescu.

Am fost între două ciocane

În privinţa deciziei sale de a-l minţi pe Ceauşescu în privinţa transmiterii ordinului de a trimite trupe în Piaţa Universităţii, Stănculescu spune că a riscat mult. "Am fost între două plutoane de execuţie. Dacă venau ăia şi nu reauşea, mă termina Ceauşescu. Dacă dădeam ordin să se facă represiune, mă executau revoluţionarii mai târziu".

Gorbaciov: Ceauşescu este o nucă tare

Generalul ştia că printre printre revoluţionari erau infiltraţi sovietici care vroiau să scape de Ceauşescu. "Ştiam asta din momentul în care a venit Gorbaciov, în vară, că i-a spus lui Ceauşescu că este o nucă tare. După ce Ceauşescu s-a întors de la Moscova, din vizita efectuată în 4 decembrie, era împotriva lui Gorbaciov".

El mai spune că în acel an, KGB-ul a venit în ţară cu peste 4.000 de oameni, "turişti de tranziţie, şi erau numai bărbaţi, zici că erau gay din Rusia".

Dacă în evenimentele de la Timişoara se vehiculau intervenţii din străinătate, din Iugoslavia sau Ungaria, care nu erau exacte, la Bucureşti, în dimineaţa zilei de 22 decembrie, Stănculescu deja ştia de intervenţia sovieticilor.

Generalul mai spune că atunci nu avea nicio legătură cu vreo putere străină occidentală.

Citiţi în ediţia de luni a ziarului "Adevărul", întregul interviu cu generalul Victor Atanasie Stănculescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite