VIDEO Colegii învăţătoarei care a cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun sunt audiaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti, care urmează să determine dacă este vorba despre un caz izolat sau dacă strângerea de bani pentru cadouri este o obişnuinţă în această instituţie de învăţământ, au ajuns luni dimineaţă la unitatea de învăţământ. Ei vor verifica ”în ansamblu dacă există astfel de politici de colectare a fondurilor pentru sărbătorile de Crăciun la nivelul întregii şcoli”, a declarat pentru adevarul.ro inspectorul Martian Banu, purtător de cuvânt la ISMB.

Acesta a explicat că ”cercetarea principală”, legată de faptele surprinse de părinţi cu o cameră ascunsă, în care o învăţătoare le cerea acestora mai mulţi bani pentru cadourile de Crăciun, este de competenţa comisiei stabilite de consiliul de administraţie al şcolii, comisie care începe tot luni ancheta.

Ştefan Pacearcă, inspector scolar pentru învăţământul primar, a declarat că reprezentanţii Inspectoratului vor avea discuţii cu învăţătoarea Dana Blându, cu colegii acesteia şi cu directoarele şcolii, dar şi cu părinţii elevilor. El a precizat că, deocamdată, nimeni nu a fost suspendat.

Învăţătoarea a făcut în această dimineaţă primele declaraţii de la izbucnirea scandalului. „O să dau toate declaraţiile în faţa autorităţilor competente”, le-a spus ea jurnaliştilor. 

Acuzaţiile la adresa învăţătoarei vor fi verificate de asemenea şi de procurori, după ce ISMB a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 în data de 30 decembrie 2013.


Potrivit înregistrării făcute de părinţi, învăţătoarea cerea bani pentru cadouri precizând că acest lucru este „o politică balcanică”.

„Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Asta este. Şi eu am dat. Numai la copilul meu a costat cinci milioane. Profesoara de dans a costat cinci milioane. Asta înseamnă şcoală de centru”, le-a spus învăţătoarea unor părinţii care au filmat-o cu camera ascunsă.

După ce a văzut că părinţii copiilor nu sunt de acord cu această modalitate de „răsplată”, învăţătoarea încearcă să îşi argumenteze cele spuse.

„Nu o să daţi, nu este problema mea. Copiii voştri, în schimb, o să fie nişte săraci în suflet! Ei vor! Deci, următoarea mişcare este de Paşte! Vă gândiţi până de Paşte dacă doriţi să vă aliniaţi unui sistem românesc, balcanic, de stat, da?”, a mai spus învăţătoarea Dana Blându.

În sistemul balcanic au fost integraţi toţi angajaţii, de la mic la mare.

„Mi s-a spus, că aveţi un buget de 50 de lei, la patru oameni. Şi am zis, păi cui daţi patru cadouri? Trei profesori şi un director. Cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu? 50 de lei de la Moş duceţi-i spre cele şapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. 7 ori 7 sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut? Sigur că da, 7 lei la bodyguard. Nu este nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să-i dai secretarei şcolii, bibliotecarei şi informaticii”, a mai precizat învăţătoarea.

La Inspectoratul Şcolar din Capitală a fost formată echipa de cercetare care investighează cum s-au strâns fondurile de Crăciun în Şcoala nr. 10 „Maria Rosetti”. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Elevii şi părinţii recunosc corupţia din şcoli

Potrivit unui sondaj realizat în vara anului trecut, în cadrul proiectului Ministerului Educaţiei de prevenire a corupţiei, în sistemul de educaţie arată că atât elevii, cât şi părinţii admit existenţa acestui fenomen, că au dat bani sau cadouri profesorilor, dar şi pentru fondul clasei, şi că salariile mici sunt principala cauză a corupţiei în rândul dascălilor.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a cerut ca şcolile care se confruntă cu diferite cazuri de corupţie să le raporteze ''urgent'' către inspectoratele şcolare, pentru a beneficia de asistenţă, adăugând că solicitarea le-a fost transmisă inspectorilor generali.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul

Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

VIDEO Suntem ce facem. Ce fac învăţătorii de Crăciun?

Filmuleţul apărut pe TV-uri şi internet, o înregistrare pe ascuns a ce se întâmplă într-o şcoală de frunte a Bucureştiului, ne dă fiori. Ăştia suntem noi, românii? Aşa de jos am ajuns, învăţători, directori, să cerşim ca la uşa cortului de la părinţi, cadouri şi bani de sărbători?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite