VIDEO Naveta Juno pleacă spre Jupiter pentru a descoperi secretele celei mai mari planete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA va lansa astăzi o sondă spaţială către planeta Juupiter, într-o misiune care va dura cinci zile şi al cărei scop este de a afla dacă există forme de viaţă.

Naveta Juno, în care s-a investitit 1,1 miliarde de dolari, va decola vineri, ora 15:34 GMT (18:34, ora României), de la centrul spaţial Kennedy, din Florida.

Juno este prima sondă spaţială alimentată cu energie solară, fiind echipată cu trei panouri solare de dimensiunea unui tractor-remorcă, potrivit msnbc.com

Misiunea sondei pe cea mai mare planetă a sistemului nostru solar va dura cinci ani de zile pentru că nu s-a ales drumul cel mai scurt. Juno va face mai întâi ocolul planetei Marte şi după două manevre în spaţiu, destinate să-i aprindă motoarele, sonda va trece, peste doi ani, pe lângă Pământ, după care se va îndrepta spre Jupiter, unde se speră că va ajunge în iulie 2016.

Sonda transportă opt instrumente de studiu, care vor fotografia şi analiza planeta în cele mai mici detalii. Savanţii speră astfel că vor putea înţelege originile uriaşei planete, precum şi sursa imensului câmp magnetic pe care îl are, potrivit BBC.

Totodată, oamenii de ştiinţă vor să măsoare abundenţa apei din atmosferă, un indicator despre cât de mult oxigen a fost în regiunea Jupiter, în momentul formării.

Sonda Juno nu este prima care se apropie de planeta Jupiter. În 1989, NASA lansase sonda Galileo, care a intrat pe orbita lui Jupiter în 1995 şi s-a dezintegrat apoi în spaţiu, în zona aceleiaşi planete, în 2003.

În 2007, a început misiunea sondei New Horizons, care doar s-a apropiat de Jupiter, în misiunea ei spre Pluto, unde este programată să ajungă pe 14 iulie 2015.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite