VIDEO FOTO Blindatul care salvează vieţile militarilor români în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
blindate

Militarii români răniţi sâmbătă în Afganistan într-un atac în care talibanii au folosit şi o bombă artizanală sunt acum în viaţă datorită blindatului MRAP de fabricaţie americană pe care românii le au în folosinţă în acel teatru de operaţii de mai mulţi ani. MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) au fost concepute special pentru misiuni de contra-insurgenta şi au un blindaj care rezistă la explozii foarte puternice.

Concret, militarii români au scăpat cu viaţă cu toate că MRAP-ul de tip Navistar Defense MaxxPro a fost, conform martorilor, total distrus. „Primul echipaj al plutonului a acţionat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma impactului, un zgomot puternic a zguduit pământul, iar primul MRAP din coloană a fost distrus. Acolo, în aceea maşină, se aflau cinci militari. Aflându-te acolo şi văzând suflul exploziei, un nor mare de fum şi praf, cu greu ai putea crede că acei oameni nu au murit. Cu greu, prin staţiile radio s-a auzit vocea comandantului echipajului 1 şi s-a putut lua legătura cu ei. Militarii erau răniţi şi aveau nevoie de ajutor”, a povestit sublocotenentul Cosmin Hătnean, comandantul plutonului atacat de talibani. El a văzut totul dintr-un alt MRAP aflat imediat în spatele celui care a trecut peste mină.

blindate

De două ori mai puţine victime

Gradul de protecţie oferit de aceste maşini reiese şi din unele cifre statistice ale misiunii MApN în Afganistan. În 16 ani de prezenţă în Afganistan, Armata Română a pierdut 28 de militari. Concret, în primii opt ani, până în 2011, au murit 19 militari care au patrulat cu vechile transportoare blindate TAB de concepţie sovietică pe care le aveau în dotare. Apoi, din anul 2011, Armata Română a primit de la aliaţii americani câteva zeci de MRAP-uri şi în alţi opt ani de misiuni au decedat numai 9 militari. Aceştia au fost, de obicei, surprinşi neîmbarcaţi în maşinile blindate în timp ce executau unele misiuni de scotocire.   

Două incidente identice

Au fost şi zeci de militari care au scăpat cu viaţă din respectivele TAB-uri arhaice, dar au rămas cu sechele pe viaţă. Este şi cazul plutonierului Ionuţ Butoi, de 39 de ani, unul dintre militarii români grav răniţi în Afganistan în anul 2008. În ziua atacului era într-un bătrân TAB care era fabricat cu zeci de ani în urmă, iar blindatul nu a făcut faţă exploziei unei mine artizanale. Ionuţ Butoi şi-a fracturat coloana şi, cu toate eforturile medicilor militari americani care s-au întins pe mai multe luni, a rămas paralizat de la brâu în jos. În explozia de acum câteva zile au fost răniţi plutonierul Dănuţ Donţu şi caporalii clasa a III-a Cosmin Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr sau Ionel Cristea, dar aceştia sunt în afara oricărui pericol şi nu riscă să rămână cu sechele. 

Vechile TAB-uri, protecţie numai pe hârtie

Conform STANAG 4569, normele NATO care acoperă standardele de protecţie oferite de vehiculele militare blindate vechiul TAB românesc oferă nivelul de protecţie 1 (dintr-un maxim de 6) pe cea mai mare parte a caroseriei. Numai partea frontală este protejată la standardul 2. Asta însemnă că, în general, rezistă la tiruri executate cu pistolul mitralieră AKM (calibrul 7,62 milimetri) de la 20 de metri şi la explozia grenadelor de mână sau a altor mici dispozitive antipersonal detonate sub blindat.

blindate

Spre comparaţie, MRAP-ul de tip Navistar Defense MaxxPro aflat acum în dotarea românilor are cel puţin standardul 4, fără alte dotări suplimentare. Asta înseamnă că rezistă unor lovituri executate cu o mitraliere grele de calibrul 14.5 milimetri, unor tiruri de artilerie (155 milimetri), dar şi exploziei provocate de un dispozitiv artizanal “greu”, de 10 kilograme. 

Mai agile în luptă

În plus, dacă punem faţă în faţă motorizările celor două vehicule blindate se constată că propulsorul MRAP-ului are cu 100 de cai putere  mai mult la o masă sensibil egală. În plus, vehiculul american are o cutie de viteze automată şi un sistem de suspensie avansat. Toate acestea aduc blindatului american performanţe dinamice superioare lucru extrem de apreciat de militarii care ştiu că se pot baza pe el atunci când sunt prinşi într-o ambuscadă. 

Un blindat Navistar Defense MaxxPro are un preţ de bază de 550.000 de dolari la care se adaugă şi contravaloarea diverselor echipamente electronice necesare pentru derularea misiunilor. Blindatele cedate în mod gratuit de partea americană Armatei Române au sosit gata echipate pentru misiunile din Afganistan.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite