VIDEO MApN speră să repornească procesul de achiziţie a bateriilor de rachete capabile să ne apere de flota lui Putin. Care este oferta şi la ce preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea unei rachete Exocet MM40 Block 3  FOTO: mbda-systems.com
Lansarea unei rachete Exocet MM40 Block 3  FOTO: mbda-systems.com

MApN va încerca să deblocheze procedura de achiziţie “Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” în următoarea perioadă după ce ofertanţii au obţinut avizele ce le lipseau, a declarat miercuri ministrul Gabriel Leş. Conform oficialului furnizorii din acest program de dotare cu baterii de rachete de coastă nu aveau avizele de securitate necesare, iar acum se lucrează la remedierea acestei probleme.

„S-a suspendat procedura din lipsa unor avize de securitate a celor care au ofertat. astăzi mi s-a spus că într-o săptămână sau zece zile firmele au comunicat că vor avea acele avize. Procedura se va relua în sensul că probabil se va atribui către unul dintre cei doi competitori”, a declarat ministrul Gabriel Leş într-o conferinţă de presă susţinută miercuri. 

MApN nu a făcut public numele companiilor care au depus oferte, dar la vremea lansării programului, mai mulţi producători din domeniu s-au arătat interesaţi. 

Reamintim că, Ministerul Apărării Naţionale, prin Departamentul pentru armamente, a iniţiat,pe 1 octombrie 2018, procedura specifică de achiziţie, prin contract multianual de furnizare, în perioada 2018-2022, a produsului "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă" (SIML), conform prevederilor HG nr. 630/2018, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

Conform sursei citate, bateriile de coastă reprezintă o capabilitate defensivă esenţială pentru România, ca ţară riverană Mării Negre, care va asigura apărarea zonelor costiere de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă. Prin dotarea cu sistemul de instalaţii mobile de lansare a rachetelor antinavă, Forţele Navale Române vor putea executa acţiuni de luptă în timp oportun, de pe întreg întinsul litoralului naţional, din poziţii prestabilite sau neamenajate, ziua sau noaptea, indiferent de condiţiile hidro-meteorologice.

Fabricate în România

"Un criteriu de calificare esenţial în atribuirea contractului va fi legat de operaţiunile compensatorii aferente (offset): operatorul economic căruia îi va fi atribuit contractul multianual va avea obligaţia de a realiza, pe teritoriul naţional, o infrastructură de producţie/asamblare/testare/mentenanţă la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat din industria naţională de apărare, autorizat şi înscris în registru în condiţiile legii, în care să se execute: integrarea de elemente componente ale SIML; operaţiuni de mentenanţă pe ciclul de viaţă al sistemelor, astfel încât, în situaţii de criză şi război, să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului naţional; implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru SIML", mai arată MApN.

Numai din state membre UE sau NATO

“Satisfacerea interesului esenţial de securitate în implementarea programului de înzestrare SIML se poate realiza doar prin atribuirea către un operator economic din state membre NATO sau UE, producător de SIML, inclusiv rachetele antinavă aferente, a unui contract multianual având ca obiect furnizarea SIML şi a suportului logistic iniţial, sub condiţia constituirii unei infrastructuri de producţie/asamblare/testare/mentenanţă şi executării activităţilor menţionate mai sus”, mai transmite Ministerul.

Asta în contextul în care, în prezent, Forţele Navale Române au în înzestrare un sistem de patru instalaţii mobile de lansare cu o vechime de peste 30 de ani, de provenienţă ex-sovietică, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic. În plus, aceastea au o interoperabilitate limitată în raport cu navele şi tehnica de luptă a altor state membre NATO care ar putea acţiona în spaţiul Mării Negre. 

Ce misiuni de luptă vor avea noile sisteme

Specialiştii MApN consideră că prin dotarea cu aceste sisteme de rachete, luându-se în considerare durata iniţială de viaţă a echipamentelor de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forţelor Navale Române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung. 

Conform cerinţelor Forţelor Navale, printre altele, viitoarele sisteme de rachete vor trebui să fie capabile să „distrugă sau neutralizeze navele de suprafaţă din compunerea grupărilor navale şi navele de desant şi a mijloacelor de debarcare ale inamicului”. 

În plus, sistemele trebuie să fie capabile să acopere şi securizeze porturile maritime şi căile de navigaţie costiere împotriva loviturilor inamicului dinspre mare. 

Care este oferta

Pentru acest contract al MApN ar putea aplica mari producători ca MBDA (racheta Exocet MM40 Block 3), Boeing Defense, Space & Security (Harpoon ) şi Saab Bofors Dynamics (cu sisteme  RBS). 

Exocet MM40 Block 3

Saab RBS-15

Boeing Defense, Space & Security - Harpoon

În general un astfel de sistem este format dintr-o unitate mobilă pe care sunt amplasaţi senzorii sistemului, o unitate mobilă pe care este amplasat centrul de comandă şi control şi unităţile mobile pe care sunt amplasate lansatoarele, cu câte patru rachete pentru fiecare lansator.

Navigaţia se face cu ajutorul unui complex  hibrid INS/GPS şi a unui radioaltimetru, unele sisteme de aces tip fiind o de tipul “fire and forget” şi “all weather”.  

Rachete acestor sisteme trebuie să fie capabile de  manevre strânse şi, obligatoriu,  trebuie să aibă semnătură   infraroşu   redusă.

Cum rachetele acestor mari constructori de pe piaţă au raze de acţiune între 124 şi 250 de kilometri şi dacă avem în vedere că litoralul românesc are 250 de kilometri, toate cele trei sisteme sunt potrivite din acest punct de vedere pentru că apăra întreaga zonă vizată. Oricum, ca performanţe, aceste sisteme  trebuie să fie capabile să atace din nou ţinta în cazul în care a ratat-o iniţial. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite