VIDEO FOTO 19 maşini/zi - răbojul parcării de tip Park&Ride Străuleşti. Cum poate fi resuscitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
terminal multimodal straulesti

La numai două luni de la inaugurare, în noua parcare de tip Park&Ride de 660 de locuri de la Străuleşti, la capătul magistralei de Metrou 4, sunt garate în medie doar 19 maşini pe zi. Pare un eşec total al unei investiţii de peste 300 de milioane de lei, care are un grad de ocupare de sub 3 la sută.

Reprezentanţii Metrorex, cei care a administrează obiectivul, încearcă să resolve problema şi spun că instituţia lucrează în prezent la un proiect de introducere a abonamentelor lunare la parcarea de la Străuleşti. În acest moment, fiecare maşină este taxată cu 1 leu pe fiecare oră de parcare.  

Preţul este considerat piperat dacă avem în vedere modelul european în domeniu. De exemplu, în Olanda sau Belgia, acest tip de parcări aflate la marginea oraşelor taxează fiecare maşină cu un euro pe zi, de cinci ori mai ieftin decât tariful aplicat la Bucureşti. 

Abonamente de 35 de lei?

La Metrorex nu a fost stabilit încă un preţ pentru abonamentul lunar, însă, Ion Rădoi, liderul de sindicat de la metrou, spune că acesta nu ar trebui să fie mai mult de 35 de lei pe lună, adică 50% din valoarea unui abonament pentru călătoria cu metroul.

terminal multimodal straulesti

„Dacă ţinem cont de preţul din Bucureşti este mic (un leu pe oră – n.r.), dar dacă ţinem cont de faptul că oamenii care parchează acolo trebuie să-şi lase maşinile pentru o zi, este mult, mai ales pentru cei care nu au un venit ridicat. Părerea mea este că piaţa va regla acest preţ. Cred că dacă ne raportăm la circulaţia cu metroul, preţul parcării nu poate să depăşească mai mult de 50% dintr-un abonament lunar la metrou. Adică ar trebui început cu aproximativ 35 de lei, pentru că acolo avem angajaţi şi salariaţi pentru întreţinere, şi acolo trebuie să se justifice investiţia. Trebuie să începem de jos, decât să stea goală această parcare. Riscăm să nu folosim acest terminal” a declarat pentru Mediafax Ion Rădoi, liderul sindicaliştilor de la metrou.

Bilă neagră pentru transportul în comun

Specialiştii consultaţi de “Adevărul” consideră că parcarea Străuleşti nu are succes pentru că, în primul rând, tariful de parcare este mult prea mare. 

“Cel mai probabil, un abonament de cel mult 50 de lei pe lună i-ar face pe mulţi care stau pe lângă Bucureşti să îşi lase maşina acolo în drum spre birou. Un alt motiv este că, în prezent,  parcarea poate fi accesată de prea puţină lume. Este vorba de cei care vin din Mogosoaia şi, hai să spunem, Târgovişte. În plus, nu are o infrastructură de transport în comun bine pusă la punct. E păcat că oamenii nu ajung să folosească mai mult terminalul pentru că, în mod normal, este o investiţie bine făcută”, spune Ionuţ Ciurea, vicepreşedinte şi director executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură.

Specialistul mai consideră că mai intervine şi comoditatea bucureştenilor de a merge cu maşina peste tot, la birou, la cumpărături sau la teatru. “Cei care s-au obişnuit să circule cu maşina personală greu mai pot trece înapoi la transportul în comun, la Metrou şi, mai ales, la mijloacele de suprafaţă, care nu oferă un confort pe măsură. Reţeaua de Metrou nu este îndeajuns dezvoltată, iar transportul de suprafaţă este la pământ”, precizează Ionuţ Ciurea. 

Benzile dedicate pentru autobuze

La rândul său, sociologul Alfred Bulai consideră că de insuccesul acestui obiectiv se fac vinovate şi autorităţile. “Politicile urbane se fac şi cu sancţiuni pentru cei care parchează aiurea în zonă. Se întâmplă ca şi în cazul parcării de la Universitate. Tot timpul găseşti locuri libere pentru că oamenii preferă să parcheze ilegal în zonă făcând traficul de coşmar. Pe principiul de ce să dai bani, dacă poţi să nu-i dai. Ei, dacă autorităţile ar aplica amenzi, toţi aceşti şoferi îşi vor face un calcul economic din care va rezultat că este mai rentabil să plăteşti parcarea”, spune sociologul.

“Politicile urbane se fac şi cu sancţiuni pentru cei care parchează aiurea în zonă” Alfrd Bulai, sociolog

Alfred Bulai crede că, pentru a scoate oamenii din confortul maşinilor personale, autorităţile trebuie să pună la punct transportul în comun. “După modelul occidental oamenii trebuie să ştie <<la minut>> când vine autobuzul. Apoi, benzile dedicate de circulaţie aduc un atu important transportului în comun pentru că ajungi de la un punct la altul mai repede decât cu maşina personală. Dar dacă autobuzul stă şi el în trafic mai bine alegem să mergem cu maşina personală pentru că este mai confortabil”, a conchis sociologul. 

Datele tehnice

Terminalul Multimodal de la Străuleşti inaugurat în urmă cu două luni a fost finanţat de la bugetul de stat, iar costul a fost de aproximativ 363 de milioane de lei cu TVA, inclusiv amenajările de suprafaţă. 

Are are un regim de înălţime P+3 etaje, iar alcătuirea cuprinde un parcaj pentru 660 de autovehicule, sală de aşteptare pentru călătorii transportului public orăşenesc şi interurban, precum şi autogară cu 11 locuri de parcare.

Terminalul are lifturi de acces în parcajul suprateran, precum şi acces direct către staţia de metrou Străuleşti, prin intermediul unei galerii subterane dotate cu trotuare mobile şi luminatoare ce oferă lumină naturală.

Depoul Străuleşti are o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi şi 13 linii, unde pot fi garate sau reparate, în acelaşi timp, şapte trenuri.

Imagini video cu parcarea înainte de  inaugurare


Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite