VIDEO Primele imagini cu explozia de la bancomatul BCR din Theodor Pallady. Camerele i-au surpins şi pe hoţi. Ce spune Poliţia despre modul de operare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
video

Poliţiştii continuă cercetările în cazul ATM-ului BCR de pe Bulevardul Theodor Pallady aruncat în aer, luni dimineaţă, cu ajutorul unei substanţe explozive. Au apărut şi primele imagini captate de camerele de supraveghere.

Reamintim că ATM-ul a fost făcut praf cu tot cu o parte din sediul băncii, iar banii ( aproximativ 350.000 de lei) au dispărut. Hoţii au forţat fanta de ieşire a bancnotelor, au introdus un fel de lopăţică de lemn cunoscută sub numele de „paletă de pizza“, cu explozivul fixat pe vârf. Pe „paletă de pizza“ a fost montatat în prealabil un declaşator care a provocat explozia la comanda hoţilor după ce aceştia au ajuns la o distanţă sigură. „Sunt efectuate investigaţii şi urmează a fi analizate imaginile  surprinse de camerele de supraveghere din zonă. Cercetările se fac sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi furt calificat”, au mai transmis oficial poliţiştii. Hoţii au dispărut în mai puţin de două – trei minute de la deflagraţie.

Momentul în care bancomatul BCR e aruncat în aer cu explozivul jihadiştilor 

Exploziile au început anul trecut, iar modelul a fost probat în Occident

Potrivit Poliţiei Române, primul caz de acest gen, în România, s-a înregistrat în luna octombrie 2018, iar de atunci şi până în prezent, la nivel national au fost înregistrate, în total, 6 cazuri de distrugere şi tentativă de furt calificat şi 3 cazuri de distrugere şi furt calificat.

Acest mod de operare este unul importat din alte state ale Uniunii Europene, unde au fost comise fapte de acest gen, în ultimii ani.

Din datele existente, a reieşit faptul că, în comiterea unor astfel de infracţiuni în statele europene sunt implicaţi şi cetăţeni români, întrucât autorităţile din aceste state au probat activitatea infracţională a unor grupuri de români ( ex. – Austria şi Spania).

În cazurile înregistrate în România, poliţiştii desfăşoară cercetări, în cadrul unor dosare penale, sub supravegherea procurorilor de caz şi cu sprijinul specialiştilor din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române.

De asemenea, în instrumentarea cazurilor, se cooperează, la nivel european, cu Europol şi au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autorităţile din Spania, Italia, Franţa, Germania şi Austria, în cadrul cărora s-a realizat un schimb de bune practici.

Deşi iniţial s-a vehiculat ipoteza că atacatorii au folosit „Mama lui Satan", un explozibil artizanal des folosit de jihadişti, cercetările au infirmat-o. Astfel, în urma verificărilor efectuate de poliţişti, nu a rezultat folosirea substanţei cunoscute cu denumirea de TATP ( Triacetonă-Triperoxid) - ,,Mama lui Satan” în cazurile înregistrate în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite