VIDEO Un jandarm loveşte un bătrân în timpul protestelor. Cine este bătăuşul. Reacţia Jandarmeriei: Colegul nostru şi-a pierdut calmul. Se fac verificări interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul de sâmbătă seară din Bucureşti faţă de modificările legilor justiţiei nu a decurs fără incidente. Poliţistul Marian Godină a publicat pe pagina sa de Facebook un filmuleţ în care un jandarm pare că loveşte de mai multe ori, cu pumnul, un bătrân aflat în mulţime. Godină crede că bătăuşul este unul dintre jandarmii care au asigurat paza lui Dragnea la DNA. Jandarmeria a comunicat că incidentul face obiectul unor verificări interne.

UPDATE  Jandarmeria Capitalei a venit cu o serie de precizări despre incident. 

"Referitor la misiunea desfăşurată de Jandarmeria Capitalei cu ocazia protestului de aseară facem următoarele precizări:

Imaginile apărute în spaţiul public, care prezintă acţiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne. 

Se va analiza punctual acel moment, dar şi întregul ansamblu de decizii şi contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament şi nu doar una fragmentară. 

La acest moment, cunoaştem identitatea jandarmului din dispozitiv şi în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine. 

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu dinamica unei astfel de misiuni, extrem de complexe, vă informăm că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfăşurării misiunii.

Există situaţii în care jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne.

Explicaţiile însă sunt necesare pentru a înţelege întregul context şi a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice. 

Referitor la situaţia creată la gurile de metrou, facem precizarea că decizia Jandarmeriei de a temporiza şi a redirecţiona accesul persoanelor care se deplasau de la staţia de metrou către ieşirea dinspre Teatrul Naţional a fost luată pentru a evita apariţia unor busculade, întrucât zona Pieţei Universităţii era blocată şi era nevoie de o ieşire controlată a persoanelor.

Totodată, au fost realizate mai multe filtre de control care au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care şi-au dovedit eficienţa, în urma acestor controale fiind găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanţilor.

Persoanelor asupra cărora au fost depistate obiectele periculoase, le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de Art. 372 Cod Penal ,,Port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”, precizează Jandarmeria Capitalei.

UPDATE Marian Godina susţine într-o  nouă postare pe paza lui Liviu Dragnea când a venit la DNA.

„Mi se pare mie sau ăsta e acelaşi jandarm care aseară împărţea pumni? Glumesc, nu mi se pare, chiar el e. Hmmm, dar ce protectiv şi calm e de data asta. Postarea de aseară cu jandarmul care împărţea pumni mi-a adus un val de critici, nu dintre cele mai elevate, din partea unor jandarmi. Dragi colegi, mă confundaţi dacă aveţi impresia că atunci când vă luam apărarea ori de câte ori opinia publică era indignată de comportamentul vostru o făceam doar ca să latru aiurea şi să vă pup dosurile. O făceam din convingerea că jandarmii din diferitele video apărute acţionaseră legal şi pentru că era nedrept să fie puşi la zid de opinia publică doar pentru că cineva nu se implica să explice că modul de acţiune, chiar dacă uneori părea brutal, era legal. O făceam asumat, ştiind clar că voi atrage antipatia multora pentru că «ţin» cu jandarmii. Aşa că aia cu adunatul de like-uri nu cred că mi se aplică. Aseară l-am văzut pe colegul nostru jandarm, dând cu pumnul în stânga şi dreapta, chiar şi într-un bătrân care i-ar fi putut fi tată. Normal că m-am indignat şi că am postat. Şi ştiţi ce e frumos? Că-s perfect liber, nu sunt dator nimănui să scriu ce mi se spune, scriu exact ce am în cap şi îmi asum asta. Pot să laud, dar să şi critic, iar dacă v-aţi supărat şi acum aţi pune mâna pe mine, aţi simţi că nu-mi pasă“, a precizat Godină pe Facebook.

image

UPDATE Reprezentanţii jandarmilor au explicat gestul jandarmului filmat în timp ce lovea cu pumnul mai mulţi protestatari. „Colegul nostru şi-a pierdut calmul.A fost o acţiune individuală a unui jandarm. Se va face o analiză a modului în care s-a acţionat, vă garantez că nu vom ezita să luăm anumite măsuri. În acest moment, nu ne grăbim să tragem concluzii. În momentul în care se realizează aceste dispozitive ne luăm în calcul toate ipotezele posibile şi în niciun caz nu am pune în pericol siguranţa oamenilor“, a declarat, la Digi24.ro, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. 


Bărbatul îi loveşte puternic de mai multe ori cu pumnul pe unii dintre cei care încearcă să forţeze cordonul de jandarmi pentru a ocupa carosabilul. Acesta a fost singurul moment în care s-au produs violenţe în Piaţa Universităţii, unii dintre participanţi susţinând că la originea lor s-a aflat un grup de câteva zeci de persoane, unele dintre acestea fiind ulterior eliminate din rândurile protestatarilor.

Reacţiile însă sunt extrem de dure, în special pe pagina „Corupţia ucide“, unde unii dintre cei care comentează propun identificarea jandarmului sau depunerea unei plangeri pentru vătămare corporală.

O voce critică este şi cea a poliţistului Marian Godină, care distribuie imaginea pe pagina sa de Facebook, însoţită de comentariul: „Când e nevoie de identificarea unui huligan, Jandarmeria Română cere sprijinul populaţiei. Pe al lor îl vor identifica oare?“ - citat de News.ro.

La protest au fost mai multe momente tensionate între manifestanţi şi jandarmii aflaţi în număr foarte mare în Piaţa Universităţii.

Apariţia jandarmilor călare a fost dezaprobată de  manifestanţi.

Un alt moment tensionat a avut loc în pasajul din Piaţa Universităţii, când jandarmii au blocat ieşirile, argumentul fiind acela că trebuia fluidizat accesul în zona de deasupra pasajului, pentru ca demonstranţii să poată ieşi fără să se producă aglomeraţie.

Nemulţumiri au provocat şi percheziţiile făcute de jandarmi. Aceştia au explicat că asupra unora dintre cei care voiau să ajungă piaţă au fost găsite o bâtă, lanţuri, un box, un pistol cu electroşocuri, petarde şi un cuţit. Un bărbat asupra căruia a fost găsit un pistol care ulterior s-a dovedit a fi de jucărie a fost dus la secţia de poliţie. În acest caz argumentul reprezentanţilor Jandarmeriei a fost că, deşi era unul de jucărie, într-o primă fază pistolul putea provoca panică printre manifestanţi.

Zeci de mii de oameni din toată ţara au protestat, sâmbătă seară, faţă de modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale, sâmbătă seară, în Bucureşti. Oamenii s-au adunat în Piaţa Universităţii, de unde au plecat în marş către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, la Curtea Constituţională a României (CCR) şi la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Jandarmeria Capitalei a transmis, vineri, un mesaj video pe pagina sa de Facebook, făcând apel la desfăşurarea unor manifestaţii paşnice. Instituţia spune că este echidistantă şi garantează drepturile constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia se manifestă paşnic şi recomandă protestatarilor să fie civilizaţi şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite