VIDEO Primele sisteme americane de rachete HIMARS vor ajunge la Armata Română patru a înlocui perimatele baterii sovietice GRAD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata Statelor Unite a atribuit constructorului Lockheed Martin un contract în valoare de 218 milioane de dolari pentru livrarea primelor 18 sisteme rachete de înaltă mobilitate M142 (HIMARS) pentru Armata Română, în cadrul Programului Foreign Military Sales. Pe lângă livrarea efectivă a sistemelor, această sumă acoperă instruirea militarilor români care le vor opera, piesele de schimb şi update-urile ulterioare de soft.

Lockheed Martin trebuie să încheie livrările către România până la finalul anului 2020. România va cumpăra în total 54 de astfel de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, serviciile şi echipamentele aferente în valoare totală de 1,25 miliarde USD. Muniţia pentru aceste sisteme este şi ea inclusă în preţ. 

Lovituri chirurgicale la 300 de kilometri

HIMARS M142 reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip. Sunt utilizate şi de Forţele Terestre americane sau de Corpul de Infanterie Marină al SUA. Rachetele lansate de sisteme au o bătaie maximă de peste 300 de kilometri şi au o vastă experienţă în luptă fiind deja testate în conflicte ca Irak, Afganistan sau Siria. Mai mult, au avut un cuvânt greu de spus în operaţiunile de anihilare a luptătorilor Statului Islamic din Siria şi Irak. 

Oricum, rachetele HIMARS lansate de militarii americani în diversele teatre de operaţii  sunt ghidate prin GPS şi au o rată foarte mare succes.

Pe lângă Statele Unite, HIMARS mai sunt operate de Emiratele Arabe Unite şi Iordania. În plus, în afară de România, ţări ca Polonia, Qatar, Canada sau Spania au solicitat astfel de sisteme.

Ce are România acum

Spre deosebire de sistemele moderne care angajează ţinte de suprafaţă până la distanţă de 300 de kilometri, folosind muniţii inteligente ghidate prin GPS şi prin sistem inerţial, cele româneşti par recuzită de antrenament.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) arăta, cu ceva timp în urmă, că forţele armate române au în înzestrare aruncătoare de proiectile reactive nedirijate calibru 122 mm şi lansatoare multiple de rachete multiple  LAROM, pentru proiectile reactive nedirijate calibru 122 mm – GRAD şi rachete calibru 160 mm cu submuniţii LAR MK-4. „Sistemele multiple de rachete aflate în dotare prezintă limitări privind combaterea ţintelor la distanţe peste 45 Km şi pot lansa numai proiectile reactive nedirijate, cu o precizie relativă. Acestea nu pot combate ţinte punctuale şi ţinte situate la distanţe mai mari de 45 de kilometri”, arată MApN. 

Mai mult, actualul sistem LAROM se confruntă cu ceva limitări cum ar fi inexistenţa unor sisteme de navigaţie inerţială sau prin GPS, muniţia nu este  standard NATO şi nu este containerizată pentru o mai uşoară manipulare.

În plus, softul nu permite o dezvoltare ulterioară iar sistemul de comunicaţii este ineficient, nu rezistă la bruiaj şi nu deţine elemente de criptare automată a informaţiilor.

Modernizat în 2001

LAROM a fost dezvoltat de către firma Aerostar Bacău din România şi firmele Elbit şi IMI din Israel. Acest sistem artileristic are la bază aruncătorul APRA-40, o variantă locală a sistemului sovietic BM-21 GRAD. Un program de modernizare a fost demarat în anul 1996, primele lansatoare fiind livrate Forţelor Terestre Române în anul 2001. În prezent, LAROM reprezintă sistemul de artilerie cu cea mai mare putere de foc din dotarea Armatei Române.

La nevoie, pot fi operate de un singur militar

Echipajul unui sistem HIMARS este format din trei persoane, trăgător, şofer şi lansator şef. În caz de nevoie, având în vedere automatizările din dotare,  aceste sisteme de rachete pot fi operate de doi sau chiar un singur militar.  Mai mult, secvenţa de tragere se poate comanda manual sau  în regim automat. 

Platformele pe care sunt montate sistemele au o autonomie de aproape 500 de kilometri pe şosea la o viteza maximă de 85 de kilometri pe oră. Sistemele au o greutate totală de 11 tone.  

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite