VIDEO Jean Constantin nemuritor estem! / Trupul marelui actor a fost depus la Teatrul Fantasio. Înmormântarea va fi vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele actor de comedie, în vârstă de 81 de ani, a fost găsit fără viaţă ieri după-amiază, în locuinţa sa din Constanţa. Trupul neînsufleţit al artistului a fost descoperit de Ionuţ Galani, interpret de muzică grecească. Acesta voia să-i facă o vizită maestrului.

„M-am îngrijorat când nu mi-a răspuns nimeni la uşă. Atunci am sunat-o pe soţia lui, care este la Bucureşti, şi i-am cerut permisiunea de a chema pe cineva să spargă uşa. Ştiam că maestrul are probleme cardiace. Am primit aprobarea şi am intrat în casă. Era întins, mort, pe canapea", a povestit Dumi Galani, tatăl lui Ionuţ Galani, pentru „Adevărul de Seară".

GALERIE FOTO: ULTIMELE LUNI DIN VIAŢA MAESTRULUI JEAN CONSTANTIN

Mai citeşte şi:

Jean Constantin, iunie 2009: „M-a invitat «Doamna cu coasa», dar mai stau puţin"

VIDEO "Aaaaa, aceste cuvinte ne doare" - In Memoriam Jean Constantin

Jean Constantin, comemorat şi la Bucureşti

Vestea a căzut ca un trăsnet asupra tuturor apropiaţilor. Zilele trecute, maestrul fusese zărit la o şuetă cu pescarii din Portul Tomis. Starea sa de sănătate era însă destul de precară. Maestrul Jean Constantin a ţinut să onoreze toate invitaţiile la evenimentele unde se dorea prezenţa sa. La 25 martie, a înveselit asistenţa la Ziua Poliţiei Române de la Constanţa, iar o lună mai târziu rememora, la Hotel Vega din Mamaia, împreună cu Draga Olteanu-Matei, turnarea celei mai de succes comedii româneşti „Nea Mărin Miliardar".

După încă o lună, actorul era sărbătorit la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa. Spectacolul aniversar „Frumosul de la Marea Neagră" îi era dedicat, cu ocazia împlinirii a 55 de ani de carieră.

Ultima petrecere la care a participat Jean Constantin a fost chiar de ziua sa onomastică, de Sfinţii Constantin şi Elena (n.r. - Jean era numele său de familie). Actorul a sărbătorit cu prietenii şi cu familia, la restaurantul Pelican din Constanţa. Luni a susţinut ultimul spectacol, la Adamclisi, la invitaţia comunităţii turce. Actorul trebuia să fie prezent sâmbăta aceasta la zilele comunei Corbu din Constanţa, de unde lipsise anul trecut, din cauza unei internări.

Trupul neînsufleţit al maestrului Jean Constantin va fi depus până joi la prânz la casa mortuară din Cimitirului Central din Constanţa, iar de la ora 13.30 va fi mutat în foaierul Teatrului Fantasio Constanţa. Soţia sa, care urma să sosească aseară la Constanţa, va decide unde va fi înmormântat.

Ce zice Poliţia

Decesul a fost anunţat autorităţilor prin apelul de urgenţă 112. „Poliţia a fost sesizată despre moartea maestrului Jean Constantin. Nu este cazul să facem cercetări, era cunoscut în evidenţele medicale cu probleme cardiace. În acest caz, certificatul constatator al decesului va fi eliberat de medicul de familie, care îi cunoştea starea medicală, iar necropsia se va face dacă familia va solicita acest lucru", a afirmat comisarul-şef Adrian Rapotan, adjunctul inspectorului-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.

Cetăţean de onoare

Ieri, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi trebuit să îi acorde titlul de cetăţean de onoare al judeţului, dar a ratat ocazia. La şedinţa de ieri, propunerea nu a fost inclusă pe ordinea de zi. „Proiectul era depus de mult timp, dar nu era foarte bine întocmit. Oricum voiam să-i acordăm acest titlu, dar a intervenit moartea fulgerătoare a antrenorului sârb Zoran Kurtes, de la HCM Constanţa, aşa că i-am acordat lui titlul post-mortem. Am amânat evenimentul cu maestrul pentru şedinţa viitoare... Iată că e prea târziu", a declarat Cristian Moldovanu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa. Ca o coincidenţă stranie, exact la 27 mai 1999, Jean Constantin fusese numit cetăţean de onoare al municipiului Constanţa.

Duel savuros între Jean Constantin şi Rică Răducanu: “Măi elementule, nu cu aranjamente se joacă fotbalul!”

Papaiani: „Nu era ţigan, tatăl său era grec"

Sebastian Papaiani: „Pe Jean şi pe Ilarion Ciobanu îi lega o prietenie foarte profundă, se completau, aveau un haz nebun împreună. Caragiu îl striga «Ţigane», el însă nu era ţigan, tatăl său era grec, mama româncă. Era hâtru, haios, mereu cu zâmbetul pe buze. Nu l-am văzut niciodată trist, era un şuvoi de bună dispoziţie".

Vladimir Găitan: „Am jucat în ultimele două filme în care apărea şi el şi am făcut un infarct. Iar Jean, care se simţea rău, m-a încurajat mereu. Era tonic, bun, generos, atent. Avea o generozitate cum rar întâlneşti. Cred că l-a speriat şi povestea cu tăierea pensiilor. Într-un fel, îl invidiez. Bine a făcut că n-a plătit preţul unei umilinţe sau al neputinţei de a-şi plăti întreţinerea".

Valentin Teodosiu: „Prea mulţi artişti s-au stins devreme. Dar e ştiut că ei sunt eterni, spre deosebire de guverne, care taie din pensii. A fost un om extraordinar, un actor simplu, un unicat. E trist. Actorii fac oamenii să zâmbească. Dar pe noi cine ne face să zâmbim? Pe el cine l-a ajutat, după ce a suferit trei infarcturi?".

Nea Jean, personajul tuciuriu cu gura mare

Născut la 21 august 1928, la Techirghiol, Jean Constantin şi-a început prodigioasa carieră de actor destul de târziu, la aproape 30 de ani. Primul pas a fost făcut în cadrul secţiei de estradă a Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957. Fizicul său inconfundabil au făcut, inevitabil, ca regizorii de film să-l distribuie cu predilecţie în rolul unor personaje pitoreşti, „tuciurii" cu gura mare, necesare „pete de culoare" pentru filmele epice, fie ele istorice sau poliţiste. Jean Constantin a reuşit să interpreteze acest tip de partituri ca nimeni altul, devenind repede preferatul spectatorilor români, care-i aşteptau cu nerăbdare apariţiile pline de haz.

A jucat alături de Jean Gabin

Este un fapt uitat acum, dar debutul lui Jean pe marele ecran s-a produs în 1960, într-o coproducţie franco-italiană, „Le baron de l'écluse/ Baronul ecluzei", semnată de reputatul Jean Delannoy, în care românul juca rolul exoticului Prinţ Sadokkan, alături de Jean Gabin şi Micheline Presle. În acelaşi an, Jean Constantin apare în rolul arabului Fourak, şi într-un alt film francez, o ecranizare după „Candide".

Regizorul Sergiu Nicolaescu i-a oferit roluri memorabile în filmele sale, atât în seria cu comisarul Moldovan, unde-l joacă pe Limbă, cât şi în „Ultimul cartuş", „Nemuritorii", „Nea Mărin miliardar". De altfel, ultimele apariţii pe ecran ale lui Jean Constantin sunt în filmele „Supravieţuitorul" şi „Poker", semnate de Nicolaescu. Chiar şi „noul val" a apelat la maestrul Jean Constantin, regizorul Cătălin Mitulescu distribuindu-l în „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii".

În 2008, înainte de a fi încercat de problemele de sănătate, Jean Constantin a fost invitat la o emisiune a unei televiziuni locale din Buzău, Focus TV. Ziarul „Şansa buzoiană" a citat fragmente din confesiunea marelui actor: „Dumnezeu mi-a dat talent şi am reuşit, dar nu a fost uşor. Îmi plăcea de mic să spun poezii şi părinţii mă încurajau... Mama avea voce, iar tata era comic. Viaţa mea a fost muncită, am făcut naveta cu trenul, chiar şi cu căruţa ca să ajung la teatru, dar am depus suflet în tot ce făceam, altfel, dacă nu trece prin tine, publicul te simte". Dintre momentele critice ale vieţii sale, maestrul a menţionat moartea surorii sale, despre care a aflat chiar în timpul spectacolului.

Tragica veste nu l-a cutremurat decât după ce s-a tras cortina: ca un adevărat profesionist, a dus rolul până la capăt, ascunzându-şi propriile trăiri sub cele ale personajului.

Căsătorit de trei ori

„Nea Jean", cum l-au alintat toată viaţa colegii, a trecut prin trei căsătorii. Ultima sa căsnicie, cu Elena Jean, fost sufleur la Teatrul Naţional şi fostă soţie a actorului Gheorghe Cozorici, i-a adus liniştea de care are nevoie orice om în vârstă. Deseori, în interviuri, amintea de grija pe care i-o poartă doamna sa, căreia îi spunea simplu, „Nina". A contribuit Doinel Tronaru

Personaje nemuritoare

În memoria colectivă, Jean Constantin va rămâne prin personajele pe care le-a jucat.

Ismail, bucătarul simpatic

image

În serialul „Toate pânzele sus" (1976), Jean Constantin l-a interpretat pe simpaticul bucătar turc Ismail, care avea un real talent pentru a intra în bucluc. Tot echipajul corabiei „Speranţa" îl caută la un moment dat pe simpaticul turc cu chipiu roşu, care face pariuri nechibzuite într-unul din porturile Americii Latine.

Limbă, ciripitorul mărunt

image

Informatorul Limbă şi-a făcut debutul cinematografic în „Revanşa" (1978), iar Jean Constantin a reluat acest personaj şi în „Duelul" (1978), dar şi în „Supravieţuitorul" (2008), toate cele trei pelicule fiind regizate de Sergiu Nicolaescu. Limbă nu ştie ce este loialitatea. Când îi pune beţe-n roate comisarului Moldovan, când îi dezvăluie acestuia informaţii importante legate de anchetele lui.

Parpanghel, ţiganul pitoresc

image

În filmul „Răzbunarea haiducilor" (1968), Jean Constantin devine Parpanghel, un ţigan de-a dreptul pitoresc. Filmul îmbină cu multă abilitate scenele de luptă aprigă cu umorul şi idilele „haiduceşti". Actorul joacă alături de George Constantin, Ernest Maftei, Colea Răutu şi Olga Tudorache.

Patraulea, escrocul mărunt şi impulsiv

Jean Constantin a interpretat magistral rolul lui Patraulea în „B.D. în alertă", „B.D. la munte şi la mare". Patraulea este un escroc mărunt şi impulsiv, căruia-i stă gândul numai la scheme de făcut bani rapid şi care se aliază cu alţi escroci - interpretaţi de Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu.

Premiera unui spectacol din Timişoara umbrită de doliul pentru Jean Constantin

"Era hâtru, haios, mereu cu zâmbetul pe buze. Nu l-am văzut niciodată trist, era un şuvoi de bună dispoziţie."

Sebastian Papaiani actor

"Sunt răvăşită. A fost cel mai mare actor al genului pe plan mondial. Mă doare dispariţia lui, dar e un drum fără întoarcere pentru toţi."

Draga Olteanu-Matei actriţă

"Un actor simplu, cu un umor imbatabil şi un om extraordinar. Un unicat. Pe el cine l-a ajutat, după ce a suferit trei infarcturi?"

Valentin Teodosiu actor

BD în alertă (1970)
Toate pânzele sus (1976)

Revanşa (1978)

Acţiunea Autobuzul (1978)

Nea Marin Miliardar (1981)

Scheciuri



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite