VIDEO „Oştile poporului român“ înfruntă „Soldaţii“ din Ferentari. Cum au încercat homofobii să întrerupă proiecţia unui film la Muzeul Ţăranului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două grupuri de „soldaţi ai poporului român“ sau ultranaţionalişti, îmbrăcaţi în straie populare sau ca huliganii, au manifestat împotriva altor doi soldaţi, gay, din Ferentari, prezenţi doar pe ecranul cinematografului de la MŢR. Un incident similar s-a petrecut şi duminică.

„M-a agresat. Mi-a dat peste mână”, se aude vocea revoltată a unei tinere. Proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari" brusc se întrerupe. Luminile de la becurile chioare se aprind.

Fata a fost lovită de un bărbat pentru că i-a cerut să oprească muzica. Căci asta părea să fie preocuparea sa în timpul vizionării unui film la cinema: să asculte muzică, dar având în minte un scop bine determinat- cel de a sfida un act artistic care îi reprezintă pe manelişti şi marxişti.

Numele provocatorului este Felix Roncea. Ca tatăl său, Victor Roncea, Felix este cunoscut pentru acţiunile şi declaraţiile ultranaţionaliste şi homobe. De altfel, el este unul dintre protestarii care a cerut „moarte homosexualior” în 2013- tot în contextul proiectării unui film despre LGBT la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR).

Felix Roncea

La scurt timp, lângă Felix, îşi fac apariţia câţiva poliţişti. „Aţi deranjat proiecţia unui film. Veniţi cu noi afară”, spune unul dintre ei. Bărbatul opune rezistenţă pentru câteva minute. Susţine că nu asculta muzică tare, special pentru a-i deranja pe ceilalţi spectatori, ci a avut nenorocul să îl sune cineva. Mai mult, afirmă că nimeni nu are dreptul să îl dea afară din sala de cinema căci a plătit 10 lei pentru bilet.

Roncea este ridicat şi scos din încăpere în aplauzele şi aclamaţiile oamenilor care într-adevăr veniseră pentru a viziona filmul.

,,Huliganii au fost scoşi din sală cu ajutorul poliţiei. Le mulţumim că şi-au făcut treaba” (un spectator din sală)

„Dumneavoastră aţi întrerupt filmul. Sancţionaţi-vă singur. Dar de ce respiri aşa greu? Te-ai agitat? N-ai condiţie fizică?", îl întreabă bărbatul pe poliţistul din stânga sa, care-l legitimează. „N-are voie să-i mai sune omului telefonul în sală. Aţi luat-o razna? Acuma pe bune te întreb, ca de la om la om: ai luat-o razna?”, i se adresează de data asta celui din dreapta.

Pledoaria întru spiritul revoltei nu se opreşte aici. „Îmi îngrădiţi dreptul de a vedea povestea fraţilor mei din Ferentari. O să vin cu fraţii mei la cinema. Să îl vadă şi ei. Să vadă cum vă comportaţi dumneavoastră cu oamenii din Ferentari. Am stat în Ferentari cel puţin un an de zile."

În replică, o doamnă cu părul scurt, angajată la muzeu, îi spune în repetate rânduri că îşi va primi banii înapoi pentru bilet. „Cine sunteţi dumneavostră să îmi daţi banii pe bilet!? Eu vreau plicul pentru disconfortul creat.”

Tânărul îmbrăcat în pulover negru şi blugi albaştri este condus spre ieşirea din muzeu. În urma sa, vin alţi câţiva bărbaţi îmbrăcaţi asemănător. În timp ce merg uşor apăsat, cei mai mulţi cu glugile negre pe cap, strigă: comuiştilor, bolşevicilor, poponarilor, băieţii lui Lenin, marxiştilor. Felix Roncea rămâne la caserie până îşi primeşte banii pe bilet.

,,Doamne ajută!"

Cu o oră înainte, un alt grup de aproximativ 20 de persoane a protestat, paşnic, în faţa muzeului. Majoritatea erau bărbaţi îmbrăcaţi în ii şi fluturau câte un steag tricolor. ,,Noi zicem câteva rugăciuni şi plecăm”, zice unul dintre manifestanţi.

„Doamne ajută, fraţilor!, ia cuvântul un bărbat îmbrăcat într-o ie şi geacă cu motive folclorice, pe la vreo 40 de ani. La stânga şi dreapta lui stă câte un copil: o fată ce poartă pe cap o coroniţă de flori şi-un băiat cu o vestă mai în stil ciobănesc. Cei doi nu au mai mult de 10-12 ani.

„Ne-am adunat aici pentru a protesta împotriva propagandei homosexuale în cadrul Muzeului Ţăranului Român. Ştim cu toţii că acest muzeu este un templu în care se păstrează valorile neamului românesc, milenare. Valori care au fost păstrate de veacuri sub stăpânirea puterilor străine. Prin Sfânta Biserică s-au păstrat aceste valori. Din cauza aceasta am ruga direcţiunea muzeului ca filmele cu caracter imoral să fie îndemnate să meargă către centrele comerciale, unde sunt săli mult mai mari. Este clar că nu din raţiuni economice rulează acest film aici. Este clar că rularea filmelor imorale la Muzeul Ţăranului Român este pentru a ataca valorile româneşti”, exclamă Dan Ciprian Grăjdeanu, organizatorul protestului.

Rularea filmelor imorale la Muzeul Ţăranului Român este pentru a ataca valorile româneşti.

Nu vorbim cu presa părtinitoare

Am abordat şi alţi manifestanţi pentru a afla care sunt argumentele lor împotriva derulării filmului „Soldaţii" la MŢR. Ne îndreptăm spre o doamnă zâmbitoare, cu capul acoperit de o basma. Femeia fuge de noi şi se ascunde după un steag. Mergem mai departe. Ne apropiem de un domn cu barbă care ne răspunde scurt: ,„Mesajul este pe care l-a spus şi reprezentantul. Doamne ajută!"

Un alt bărbat cu care dorim să vorbim ne cere legitimaţia de presă ca să ne răspundă la întrebări. Doar că şi după ce facem dovada faptului că lucrăm la ziar, nu devine mai comunicativ. De altfel, singurele sale afirmaţii sunt cu privire la presa părtinitoare, făcând aluzie directă la ,„Adevărul". Despre film ne spune doar că, deşi nu l-a văzut integral, este convins că trebuie interzis la muzeu.

Nici ceilalţi protestari nu se arată dornici de a comunica, cu menţiunea că unul dintre ei ne oferă colaci, iar altuia îi scapă un zâmbet după ce l-am întrebat ce înseamnă mesajul de pe pancarta sa: „LGBT= Fundamentalism marxist degenerat."

protestatar mtr

,,Soldaţii. Poveste din Ferentari"

„Soldaţii. Poveste din Ferentari”, în regia Ivanei Mladenovic, este un film realizat după romanul scris de Adrian Schiop, care este inspirat din experienţe reale. Acesta spune o poveste de dragoste dezgolită de sentimentalism, din Ferentariul zilelor noastre, inclusiv cu dimensiunea sărăciei şi a rasismului. Firul narativ se derulează în jurul lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit recent de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo îl întâlneşte pe Alberto Vasile, un rom sărac şi fost puşcăriaş, care promite să îl ajute în cercetarea pe teren.

Soldaţii.Poveste din Ferentari

Duminică, proiecţia filmului „120 de bătăi pe minut”, care a avut loc la MŢR, a fost întreruptă de un grup de protestari care şi-a motivat acţiunea prin prisma faptului că pelicula este despre homosexuali. Or aceştia sunt „incompatibili cu valorile ţăranilor români ortodocşi”. Opinia publică a condamnat incidentul, însă din raţiuni diferite. Dacă reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au sugerat că acţiunea are caracter ilegal dar moral, antropologii, activiştii LGBT şi reprezentanţii CNCD au explicat că, de fapt, acţiunea reprezintă o manifestaţie de ură la adresa minorităţilor sexuale.

MNŢR este un muzeu pentru toţi cetăţenii. (Vintilă Mihăilescu, fost director al instituţiei)

Poziţia lui Felix Roncea 

Nu sunt un “militant al familiei traditionale”, am dorit sa particip la acest eveniment deoarece ma intereseaza fenomenul creat, in urma atator scandaluri, plus ca doream sa vad cum a prezentat regizoarea ‘viata din Ferentari’, un cartier in care eu am crescut mult timp. Inca de cand am intrat in sala, cativa jurnalisti ‘independenti’ de la Casa Jurnalistului au inceput sa ma agaseze si fotografieze, cunoscandu-ma din mediul online, desi eu i-am ignorat complet, m-am dus sa vad un film in liniste, nu sa fiu deranjat de catre fotografi sau jurnalisti, astfel ca mi-am mutat locatia intr-un loc mai linistit, dupa ce l-am rugat pe administratorul salii sa intrebe daca este legala fotografierea in acel spatiu fara a cere voie personajului fotografiat, in acest caz eu. M-am asezat mai aproape de scena, pe scaunul de langa scari in dreapta. La inceperea filmului telefonul mi-a sunat si s-a blocat, nu puteam raspunde sau inchide, e stricat, nu am ce sa-i fac. Soneria telefonului este, din intamplare, o manea, drept dovada ca subiectul filmului se potriveste perfect pasiunea mea pentru Ferentari si manele.

Oamenii, desi au venit sa vizioneze un film despre manele, au inceput sa tipe si urle sa inchid soneria, o domnisoara a venit si a incercat sa-mi dea peste telefon,fara sa-mi ceara voie, am ferit mana in care tineam telefonul si apoi m-a impins si a urlat intre dinti “ma enervezi”. Imediat au aparut si doi agenti de politie sub acoperire care mi-au solicitat sa inchid apelul, cu ei am purtat o conversatie mai normala, deoarece m-au abordat frumos, luminile erau inca stinse iar filmul rula in continuare, desi toata lumea era mai concentrata pe discutia noastra in soapta decat pe film. Trebuie sa tinem cont ca este vorba despre un ton de apel, deci nu poate fi in veci mai deranjant decat vocile unor oameni care striga si urla, nivelul audio fiind foarte scazut, in comparatie cu urletele sau cu sonorizarea filmului. Politistii m-au informat ca este interzis sa imi sune telefonul, dat fiind faptul ca deranjeaza, astfel ca am multumit pentru informare si am reusit sa-l si inchid intre timp. Lucrurile s-au linistit, filmul rula in continuare, doar ca o domnisoara ramasese pe scari, in ciuda faptului ca nu se intampla nimic, nu statea pe locul ei, tind sa cred ca este aceeasi domnisoara care anterior m-a bruscat incercand sa-mi dea peste telefon. Ma agasa, bagandu-mi lanterna telefonului in ochi si filmandu-ma fara sa-mi ceara voie, era intuneric, nu se vedea nimic, dintr-o data am simtit si o lovitura in cap, din spate, nu stiu daca era mana ei sau a persoanei asezate pe scaunul din spatele meu, m-am intors brusc sa vad despre ce era vorba, intre timp domnisoara a tipat ceva, neconcludent, luminile s-au aprins brusc, au reaparut cei doi politisti sub acoperire care m-au invitat sa ies afara direct, fara sa se prezinte, fara sa ma intrebe ce s-a intamplat.

Le-am solicitat in repetate randuri sa se prezinte si sa-mi permita sa le povestesc intamplarea, anume faptul ca am fost agasat si deranjat de catre o spectatoare de film care in loc sa stea pe locul ei si sa vizioneze, statea pe scari, unde nici nu are voie sa stea in timp ce ruleaza filmul, aceasta aprinzand luminile telefonului in ochii mei si filmand fara sa-mi solicite acordul. Cei doi politisti sub acoperire incercau sa aplaneze situatia, deoarece oamenii déjà tipau si urlau, fara sa stie nici ei daca s-a intamplat ceva sau nu, neavand posibilitatea de a vedea ceva pe intuneric. Eu am crezut ca ii deranjeaza manelele si inca cred asta, altfel nu-mi explic motivul pentru care urlau sa ies afara. Politistii nu au respectat nici o procedura legala, doar au fost supusi presiunii publicului. Imediat au aparut alti doi agenti, in uniforma. Nici acestia nu s-au prezentat desi le-am solicitat de 5 ori, ma invitau sa ies pentru ca “am disturbat linistea si ordinea publica”, desi  nu aveau absolut nici o dovada in sensul acesta, in afara de propria mea declaratie in care am recunoscut ca mi-a sunat telefonul, dar le-am mentionat ca l-am si inchis mai apoi, pentru a nu mai deranja. Am vrut sa le informez agentilor de politie intamplarea cu domnisoara care ma agasa, in loc sa vizioneze filmul, insa acestia au refuzat. Vazand ca nu am cu cine discuta logic si coerent, ca oamenii se comportau ca in evul mediu tipand si urland, discriminandu-ma probabil din cauza faptului ca sunt ascultator de manele, am cedat nervos si intr-un moment de slabiciune am injurat si-am spus “Lasati-ma-n **la mea in pace, sa ma uit la film”. In acel moment agentii de politie neidentificati au facut abuz, scotandu-ma cu forta din sala.

Recunosc, am gresit folosind cuvinte vulgare (desi, paradoxal, filmul contine acelasi cuvant de nenumarate ori), dar acest lucru nu ofera nici un temei legal pentru a fi scos abuziv dintr-o sala de cinema unde am platit bilet pentru a viziona un film. Consider ca este un abuz si o discriminare. Faptasii reali din cauza carora s-a intrerupt filmul, respectiva domnisoara care a incercat initial sa-mi fure telefonul din mana, dupa care m-a agresat, revenind apoi pentru a ma agasa cu camera de filmat si flash-ul ei, in timp ce rula filmul, nu a patit nimic, in schimb imaginea mea a fost denigrata total din cauza unor relatari false din presa. Consider ca mi s-au pus niste etichete care imi denigreaza imaginea si mi s-au adus niste acuze false, nerespectand codul deontologic si dreptul la libera exprimare, pentru a putea oferi publicului influentat de mass-media faptele reale. De asemenea, politistul m-a ridicat abuziv mi-a ingradit dreptul de a viziona acel film, in urma presiunii unui public probabil rasist sau cel putin discriminatoriu, in mod nedemocratic. Politistul respectiv a creat o situatie prin care presa a oferit eronat publicului informatii, deoarece nu a investigat situatia si nu mi-a permis sa ii explic intamplarea. As dori sa ii pot spune numele, insa a incalcat procedura legala, nu s-a prezentat, la 5 solicitari. Din momentul in care s-au aprins luminile in sala, am filmat toate cele intamplate si relatate mai sus. Va solicit sa relatati publicului dvs faptele adevarate, daca aveti respect pentru public, pentru dumneavoastra ca trust de presa, pentru adevar, cat si pentru persoana a carei imagini i-ati denigrat-o, aducand acuze false si punand etichete care au condus ca publicul sa actioneze prin atacuri la persoana sau injurii. Consider ca jurnalismul profesionist are datoria de a nu manipula deloc informatiile, de a nu oferi publicului informatii eronate sau false din respect pentru sine si pentru public, consider ca relatarea tendentioasa si influentarea opiniilor actionand astfel ar trebui sanctionata.

Solicit relatarea faptelor reale, pe care le pot demonstra in urma filmarilor personale si martorilor prezenti, decideti dumneavoastra modalitatea exprimarii dreptului la rectificarea faptelor prezentate eronat de dvs, am dreptul la imaginea personala, care mi-a fost denigrata din cauza publicarii a informatiilor eronate de catre dvs. Mentionez ca nu mi-a fost oferita nici o amenda in urma intamplarii si acuzelor false de intrerupere a filmului, probabil deoarece politistul in cauza stia ca nu a respectat deloc procedura legala, iar presupusa fapta nu a fost investigata, ceea ce demonstreaza, alaturi de imaginile pe care le-am inregistrat, ca spusele mele sunt adevarate.

„De altfel, el este unul dintre protestarii care a cerut „moarte homosexualior”Aceasta este o acuza extrem de grava si falsa. Nu am cerut “moarte homosexualilor” niciodata si pot demonstra acest lucru foarte usor, am o filmare integrala de la acel eveniment (MTR 2013) unde am participat in calitate de “observator” si jurnalist independent pentru publicatia asociatiei mele “Miscarea oamenilor visatori”, acest lucru l-am declarat si in dosarul penal deschis de catre “Asociatia Accept” la parchet. Nu aveti dreptul de a face declaratii false, acest lucru trebuie sanctionat. Iar asocierea numelui meu cu personaje precum extremistul incitator diversionist fascist si antisemit Adrian Grigoriu este jignitoare si defaimatoare, cat si etichetele false de “ultra nationalist”.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite