VIDEO Jilava îşi plânge primarul corupt: „Săracu’, a căzut la puşcărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat în primă instanţă la şapte ani cu executare, Adrian Mladin, primarul comunei Jilava (judeţul Ilfov), a fost reţinut ieri de DNA într-un nou dosar de corupţie. Locuitorii din Jilava, care în 2012 l-au votat direct din închisoare, sunt mâhniţi şi spun că îl susţin pe edil indiferent dacă a furat sau nu.

UPDATE: Tribunalul Bucureşti a decis joi emiterea unui mandat de arestare de 30 de zile pe numele lui Adrian Mladin, acuzat de  luare de mită, spălare a banilor şi fals în declaraţii. Decizia poate fi contestată.

Rezultatele recentelor alegeri locale, în care zeci de primari cu dosare penale sau aflaţi de-a dreptul în puşcărie au fost realeşi cu procente zdrobitoare, nu par să fie o excepţie, ci o tendinţă de viitor. La Jilava, comună ilfoveană lipită de periferia sudică a Capitalei, oamenii resping ideea unui stat democratic modern şi avansează cu hotărâre spre o nouă formă de organizare. În virtutea ei, primarul are voie să fure şi să facă ce vrea, cetăţenii îl iubesc şi îl apără, alegerile sunt o cacealma în care câştigătorul este ştiut dinainte.

Adrian Mladin a devenit primarul comunei Jilava în 2008, iar trei ani mai târziu a fost reţinut pentru o şpagă de 500.000 de euro. Aşa se face că, la alegerile din 2012, Mladin se afla în închisoare, dar oamenii l-au votat cu peste 60%. „Era plecat în «excursie», dar oamenii l-au votat. Dacă cetăţenii l-au apreciat, care-i problema?”, întreabă retoric viceprimarul Ilie Ionescu.

Mă-ntrebaţi de buget? Lasă-l dracu de buget! Când avem şedinţe de consiliu nu vine nimeni din comună să afle ce se vorbeşte de buget, pe ce se cheltuie. Nu-i interesează. Şi dacă nu-i interesează, să mă duc eu să le fac complimente? Ilie Ionescu, viceprimarul comunei Jilava

Nea Ilie se tot foieşte prin faţa primăriei, sub privirile nedumerite ale subalternilor care aşteaptă de la el să-i încurajeze. Ieri-dimineaţă, primarul lor a intrat din nou în belea, reţinut de procurorii DNA într-un nou dosar de corupţie: „Eu nu pot să-mi dau cu părere, frăţioru’ meu. Eu sunt într-o postură delicată acum, pentru că el îmi este şef. Cum să dai tu în şeful tău?”.

viceprimarul

Vicele Ilie Ionescu are portbagajul maşinii plin cu materiale electorale care nu i-au fost de mare folos în campanie.

image

Primarul din spatele gratiilor

Adrian Mladin a fost reţinut ieri dimineaţă pentru că, în urmă cu 6 ani, ar fi luat şpagă peste 5 milioane de lei (circa 1,3 milioane de euro) de la omul de afaceri Marian Constantin. Potrivit actelor de la dosar, în aprilie 2010, Adrian Mladin s-ar fi înţeles cu Marian Constantin şi cu o altă persoană ca aceştia din urmă să înfiinţeze o firmă în scopul de a obţine contracte publice de la Primăria Jilava. În scurtă vreme a luat fiinţă societatea Royal Eco Prest SRL, care a obţinut cel mai gras contract al anului 2010. Pentru 18 obiective de investiţii de interes local la nivelul comunei Jilava, Royal Eco Prest SRL a primit 9,5 milioane de euro.
Şi în 2011 firma condusă de Constantin a primit  un contract pentru lucrări de arhitectură peisagistică, în valoare de 3 milioane de euro. Contractul a fost semnat deşi Royal Eco Prest SRL nu îndeplinea nici măcar una dintre cerinţele minime de calificare prevăzute în documentaţia de atribuire. Procurorilor nu le-a fost însă dificil să probeze implicarea lui Adrian Mladin în aceste afaceri. Asta pentru că primarul ar fi comis o greşeală de începător: o parte din cei 5 milioane de lei pe care i-ar fi dat şpagă Marian Constantin pentru contractele primite, edilul i-ar fi retras direct de la ATM-uri din conturile bancare ale Royal Eco Prest SRL.
Anchetatorii au dat şi de urma a 3,3 milioane lei cu care firma respectivă ar fi cumpărat materiale de construcţii şi bunuri de lux pentru vila lui Adrian Mladin. După ce a edificat imobilul, primarul l-ar fi vândut fictiv unei rude, suma declarată fiind 150.000 de euro.
Adrian Mladin a fost arestat pentru prima dată în decembrie 2011 şi nu pentru şpaga pe care ar fi primit-o de la Constantin, ci pentru o altă mită în valoare de o jumătate de milion de euro pentru intabularea unui teren de 23,4 hectare. A stat mai bine de 6 luni în arest, unde l-au prins şi alegerile din 2012. Ulterior, a fost trimis în judecată şi condamnat, la 28 martie 2014, la 7 ani de închisoare cu executare. Decizia a fost contestată şi se judecă la instanţa supremă, următorul termen fiind în 27 iunie.(Sorin Ghica)

Alegerile din 5 iunie s-au desfăşurat în acelaşi spirit de slugărnicie amestecată cu spaimă. Adrian Mladin a fost din nou ales primar (pentru a treia oară), deşi în timpul ultimului mandat a fost condamnat în primă instanţă la şapte ani de închisoare cu executare. Ca să fie sigur că va câştiga, Mladin l-a distribuit în rolul contracandidatului pe viceprimarul Ilie, omul lui de încredere. Ilie Ionescu a ieşit pe locul doi, dar e mai mult decât mulţumit: „A câştigat domnul primar şi eu am fost după el. El a ieşit cu 32%, eu nu mai ştiu cât am avut că n-am mai calculat în procente. Bine că a ieşit cu bine. A fost o campanie liniştită în care mi-am făcut datoria.N-am înjurat pe nimeni, mi-am văzut de treaba mea. De ce să strig eu că domnul primar are dosare penale sau că e condamnat? Lumea l-a votat cu tot cu dosare, pentru că a făcut nişte lucruri bune şi a fost apreciat”.

„Dacă a furat, a furat pe spinarea lui“

Pestre drum de primărie, câţiva adolescenţi din Jilava stau adunaţi în faţa unei case de pariuri şi cântăresc cotele din ofertă, nerăbdători să câştige un ban nemuncit. Nu sunt impresionaţi că primarul lor a fost arestat: „E băiat bun, ce dacă l-au luat? Fiecare îşi trage un ban când ajunge primar. Vouă dacă v-ar da cineva un milion de euro să nu mai scrieţi articolul ăsta, n-aţi băga banii în buzunar?”.

La câteva zeci de metri distanţă, într-o staţie de maxi-taxi, o babă şi un moş cască gura la noi. Când ne vede cu aparatul de fotografiat, unchiaşul se sperie şi fuge. Baba rămâne pe loc şi împinge pieptul înainte: „L-am votat, că era primarul nostru. Nu mă interesează ce a făcut. Dacă a furat, a furat pe spinarea lui”. „Pe spinarea lui, dar din banii dumneavoastră”, zicem şi noi. Femeia dă din mână a lehamite: „Crezi că dacă vine altu’, ăla e mai bun? Tot la fel face. Pe cine vreţi să votăm? Şi fără votul meu tot ieşea, că are căţeii lui care îl împinge de la spate“.

Auzind discuţia, nişte cetăţeni din Vărăşti, o comună aflată la câţiva kilometri distanţă, se bagă în vorbă: „Şi p’al nostru l-au luat, dă-i în soarta mă-sii!“. Un alt cetăţean sare în apărarea primarului din Jilava: „Nu mai vorbiţi prostii, că a făcut frumuseţe în comună. Uite-aci, merg în papuci pe stradă! Păi, pe vremuri se mergea cu cizme p-aici“. Cineva îi atrage atenţia că în papuci poţi merge numai pe strada din faţa primăriei. „Orişicât“, răspunde cetăţeanul încălţat cu papuci.

Mie nu mi-e frică tată. Noaptea las uşa descuiată când dorm. Dacă vine DNA-ul, să fie deschisă. Ilie Ionescu, viceprimarul comunei Jilava

„Chiar dacă şi-a luat şi el, a făcut pentru comună“

Apare un pensionar pe bicicletă, care, după ce ne enumeră toţi primarii Jilavei din 1945 până în zilele noastre, declară: „În 2012, când l-am ales din puşcărie, s-au dat bani în mână când intrai acolo“. Deja, nimănui nu-i mai este frică să vorbească, iar unchiaşul care fugise se întoarce şi el. Se enumeră reuşitele primarului Mladin: „A făcut instalaţie de apă experimentală. Nu funcţionază, dar e experimentală. La noi şi în Suedia mai există aşa ceva“. Între timp, pe stradă se vede venind un grup de femei angajate de primărie la salubrizare. Nu se ştie prin ce canale, dar acestea au aflat tema dezbaterii din staţia de maxi-taxi şi ne strigă din depărtare: „Domnul primar Adrian Mladin era un om foarte bun. Nu ştiu de ce l-a arestat. De când l-au luat, s-a terminat tot”. Le spunem că l-au luat pentru şpagă. „Chiar dacă şi-a luat şi el, a făcut pentru comună“.

Plecăm din staţie şi o luăm la pas prin Jilava. E una dintre cele mai urâte comune din România: nişte case împrăştiate pe câmp, cu garduri năpădite de bălării şi cu oameni lenevind pe la porţi. Activitatea economică se rezumă la cârciumi, case de pariuri, vulcanizări şi magazine de articole funerare. Un comerciant de sicrie cu aură de interlop în rezervă ne interpelează din mers: „Primarul nostru e băiat bun, a fost vameş, om serios. Noi l-am votat! Noi, jilăvenii, băi frate! Vă spun ca la fraţii mei mai mici că mi s-a făcut scârbă de DNA-ul ăsta“.

Un cetăţean al Jilavei căruia începe să i se facă scârbă de DNA

pompe

Din magazinul de pompe funebre iese, mâncând o îngheţată şi fumând o ţigară, manipulantul de sicrie. E masiv, e clădit bine şi pare să vorbească din postura omului care ştie foarte bine prin ce trece primarul: „Dacă nu cădea la puşcărie, poate era dat drumul la canalizare acuma! Dar a căzut la puşcărie, săracu’“. Celălalt dă din mână a lehamite: „E cineva de la voi din Bucureşti care nu vrea să meargă bine comuna asta“.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite