VIDEO Lista cu tezaurul românesc, uitată prin sertare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Prunariu, fost ambasador al României la Moscova, a relatat că, în cadrul întâlnirii avute în iunie 2004 cu premierul român de la acea vreme, Adrian Năstase, preşedintele Federaţiei RuseVladimir Putin şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a rezolva problema tezaurului românesc.

Prunariu a făcut aceste precizări după ce a participat miercuri, la Cluj, la discuţiile libere din cadrul TIFF.

Citiţi şi:

AUDIO Adrian Cioroianu:„Polonia va juca un rol din ce în ce mai important"

„Federaţia nu mai are interesul să fie menţinute aceste obligaţii istorice, am putea rezolva această problemă. Daţi-ne lista!", i-ar fi spus lui Adrian Năstase preşedintele Putin, după cum susţine Dumitru Prunariu. „Numai că lista nu a mai ajuns", a adăugat Prunariu, care afirmă că, în calitatea sa de ambasador la Moscova, a participat la discuţia dintre Putin şi fostul prim-ministru român. 

Un gest de deschidere

Adrian Năstase confirmă că a abordat problema tezaurului românesc în întrevederea cu Vladimir Putin, dar nu şi „episodul listei". „Nu am promis o listă, nici nu am trimis-o şi nici Putin nu mi-a cerut-o", a precizat pentru „Adevărul" fostul prim-ministru Adrian Năstase.

El a explicat că, în discuţia „foarte scurtă" pe care avut-o cu Vladimir Putin, a avansat propunerea ca Moscova să trimită în România, cu ocazia unei vizite a preşedintelui rus, o parte din obiectele tezaurului, ca un gest de deschidere.

„Dar dacă lista e problema, poate o putem trimite la Moscova prin domnul Prunariu", a replicat Năstase.

Dumitru Prunariu a mai susţinut că Adrian Năstase adusese la Moscova solicitarea privind rezolvarea problemei tezaurului, dar „nu era pregătit cu documentaţia necesară".

„Exista la unul dintre consilieri o listă a bunurilor din tezaur solicitate de România, dar era în franceză, nu avea antet....nu se putea folosi. Oricum, era nevoie de o adresă oficială din partea statului român către preşedintele Federaţiei Ruse", a explicat Prunariu.

Fostul diplomat afirmă că Moscova este de acord să returneze României „partea de aur" din tezaur, adică o cantitate de circa 94 de tone, dar în privinţa celorlalte valori declară că au dispărut în timp.

„Totuşi, ce există în beciul Kremlinului, există. A fost o comisie guvernamentală de istorici care au constatat împreună, s-au încheiat nişte procese-verbale", a mai menţionat Prunariu.

În opinia sa, problema tezaurului României ar putea fi rezolvată dacă ar exista o înţelegere la nivel înalt. Comisia bilaterală de istorici, creată pentru analizarea problemei tezaurului românesc în baza Tratatului româno-rus încheiat în 2003, nu a reuşit, până acum, să înregistreze vreun progres. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite