VIDEO Liviu Avram, despre telenovela numirii Adinei Florea la şefia DNA: Iohannis poate respinge ori de câte ori vrea numirea doamnei Florea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Eduard Enea
Foto Eduard Enea

Jurnalistul Liviu Avram a declarat la Adevărul Live că, în contextul în care Tudorel Toader a nominalizat-o pentru a treia oară pe Adina Florea la şefia DNA, preşedintele Iohannis a avut şi v avea motive legale pentru respingerea propunerii ministrului.

„Nu întrevăd acest final prea curând. Până acum aceste respingeri s-au bazat pe motive de lagalitate pentru că la dosarul doamnei Florea nu exista o adeverinţă de la CNSAS conform căreia nu a colaborat cu Securitatea anterior. La finalul anului trecut, în data de 21 decembrie, s-a întrunit CNSAS-ul pentru a lua în discuţie acest lucru, nu a fost cvorum, şedinţa nu s-a mai ţinut, deci plenul CNSAS nu a putut emite acel document pe care-l cerea preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, preşedintele CNSAS-ului, cam de capul lui, a făcut el acea adresă şi a trimis-o la CSM, la Ministerul Justiţiei. Acest fapt a atras nemulţumirea a şase membri din cei 11 ai Colegiului CNSAS, deci majoritatea, care spun că acea adresă este ilegală. Că nu preşedintele CNSAS emite acea adeverinţă ci plenul, în urma unui vot. Ori acest vot nu a avut loc pentru că nu s-a întrunit cvorumul. Prin urmare există riscul ca şi această a treia propunere să fie respinsă tot pe motive de legalitate”, a declarat jurnalistul Liviu Avram.

Acesta a subliniat că, în această speţă, vorbim de respectarea unei proceduri şi nu neapărat de existenţa unor proceduri.

„Această adeverinţă trebuie emisă de Colegiul CNSAS în urma unui vot, indiferent de ce găsesc ei în dosare. Chiar dacă nu găsesc nimic acele adeverinţe se dau în urma unui vot al Colegiului. Ori acest vot nu a avut loc. Acea şedinţă nu a mai avut loc, şi preşedintele CNSAS nu avea dreptul să amită acea adeverinţă atâta vreme cât acest fapt este atributul Colegiului. Dacă împingem legalismul până la limitele sale, aceasta este situaţia în care ne găsim. Ceea ce, în acest moment, preşedintele Iohannis probabil că şi face pentru că în acelaşi mod este tratat şi el de către pseudo-partenerii săi din majoritatea parlamentară”, a mai completat Liviu Avram.

În opinia jurnalistului preşedintele Iohannis poate respinge de câte ori doreşte propunerile ministrului Justiţiei, chiar şi cu adeverinţa CNSAS, în condiţiile în care în cazul numirii actualului şef al DNA se aplică vechea legislaţie ce dă dreptul şefului statului să respingă propunerile ministrului.

„Chiar şi cu acel document, după părerea mea, preşedintele poate s-o respingă ori de câte ori vrea pe doamna Adina Florea, pentru că procedura de selecţie pentru procurorul-şef al DNA a început în iulie anul trecut iar noua lege pentru statul amgistraţilor a intrat în vigoare în octombrie anul trecut, şi unul dintre articolele tranzitorii prevede că procedurile începute deja se derulează pe vechea lege. ori în vechea lege, cel puţin la numirea şefilor de parchet, preşedintele avea dreptul să respingă ori de câte ori dorea, fie pe motiv de legalitate fie pe motiv de oportunitate propunerile făcute de ministrul Justiţiei”, a completat Liviu Avram.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, urmează să o propună pentru a treia oară pe Adina Florea pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Preşedintele Iohannis a refuzat de două ori numirea acesteia, invocând motive de legalitate.

Miercuri, Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o scrisoare în care îl anunţă că respinge pentru a doua oară numirea Adinei Florea la şefia DNA. Şeful statului a anunţat dinainte că nu va accepta propunerea venită din partea lui Tudorel Toader din motive de legalitate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite