VIDEO Liviu Avram, despre cazul Kovesi la CEDO: O victorie a Laurei Codruţa Kovesi ar reprezenta o uriaşă palmă morală pentru CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Avram FOTO Eduard Enea
Liviu Avram FOTO Eduard Enea

Jurnalistul Liviu Avram susţine că o eventuală victorie a fostei şefe DNA la Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar reprezenta o uriaşă ruşine morală pentru Curtea Constituţională a României. „Printr-o decizie controversată, luată de o minoritate de 4 judecători a fost practic desfiinţată independenţa procurorilor”, a declarat Liviu Avram, referindu-se la decizia CCR cu privire la revocarea lui Kovesi.

„Fosta şefă DNA faptul că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, de a fi judecat de o instanţă imparţială şi independentă, potrivit Articolului 6 al Convenţiei. Ori, Curtea Constituţională a României nu este o instanţă independenţă şi imparţială în sensul CEDO. Sunt 9 judecători numiţi politic la CCR, deci în revocarea lui Kovesi nu a existat o decizie a unei instanţe imparţiale. În fapt, CCR, în motivarea deciziei sale, a interzis explciit accesul la o altă instanţă. În motivare CCR spune de 11 ori că revocarea nu paote fi atacată la o instanţă de contencios-administrativ. Astfel, Kovesi susţine că nu a putut să-şi valorifice acest drept”, a explicat Liviu Avram.

Jurnalistul subliniază faptul că o decizie CEDO în acest caz va avea doar efecte de natură morală, o eventuală decizie favorabilă nu o va repune în funcţie pe fosta şefă DNA.

„O decizie favorabilă din partea CEDO pentru dna Kovesi va fi o uriaşă palmă morală pentru CCR. Să fi pus să aperi drepturile cetăţenilor şi să fi găsit chiar tu că ai încălcat acele drepturi reprezintă o uriaşă ruşine. Practic, printr-o decizie luată de o minoritate de 4 judecători, în această speţă, a fost desfiinţată independenţa procurorilor. Totul pentru a-i satisface voinţa politică a lui Tudorel Toader de a fi şef peste procurori”, a susţinut Liviu Avram.

Citeşte şi:

Cazul Kovesi la CEDO. Care sunt întrebările judecătorilor CEDO pentru autorităţile române în această speţă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite