VIDEO FOTO Un an de la protestele din Piaţa Universităţii. Cronologia evenimentelor şi ce au obţinut protestatarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totul a început din spirit de solidaritate cu demisia doctorului Raed Arafat şi a cuprins întreaga ţară. Pe 13 ianuarie se împlineşte un an de când Piaţa Universităţii avea să se transforme în portavocea românilor şi să-şi redefinească statutul de simbol al identităţii acestora.

Timp o lună ecourile protestelor de la Universitate au trecut graniţele ţării, iar mai apoi fenomenul s-a stins încet-încet.

În această perioadă se împlineşte un an de când în Piaţa Universităţii din Capitală a izbucnit una dintre cele mai importante mişcări de stradă din România postdecembristă. Mii de oameni au ieşit seară de seară în stradă pentru a cere demisia Guvernului şi a preşedintelui. Violenţele din Piaţa Universităţii, din acele zile geroase de ianuarie şi februarie, au ajuns în presa din străinătate. Protestatarii au criticat maniera violentă în care jandarmii au intervenit pentru rezolvarea conflictelor iscate. Nu puţine au fost cazurile în care oamenii din Piaţă au fost aruncaţi în dube şi duşi la secţiile de Poliţie. Mulţi dintre ei au acuzat forţele de ordine că i-ar fi săltat  nevinovaţi din mulţime, fără a le da vreo explicaţie.

„Când vom fi o sută de mii de oameni în Piaţă s-ar putea ca politicienii din toate partidele să ne asculte, fie din admiraţie, fie din respect sau poate chiar din teamă” Claudiu Crăciun, lector SNSPA

„Democraţia românească are nevoie în primul rând de cetăţeni şi de abia după aceea de politicieni. Trebuie să reinventam cetăţenia. Şi vreau să vă spun că în Piaţa Universităţii exact acest lucru se întâmplă. Lăsaţi teama la o parte! Veniţi acolo! Vreau să-i salut pe cei care sunt acolo, zi de zi în Piaţa Universităţii. Chiar şi în seara aceasta au fost oameni care au protestat la minus 17 grade. Şi n-o fac pentru ei, o fac pentru dumneavoastră. O fac pentru a vă da speranţă, o fac pentru a crea solidaritate. (..) Le mulţumesc că sunt acolo şi că sunt dispuşi să vorbească unii cu alţii, să se înţeleagă şi să se ajute. Acesta este mesajul Pieţei Universităţii. (...) Şi mai important. Este iarnă... dar va veni primavara. Noi ţinem Piaţa Universităţii vie, dar o ţinem pentru dumneavoastră. Nu vrem să fim o mie de persoane în Piaţă, vrem să fim o sută de mii... Vrem să fim două sute de mii... Vrem să fim trei sute de mii... Oameni paşnici care manifestă pentru o schimbare profundă în societatea romanească.

Şi când vom fi o sută de mii de oameni în Piaţă s-ar putea ca politicienii din toate partidele să ne asculte, fie din admiraţie, fie din respect sau poate chiar din teamă”, declara Claudiu Crăciun, lector universitar al Catedrei de Ştiinţe Politice, într-un discurs ţinut anul trecut în Parlamentul European. Claudiu Crăciun a fost unul dintre artizanii mişcării din Piaţa Universităţii din ianuarie 2012.

Cronologia protestelor şi victoriile celor din Piaţă

12 ianuarie 2012. Târgu Mureş - oraşul unde s-a aprins prima data „scânteia” protestelor, declanşate de demisia doctorului Raed Arafat din funcţia de subsecretar de stat din cadrul Ministerul Sănătaţii pe fondul unor divergenţe cu preşedintele Traian Băsescu. Manifestaţiile aveau să continuie şi după 12 ianuarie, în Bucureşti şi în alte 51 oraşe din 37 de judeţe.

13 ianuarie 2012. Protestele s-au extins în toată ţara, iar vocea protestatarilor s-a făcut auzită, ei obţinând prima victorie şi anume: retragerea Legii Sănătăţii din dezbatere publică. „Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, la solicitarea prim-ministrului Emil Boc”, anunţa la momentul respectiv Guvernul, într-un comunicat de presă.

Arafat se întoarce, protestele continuă!

17 ianuarie 2012. Principalul obiectiv al românilor avea să fie atins. Raed Arafat s-a întors în Ministerul Sănătăţii, la doar o săptămână de la demisia din funcţia de subsecretar de stat, survenită pe fondul unei dispute publice cu Traian Băsescu.


Teodor Baconschi, demis printr-un SMS

23 ianuarie 2012. Protestatarii bifează o altă victorie importantă. Teodor Baconschi a fost revocat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, pentru declaraţiile făcute de acesta la adresa manifestanţilor. Baconschi a scris pe blogul său că un lucru devine clar pentru „toţi românii de bine”, respectiv că a început „încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Romanii”, el susţinând că alegerea o va face „România care munceşte”, nu „mahalaua violentă şi ineptă încolonată”.

Taxa auto este suspendată până la 1 ianuarie 2013

23 ianuarie 2012. Pe fondul protestelor organizate în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţarii, în care una dintre revendicările formulate de manifestanţi viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală a decis să suspende până la 1 ianuarie 2013 taxa de primă vânzare.

Urban, demis de „viermi“

24 ianuarie 2012. Senatorul Iulian Urban îşi dă demisia din PDL după ce i-a catalogat pe protestatari „viermi“ într-o postare pe blogul personal. „Suntem nişte viermi care îşi merită soarta“, nota Urban referitor la decizia preşedintelui Traian Băsescu de a retrage Legea Sănătăţii din dezbatere publică.

Curtea Constituţională a decis că alegerile nu pot fi comasate

25 ianuarie 2012. Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că alegerile locale cu cele parlamentare nu vor mai fi comasate, acest lucru fiind una dintre cerinţele de pe lista protestatarilor din Piaţa Universităţii.

Demisia lui Boc, după 25 de zile de proteste

6 februarie 2012. După 25 de zile de proteste, manifestanţii obţin demisia premierului Emil Boc. „Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine, contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câstigat: stabilitatea economică a ţării”, a explicat atunci Emil Boc.

Victoria supremă: suspendarea preşedintelui

6 iulie 2012. Victoria supremă a protestatarilor: preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat. Referendumul pentru demiterea şefului statului a avut loc pe 29 iulie, perioadă în care preşedinte interimar a fost şeful Senatului, Crin Antonescu. După 52 de zile de suspendare, Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite