VIDEO Protest 10 august 2019. Ziua în care jandarmii au încercat să-şi spele păcatele: „Deci, se putea şi paşnic, dar lucrurile au fost aranjate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20.000 de oameni au ieşit, din nou, sâmbătă, 10 august 2019, în stradă pentru a marca un an de la intervenţia brutală a jandarmilor din timpul protestului diasporei din 2018.

Românii din toate colţurile lumii şi-au dat, din nou, întâlnire în Piaţa Victoriei pentru a le reaminti politicienilor că nu au uitat ce s-a întâmplat în noaptea de 10 august 2018, când mii de oameni au fost gazaţi şi bătuţi de către jandarmi.

La un an de la „marea gazare“, atmosfera a fost alta. Muzica celebrului pianist Davide Martello a răsunat în toată Piaţa Victoriei, hipnotizându-i pe protestatari. Totuşi, nu toţi au apreciat prezenţa pianistului:

„Aţi venit la concert sau la protest?E foarte frumoasă (muzica n.r.), dar nu vreţi să mergem la protest” strigă un domn din mulţime.

Pianistul german a cântat în mai multe zone de conflict ale lumii şi a venit special în Bucrueşti penteu protestul Diasporei: „Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene“, scria Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Imagine indisponibilă

Oamenii au aprins lumânări pentru Alexandra Măceşanu, Luiza Melencu, dar şi pentru victimele incendiului de la Colectiv. 

Imnul pus cu forţă în boxă şi multe cântece tradiţionale au fost picăturile care au umplut paharele protestatarilor din Piaţa Victoriei: „Protestul este al tuturor românilor!” „Eu vin din Italia şi am fost şi anul trecut. Asta nu înseamnă că eu am venit să ascult un concert.” au fost câteva dintre strigătele publicului, care a încercat să-i convingă pe organizatori să renunţe la scenă.

„Îmi pare rău pentru că s-a pus muzică! Într-adevăr, pare miting PSD!” concluzionează unul dintre cei mai înfocaţi activişti #Rezist.

Acum, nimeni nu a mai vorbit despre pregătirea unor violenţe. Pentru a arăta că şi-au învăţat lecţia după violenţele de anul trecut, jandarmii au abordat acum o tactică diferită, iar misiunea a fost centrată în primul rând pe dialog.

 Care a fost atmosfera, vedeţi în materialul de mai jos:

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite