VIDEO MApN mai face un pas spre dotarea cu elicoptere de luptă moderne. Echiparea celebrelor Black Hawk pentru Europa Centrală se va face la ROMAERO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopterele  UH-60 Black Hawk au fost folosite de forţele speciale americane în conflictele din Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afghanistan şi în alte zone din Oriental Mijlociu FOTO Air National Guard photo by Master Sgt. Becky Vanshu
Elicopterele  UH-60 Black Hawk au fost folosite de forţele speciale americane în conflictele din Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afghanistan şi în alte zone din Oriental Mijlociu FOTO Air National Guard photo by Master Sgt. Becky Vanshu

ROMAERO SA şi Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, vor semna mâine un Memorandum de Înţelegere pentru înfiinţare în România a unui centru regional de echipare şi întreţinere a elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală. Experţii militari susţin că, prin semnarea acestui acord, Armata Română mai face astfel un pas spre dotarea cu astfel de elicoptere moderne.

„Concretizarea parteneriatului industrial reprezintă o oportunitate majoră pentru industria românească de apărare. Conform acordului, România ar urma să găzduiască primul centru regional de echipare şi mentenanţă Black Hawk, valorizând capacităţile logistice ale bazei de mentenanţă ROMAERO şi experienţa specifică a companiei în întreţinerea de aeronave”, se arată într-un comunicat ROMAERO.

Black Hawk, cel mai răspândit elicopter multi-rol şi multi-misiune din lume,  ar urma să fie echipat de ROMAERO atât pentru misiuni militare, cât şi pentru operaţiuni de căutare şi salvare, servicii medicale de urgenţă, comandă şi control sau transport oficial. Elicopterele Black Hawk vor fi livrate pentru finalizare de către ROMAERO din fabrica PZL Mielec, Polonia, cea mai mare capabilitate de producţie a Lockheed Martin din afara SUA.

Partea americană este extrem de deschisă

Reamintim că MApN vrea să înlocuiască elicopterele Puma ale Forţelor Aeriene Române, dintr-o generaţie veche de 45 de ani, iar prin semnarea acestui acord partea română face un pas mare către dotarea cu aeronave Black Hawk. În acest sens au existat deja o serie de discuţii cu oficiali de la Lockheed Martin care şi-au arătat disponbilitatea de a fabrica elicoptere Sikorsky în România. 

Expertul militar Aurel Cazacu spune că, cel mai probabil, militarii români vor ajunge în scurt timp să exploateze astfel de aparate de luptă. „Cu siguranţă acesta este un semnal că ne vom putea dota cu astfel de aeronave de luptă moderne. Şi prin acest contract vom participa şi încasa o parte din banii aferenţi contractelor de livrare de astfel de elicoptere către alţi beneficiari. Dacă a „pus piciorul” în România, Sikorsky nu mai pleacă 20-30 de ani.Trebuie spus că nu numai ROMAERO va avea de câştigat. Vor încasa bani frumoşi multe companii româneşti care vor fabrica diverse componente pentru echiparea şi întreţinerea elicopterelor Black Hawk”

A „luptat” pe mai multe fronturi

Black Hawk este un elicopter cu o vastă experienţă în teatrele de operaţii.

Se află în dotarea forţelor aeriene din 24 de ţări, până în prezent fiind fabricate peste 4.000 de unităţi. Este conceput pentru o plajă largă de operaţiuni, de la sprijin aerian pentru operaţiuni la sol, la operaţii speciale, search and rescue, MEDEVAC (evacuare medicală)  sau atac la sol (echipat cu diverse sisteme de armament) şi chiar transport VIP. Echipajul şi luptătorii sau pasagerii sunt protejaţi o podea blindată.

Imagine indisponibilă

FOTO Capt. Travis Mueller/28th Expeditionary Combat Aviation Brigade

Sikorsky UH-60 Black Hawk are o vastă experienţă de luptă fiind folosit, printre altele, în conflictele din Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afghanistan şi în alte zone din Oriental Mijlociu.  Unele surse susţin că celebrele elicoptere folosite în raidul în care a fost ucis Osama bin Laden au fost Sikorsky UH-60 Black Hawk modificate folosind tehnologia stealth pentru a fi mai puţin vizibile pentru radar.

Un elicopter Black Hawk costă de la 12 milioane dolari, în varianta de bază, până la 25 milioane dolari, preţ care include şi echipamente suplimentare, mentenanţă sau pregătirea piloţilor, însă preţul variază şi în funcţie de dimensiunea comenzii - cu cât comanda este mai mare, cu atât preţul pentru un elicopter este mai mic.

Oferta francezilor

Competitor al lui Black Hawk în cursa pentru dotarea Forţelor Aeriene Române s-a declarat a fi H215 al Airbus Helicopters. Este considerat un elicopter utilitar mediu şi ca misiuni militare poate aborda lupta anti-navă şi anti-submarin sau operaţiuni de căutare şi salvare. În plus, H215 poate fi echipat cu diverse sisteme de armament (rachete, tunuri, sau mitraliere rapide) pentru misiuni de atac la sol, dar trebuie subliniat că nu este un „razboinic” din naştere.

Imagine indisponibilă

Elicopter H215M FOTO Airbus 

Chiar pe site-ul companiei producătoare la rubrica „Misiuni” prima este trecută MEDEVAC şi mai apoi cea de atac. Se pare că militarii francezi au folosit acest tip de aparat în operaţiuni din Afghanistan şi Libia.

Ce spun specialiştii despre cei doi competitori

Însă unii experţi citaţi de news.ro, susţin că H215M nu este un elicopter militar în adevăratul sens al cuvântului. „Dacă iei un elicopter comercial şi îl vopseşti în verde nu înseamnă că ai un elicopter militar. Un elicopter ca Black Hawk a fost creat special pentru luptă, pe baza experienţei din Vietnam cu modelul Huey. Americanii ştiau ce probleme au fost în operaţiuni reale şi ce voiau de la un elicopter, ceea ce nu este neapărat cazul pentru alte elicoptere de pe piaţă”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite