VIDEO Mafia lemnului din România lucrează nestingherită: „Mi-a spus că reprezentanţii firmei vor mă omoare!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, exploatarea ilegală a lemnului a atins proporţii uriaşe. Nicăieri nu au fost înregistrate în ultimii ani mai multe tăieri ca în Suceava, în nordul ţării. Deutsche Welle a realizat un reportaj despre mafia lemnului din Moldoviţa şi despre situaţia scăpată de sub control de către autorităţi.

Ruxandra şi Gheorghe Gorcioaia sunt părinţii unui pădurar care a devenit cea mai recent victimă a aşa-numitei mafii a lemnului. Pădurarul Răducu Gorcioaia a fost ucis cu un topor.

Bătrânii povestesc cum s-a întâmplat:

Gheorghe: Cineva l-a chemat să vină în pădure, pentru că…marcau copaci pe teritoriul lui.

Ruxandra: I-au tăiat copacii.

Fiul lor a fost pădurar timp de 25 de ani. Este unul dintre cei 7 pădurari ucişi în România. Până acum, criminalii nu au fost identificaţi, potrivit digi24.ro.

Ruxandra Gorcioaia: Vreau să se facă dreptate! Fiul meu nu avea armă, nu avea cuţit. Nu avea cu ce să se apere! L-au ucis, l-au lăsat în pădure şi au dispărut.

În România, exploatarea ilegală a lemnului a atins proporţii uriaşe. Povestea defrişărilor amestecă crima cu legăturile politice şi corupţia.

„Priviţi cum a fost tăiată pădurea! Mafia a luat totul. Acest copac a fost tăiat ilegal, acesta legal. Obţii aprobare pentru 10 copaci şi tai 100”, spune Gheorghe Oblezniuc. Bărbatul a lucrat şi el pentru această mafie timp de 10 ani şi ştie despre ce vorbeşte  „Fiecare copac valorează sute de euro.“ Gheorghe nu a fost plătit suficient, aşa că prefer să vorbească.

„Mă săturasem să fiu sclavul lor. Şi-au construit case uriaşe, cu piscine, au conturi bancare în Elveţia. Şi mie mi-au aruncat câteva mii de lei. Cam 500 de euro” - spune Gheorghe.

În satul său, Moldoviţa, toată lumea câştigă o pâine de pe urma mafiei lemnului aşa că toată lumea atace. Gheorghe câştigă bani dintr-un loc de muncă sezonier în Germania, aşa că el poate vorbi.

Cine vorbeşte, plăteşte

„Pădurarii trăiesc cu frică. Sunt ameninţaţi: Dacă vorbeşti, vei fi concediat! Acest lucru vine de sus, de la cei care conduc mafia lemnului”, spune Oblezniuc.

Un alt pădurar spune că hoţii de lemne şi autorităţile sunt mână în mână. „Odată, l-am reclamat pe şeful meu şi, la scurt timp, un reprezentant al industriei lemnului a cerut o întâlnire. Am fost bătut. Am primit, de asemenea, apeluri şi mesaje anonime prin intermediari care-mi spuneau că vor avea grijă de mine, că mă vor căuta, că le vor face rău soţiei şi copiilor“ – spune acesta.

Tiberiu Boşutar, unul dintre puţinii oameni din Moldoviţa care îndrăznesc să lupte pentru dreptate spune că s-a furat lemn dintotdeauna, dar acum afacerea a devenit uriaşă şi mortală. El dezvăluie metodele pe care le aplică autorităţile pentru a închide gura celor care semnalează neregulile.

„Dacă opresc un transport ilegal sau dacă sun la poliţie, primesc amendă. Autorităţile spun că nu e bine ce fac şi ar trebui să mă opresc. Şeful Ocolului silvic m-a sunat şi mi-a spus că reprezentanţii companiei vor mă omoare, pentru că le filmez camioanele”, povesteşte bărbatul.

„În satul nostru, situaţia a scăpat de sub control, la fel ca în oricare altă parte a României. Ei fură pădurea, dar sunt susţinuţi, controlaţi şi încurajaţi de autorităţi”, susţine cu convingere Tiberiu.

Peste tot în România există câte o Moldoviţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite