FOTO VIDEO Primăria Capitalei renunţă la Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei în urma protestelor de sâmbată. Firea anunţă că va depune plângere penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / George Călin
Foto Inquam Photos / George Călin

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a  anulat organizarea unui Târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, după ce câteva sute de persoane au protestat sâmbătă în faţa Guvernului. Manifestanţii au demontat schela pe care urma să fie construită o scenă şi au împiedicat accesul muncitorilor de la firmele care voiau să ridice scena. Trei persoane au fost amendate de jandarmi în urma unei busculade.

UPDATE 19.58 Aproximativ 200 de persoane se aflau sâmbătă seară în Piaţa Victoriei din Capitală, când şi-au făcut apariţia utilaje similare celor care în cursul dimineţii instalau parapete.

La vederea acestora, mulţimea a huiduit, însă spiritele s-au calmat, când oamenii au constatat că de fapt vehiculele veniseră să ridice parapetele din piaţă.

Printre cei adunaţi în Piaţa Victoriei se află şi persoane care strâng semnături pentur convocarea unui referendum de demitere a primarului Capitalei Gabriela Firea.

UPDATE 19.55 Asociaţia „România fără ei” a depus o plângere penală împotriva primarului Capitalei, Gabriela Firea, pentru organizarea ilegală a târgului de Crăciun în Piaţa Victoriei.

Membrii asociaţiei o acuză pe Firea de abuz în serviciu, spunând că a luat decizia de a amenaja un târg în faţa Guvernului, deşi municipalitatea fusese înştiinţată în prealabil că în Piaţa Victoriei vor avea loc proteste, iar aceasta nu a comunicat nici în termen legal, nici ulterior interzicerea manifestaţiilor.

UPDATE 17.27 Primarul general Gabriela Firea a anunţat sâmbătă, la Antena 3, că în urma incidentelor care au avut loc în timpul protestelor din Piaţa Victoriei vor fi depuse plângeri penale împotriva celor care au distrus bunuri, dar şi împotriva celor care nu şi-au făcut datoria.

"Voi face plângeri penale împotriva celor care se fac vinonovaţi de distrugerea bunurilor municipalităţii", a declarat Firea la Antena 3.

Ea a adăugat că vor fi vizaţi de plângeri şi cei care nu şi-au făcut datoria în legătură cu protestul care a avut loc sâmbătă în piaţă, precum şi a celor care au perturbat buna organizare a  unui eveniment public legal organizat.

UPDATE 16.00 Primăria Capitalei (PMB) a renunţat la organizarea unui târg de Crăciun în Piaţa Victoriei şi a anunţat că festivalul de colinde pe care dorea să îl organizeze în faţa Guvernului va fi relocat.

Primăria a criticat puternic protestul care a avut loc sâmbătă în Piaţa Victoriei şi spune că a fost împiedicată să organizeze un eveniment într-un spaţiu public. 

În altă ordine de idei, Poliţia Capitalei face verificări cu privire la legalitatea demontării de către protestatarii din Piaţa Victoriei, a scenei pregătite pentru Târgul de Crăciun.

„Cu privire la dezasamblarea construcţiei metalice amplasate în Piaţa Victoriei se fac verificări pentru a se stabili dacă această acţiune are sau nu un caracter ilicit“, afirmă purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca.

 Manifestanţii adunaţi în Piaţa Victoriei pentru a împiedica instalarea Târgului de Crăciun organizat de Primăria Capitalei au demontat sâmbătă schelele, scena şi gardurile amplasate de angajaţii municipalităţii. Ulterior, o maşină a unei dintre firmele implicate în desfăşurarea târgului a preluat componentele demontate.

UPDATE 15.22  Jandarmeria anunţă că trei persoane care au provocat tulburări ale ordinii publice în Piaţa Victoriei şi au agresat un bărbat în vârstă au fost amendate cu 7.000 de lei, potrviti News.ro

„Cele trei persoane care au provocat astăzi tulburarea ordinii publice şi au agresat o persoană în vârstă au fost sancţionate contravenţional cu suma de 7000 mii de lei“, scrie Jandarmeria pe contul său de Facebook, ataşând şi o fotografie a bărbatului agresat, însoţită de explicaţia: 

„Fotografia relevă agresiunea împotriva unui bărbat în vârstă de 71 de ani care se afla în trecere prin Piaţa Victoriei“.

image

Foto INQUAM PHOTOS / George Călin

Jandarmeria precizează că „libertatea, sub toate aspectele şi nuanţele ei, înseamnă respectarea celui de lângă tine, libertatea nu înseamnă să loveşti fizic persoane în vârstă sau să jigneşti“.

„Jandarmeria sprijină şi protejează dreptul constituţional la liberă exprimare în spaţiul public, dar vă solicită să vă disociaţi de persoanele care tulbură ordinea publică, care agresează fizic sau care încearcă să-şi exprime acest drept, prin violenţă fizică şi simbolică“, precizează instituţia.

UPDATE 15.13 Firma care construise schela pentru scena pentru concertele din Piaţa Victoriei a luat materialele demontate de manifestanţi şi echipamentele care urmau a fi folosite. Mai mulţi muncitori le încarcă în camioane. Protestatarii strigă „Victorie!“

UPDATE 14.36 „Vă aşteptăm în piaţă, doamna Firea, să stăm puţin de vorbă. Nu vă puneţi cu românii! Uitaţi, le-am strâns frumos, doar să veniţi să le ridicaţi”, transmit protestatarii din Piaţa Victoriei, potrivit News.ro, după ce au demontat schela construită de Primărie.

UPDATE 14.27 USR anunţă că va protesta în Piaţa Victoriei faţă de iniţiativa primarului Gabriela Firea de a amenaja un târg de sărbători. Membrii grupului spun că organizarea de târguri în toate pieţele din Bucureşti este „un act premeditat de interzicere a protestelor” şi că PSD foloseşte Jandarmeria împotriva celor care contestă acţiunile actualei puteri.

UPDATE 14.15 Cei circa 200 sute de protestatari din Piaţa Victoriei au început să demonteze schela pe care ar fi trebuit să fie construită scena pentru concertele pe care Primăria Capitalei voia să le organizeze.

Anterior, oamenii au împiedicat accesul mai multor muncitori care veneau să lucreze la instalaţiile necesare evenimentului.

Potrivit Digi24, în mulţimea din faţa Guvernului au fost mai mulţi membri USR, dar şi fostul ministru al Muncii din Guvernul Ciloş, Dragoş Pâslaru.

UPDATE Comunitatea „Corupţia ucide” a postat, sâmbătă, un mesaj prin care îi îndeamnă pe oameni la „proteste ferme, dar non-violente”. Membrii comunităţii condamnă iniţiativa Primăriei Capitalei de a amenaja un târg de sărbători în Piaţa Victoriei şi spun că această acţiune are ca scop doar împiedicarea desfăşurării protestelor.

„Condamnăm ferm acţiunile Primăriei Municipiului Bucureşti de a ocupa abuziv Piaţa Victoriei, spaţiu cu o simbolistică deosebită pentru protestele care se desfăşoară începând din luna ianuarie a acestui an. Este o acţiune provocatoare de cea mai joasă speţă la comanda Gabrielei Firea. Solicităm Primăriei Municipiului Bucureşti să renunţe imediat la acţiunea de îngrădire a Pieţei Victoriei şi de amplasare a târgului de sărbători”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a comunităţii „Corupţia ucide”.

UPDATE 12.57 Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, la Digi24, că un protestatar a lovit un cetăţean care se afla în zonă, o persoană mai în vârstă. Jandarmii au vrut să-l conducă pe acesta la secţie, moment în care ceilalţi protestatari au intervenit, ducând astfel la izbucnirea unui scandal şi îmbrânceli între forţele de ordine şi manifestanţii din Piaţa Victoriei. Câteva persoane au fost ridicate forţat de jandarmi.

„Această manifestare nu rezolvă în niciun fel situaţia. Cei care protestează sunt convins că înţeleg că există căi legale, violenţa nu rezolvă nimic”, a declarat Enache.

UPDATE 12.55  Reprezentanţi ai opoziţiei, printre care preşedintele PNL Ludovic Orban, vicepreşedintele aceluiaşi partid, Ciprian Ciucu, şi fostul şef al statului, Traian Băsescu, au comentat pe profilurile lor de Facebook cu privire la îmbrâncelile dintre jandarmi şi manifestanţi desfăşurate în Piaţa Victoriei. Aceştia afirmă că incidentele poartă vina edilului Capitalei, Gabriela Firea şi că aceasta ar trebui să renunţe la organizarea acestui târg.

UPDATE 12.28 Trei manifestanţi au fost reţinuţi de jandarmi şi conduşi la secţie pentru legitimare.

UPDATE 12.14 Unul dintre protestari  este acuzat că a lovit un om în vârstă, iar altcineva este acuzat că a dărâmat un gard, au transmis reprezentanţii Jandarmeriei Române.

În Piaţa Victoriei sunt 40 de jandarmi.

UPDATE 12.07 Protestarii şi jandarmi se îmbrâncesc. Violenţele s-au iscat după ce jandarmii i-au cerut unui protestar să-i însoţească la secţie iar acesta a refuzat. Protestarii strigă „Fără violenţă“. Forţele de ordine au reţinut câteva persoane.

Manifestanţii din Piaţa Victoriei au scandat: „Vrem spitale, nu târguri penale“, „Firea, nu uita, asta nu e piaţa ta“, „Nu vrem târg şi festival, vrem pe Dragnea-n tribunal!”

UPDATE 11.10 Îmbrânceli între protestari şi jandarmi, după ce manifestanţii au dărâmat o parte dintre gardurile de protecţie instalate de Primăria Capitalei pentru delimitarea zonei unde se va construi târgul de Crăciun.

Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei a crescut sâmbătă la prânz, tensiunea fiind amplificată de montarea unui parapet de beton în zona in care ar urma să aibă loc Târgul de Crăciun.

„Nu cedez! Aia e! Să pună căsuţele peste mine“, spune unul dintre protestari care a făcut un live pe Facebook de la faţa locului.

„N-avem bani de spitale, n-avem bani de una alta, dar avem bani de târguri“, spune acelaşi protestatar.

Primarul Gabriela Firea anunţa marţi că va organiza un târg de sărbători în Piaţa Victoriei, locul tradiţional de întâlnire a celor care protestează faţă de legile justiţiei şi cer demisia Guvernului, afirmând că „accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, şi nu pe cele care ne dezbină“. Firea a respins acuzaţiile potrivit cărora ar încerca să blocheze manifestaţiile şi, făcând apel la spiritul Crăciunului, a îndemnat la bucurie în „luna darurilor, prieteniei, bunăvoinţei, solidarităţii şi altruismului“.

Imediat după apariţia informaţiei privind organizarea unui târg în Piaţa Victoriei, pe pagina de Facebook Corupţia Ucide a apărut mesajul „NU plecăm din Piaţa Victoriei!“. „Am aflat, astăzi, de intenţia Primăriei Capitalei de a organiza, în premieră, un Târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, în condiţiile în care există unul similar, deja, în Piaţa Constituţiei. Interpretăm decizia Primăriei ca pe o nouă încercare de a îndepărta protestele de locul lor obişnuit şi o anunţăm pe doamna Gabriela Firea că, din punct de vedere legal, nu poate face acest lucru, potrivit Legii 60/1991, republicată“, au anunţat cele 10 organizaţii semnatare ale postării, Asociaţia Civică ProFest, Coruptia Ucide, Dăruieşte Viaţă, Evoluţie in Instituţie, Geeks for Democracy, Grupul Civic #Insist, Initiativa Romania, Institutul pentru Politici Publice, #Rezistenţa, România Vie.

Pe 30 noiembrie, premierul Mihai Tudose a declarat că decizia primarului Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei nu este cea mai inspirată, el motivând că, în primul rând, oamenii nu au pe unde să traverseze şi, în plus, este o decizie care se interpretează, dat fiind că acolo au loc proteste. Gabriela Firea spune că nu vrea să comenteze afirmaţiile premierului, preferând să îşi canalizeze „gândul şi energia“ către cinstirea eroilor şi identitatea naţională, în contextul zilei de 1 Decembrie.

La rândul său, Ovidiu Lipan Ţăndărică a anunţat, vineri, pe Facebook, că refuză să cânte în Piaţa Victoriei, la Târgul de sărbători organizat de Primăria Capitalei. Artistul a spus că acest loc aparţine „celor care doresc să se manifeste“.

În aceeaşi zi, aproximativ 1.000 de persoane s-au strâns pentru a protesta în Piaţa Victoriei, pe o ploaie maruntă, sub titlul „România moare“. Alţi oameni au adus cu ei steaguri şi pancarte. Protestatarii au strigat „De sărbători, fără dictatori“, „Justiţie, nu corupţie!“,  „Firea, nu uita, asta nu e piaţa ta!“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite