VIDEO Patriarhul Daniel beneficiază de antemergător de la Poliţia Rutieră, deşi nu are dreptul legal la coloană oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înalţii prelaţi pot beneficia de o maşină a Poliţiei Rutiere care să fluidizeze traficul
Înalţii prelaţi pot beneficia de o maşină a Poliţiei Rutiere care să fluidizeze traficul

Vicepremierul Gabriel Oprea nu este singurul care se plimbă cu o coloană oficială, deşi legal nu beneficiază de acest drept decât în cazuri de urgenţă. Şi Patriarhul Daniel a fost filmat în timp ce se deplasa cu o maşină antemergătoare de la Poliţia Rutieră care fluidiza traficul.

"La solicitarea scrisă, Patriarhia Română poate beneficia de o astfel de maşină de poliţie ţinând cont de importanţa unor evenimente sau de vizita unor delegaţii oficiale, în special cele din străinătate. Patriarhul are o maşină de poliţie în faţă atunci când participă la evenimente oficiale ale Patriarhiei Române, dar asta se face în baza protocolului încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne, care este semnat înainte de 2007. Nu este vorba de o coloană oficială, ci doar de o maşină de poliţie care asigură fluidizarea traficului la evenimentele oficiale ale BOR", a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, la Europa FM

Potrivit Codului Rutier, patru demnitari români au dreptul să beneficieze zilnic de coloane oficiale: Presedintele României, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor şi primul-ministru al Guvernului. Acestora li se adaugă şi miniştri care au nevoie să se deplaseze în regim de urgenţă. Lucrul acesta a fost confirmat pentru "Adevărul" şi de fostul Ministrul de Interne Gabriel Berca (februarie-aprilie 2012) care a explicat că "numai în caz de urgenţă, dacă trebuia să ajung repede la Guvern, aveam dreptul la o maşină de poliţie antemergătoare pentru fluidizarea traficului rutier. În cazul unei deplasări de urgenţă, orice ministru are acest drept", a spus Berca.

Controversa coloanei oficiale a apărut după ce săptămâna trecută, poliţistul Gabriel Cosmin Gigină, care deschidea coloana oficială a vicepremierului şi ministrului Afacerilor Interne Gabriel Oprea, a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o goapă de pe strada Ştirbei Vodă. În momentul de faţă, procurorii anchetează acest caz. Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat marţi că  ”Urgenţa, este vorba doar de un echipaj de poliţie pe care l-a avut întotdeauna orice ministru de interne, sunt norme, instrucţiuni, iar Parchetul va stabili cu adevărat adevărul. Nu avem nimic de ascuns, eram la serviciu, targedia este că a murit un coleg în timpul serviciului”.

El a susţinut că la momentul accidentului în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină, se afla în timpul serviciului şi că se va dovedi acest lucru, având în vedere că nu a avut nicio zi de concediu în această perioadă.

”Există un comunicat pe care l-a dat Poliţia, este o declaraţie pe care am făcut-o ieri, este o anchetă în curs şi conform legii nu avem voie să dăm date din dosar. Ce pot să vă spun este că nu avem nimic de ascuns, eram la serviciu şi se va dovedi acest lucru. Nu am avut nicio zi de concediu în această perioadă şi am muncit foarte mult. Tragedia este că a murit un tânăr coleg care era la datorie. Se cercetează acest lucru”, a mai afirmat vicepremierul Gabriel Oprea.

Întrebat despre cu viteza de deplasare a coloanei sale oficiale, Oprea a răspuns: ”Viteza o va stabili Parchetul. Nu avem voie, conform legii, să vorbim despre dosar”.

Pe unde se mai plimbă coloana oficială a Ministerului de Interne

O coloană oficială însoţită de poliţişti de la Brigada de Poliţie Rutieră a fost surprinsă, anul trecut, chiar şi de către echipa Google Street View în faţa restaurantului Ministerului de Interne, Excelsior, situat pe strada Ştirbei Vodă. 

În fotografii se observă un autoturism Volkswagen Passat al Poliţiei Rutiere, precum şi trei motociclete BMW, folosite ca deschizători de drumuri în coloanele oficiale. Poliţiştii aşteptau răbdători pe trotuar ca demnitarul să-şi termine ”vizita” oficială la cârciuma poliţiştilor.

Clubul Excelsior este printre puţinele restaurante ale marilor instituţii ale statului care au rezistat vechiului regim. Numele de  ”Excelsior” l-a primit după 1989, în noile vremuri, înainte fiind cunoscut doar că ”Restaurantul MI”, adică un loc în care mergeau să mănânce foarte ieftin şi relativ bine, după standardele vremurilor de atunci, doar miliţienii, neamurile şi invitaţii lor.

Restaurantul era un local ”cu circuit închis”, aşa cum erau mai toate cele ale instituţiilor de acest fel.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite