Ce le-ar fi spus Timmermans protestatarilor de la Bruxelles: Dacă se dau Ordonanţele, din acel moment Comisia va acţiona, fără alte avertismente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul magistraţilor la Bruxelles
Protestul magistraţilor la Bruxelles

Procurori şi judecători români de la mai multe parchete şi instanţe au protestat, joi, timp de o oră, în faţa palatului de Justiţie din Bruxelles, faţă de repetatele modificări la Legilor justiţiei. Protestul magistraţilor a început la ora 15.00, ora României, şi s-a desfăşurat în linişte.

Judecătorul Cristi Dănileţ a explicat pentru „Adevărul”că protestul este o urmare directă a stării în care se află justiţia din România. „Este al doilea an în care se tot fac modificări legislative în domeniul Justiţiei şi drept urmare, printre altele, nu mai putem lupta cu infracţiunile de crimă organizată, de exemplu. Şi nu este tot. Oricând, peste noapte, poate fi dată o nouă ordonanţă care poate deteriora şi mai mult situaţia din Justiţie. Asta pe un fond general de reducere a pedepselor pentru infracţiuni grave” spune Cristi Dănileţ.

Teroarea răspândită de Secţia Specială

Judecătorul consideră că acum magistraţii români sunt hăituiţi. “În acest moment, am ajuns să ne temem de o secţie specială de anchetare a magistraţilor inventată tocmai cu scopul evident de a ne teroriza. În ultimii 20 de ani nu s-a simţit nicicând o presiune mai mare pe umerii magistraţilor. O parte dintre noi suntem cercetaţi de Inspecţia Judiciară fără prea multe explicaţii”, subliază magistratul. 

Cristi Dănileţ spune că prin această mişcare magistraţii români cer sprijinul oficialilor europeni pentru a avea o justiţie independentă în România. „Este clar că acum avem o problemă cu statul de drept.  Ţara noastră nu trebuie lăsată să deraieze precum  Polonia sau Ungaria. O astfel de situaţie tinde să se răspândească în toată Europa, punând sub carantină zeci de ani de dialog şi progrese democratice ce păreau ireversibile. În atare condiţii, instituţiile europene nu pot rămâne în pasivitate, soarta statului de drept în România fiind şi obligaţia acestora. Şi au promis să intervină”, a precizat judecătorul Cristi Dănileţ. 

Sunt promise demersuri ferme

Protestul magistraţilor a avut loc după ce o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit, ieri dimineaţă, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Procurorul Bogdan Pârlog, care a făcut parte din delegaţia care s-a întâlnit cu Timmermans, a relatat pentru HotNews.ro cum s-a desfăşurat întâlnirea. „A fost o întâlnire de 45 de minute, au fost discuţii strict tehnice legate de impactul şi efectele tuturor modificărilor pe legislaţia în justiţie. Ne-a comunicat, aşa cum a spus şi ieri, că s-a ajuns la capătul răbdării şi că orice pas în sensul legiferării Ordonanţelor despre care s-a vorbit înseamnă automat încălcarea liniei roşii. A spus că nu va mai exista vreo şovăire în a acţiona potrivit competenţelor, nu vor mai exista discuţii şi avertismente. A explicat foarte clar că din acel moment se va acţiona", a spus procurorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite