VIDEO EXCLUSIV Porcii din Delta Dunării bolnavi de pestă africană, îngropaţi într-un dig, în loc să fie incineraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Delta Dunării este alertă de pestă porcină africană. Deşi autorităţile sanitar-veterinare au anunţat că au luat toate măsurile de limitare a epidemiei, inclusiv prin incinerarea porcilor suspectaţi de contaminare cu virusul pestei, carcasele animalelor au fost îngropate într-un dig, existând riscul să contamineze pânza freatică.

Epidemia de pestă porcină izbucnită în Delta Dunării, la graniţa româno-ucrainiană s-a extins în ultimele ore. Autorităţile au anunţat că au izolat focarele şi au trecut la eutanasierea şi incinerarea porcilor. O înregistrare video obţinută de Adevărul arată modul superficial în care angajaţii Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea s-au achitat de sarcini.

Potrivit legislaţiei în vigoare, distrugerea carcaselor de animale se poate face prin două metode:

convenţională - prin denaturarea în unităţi specializate (ardere în incineratoare) sau alternativă, care presupune îngroparea animalelor şi acoperirea lor cu substanţe neutralizante. Or, Delta Dunării este rezervaţie naturală protejată, iar folosirea substanţelor chimice este total interzisă. În plus, pânza freatică este la suprafaţă, iar îngroparea animalelor infectate ar putea duce la contaminarea apei. Prin urmare, singura modalitate de distrugere a animalelor moarte, în Deltă, rămâne incinerarea, cu ajutorul unor incineratoare mobile.

Până în prezent, autorităţile au confirmat patru focare de pestă în Delta Dunării, iar trecerile de bac de la Tudor Vladimirescu, Brăila şi Galaţi au intrat în carantină. Boala este extrem de agresivă şi poate duce la mortalitate de 100% în fermele de porci. Transportul de porci vii şi de carne dinspre Tulcea spre alte judeţe a fost interzis. Boala a fost confirmată în urma analizelor de laborator.

Porcii, aruncaţi de-a valma într-o groapă

La Cetalchioi, porcii eutanasiaţi au fost însă aruncaţi de-a valma într-o groapă săpată într-un dig aflat la marginea localităţii. Angajaţii DSVSA nici măcar nu au astupat groapa, pentru că zilele acestea trebuie să mai eutanasieze alte câteva zeci de suine, care vor fi duse în acelaşi loc, după cum spun localnicii.

 Un martor ocular din satul Ceatalchioi, aflat în carantină, a povestit pentru Adevărul cum a decurs acţiunea de curăţare a focarului de pestă.

”Au venit cu o echipă de oameni, au strîns porcii într-un ţarc şi i-au omorât cu un aparat electric de asomare. I-au aliniat frumos şi au adus un buldoescavator. Au pus în cupă o folie din plastic, după care au încărcat porcii. Apoi, au luat-o prin mijlocul satului şi i-au dus la dig. Au săpat o groapă cu un alt utilaj şi au trîntit porcii acolo. N-au pus nimic peste ei. Groapa este încă deschisă, pentru că mai au încă 50 de porci care trebuie asomaţi. Au făcut un proces-verbal, în care au scris cu pixul câţi porci au luat. În groapă sunt acum circa 100 de porci. De la Rezervaţie nu a venit nimeni. Cu angajaţii DSVSA au fost doar doi jandarmi”, a explicat un localnic.

Directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă, nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Explicaţiile ARBDD

Întreaga operaţiune de neutralizare a porcilor bolnavi de pestă ar fi trebuit supraveghetă de  Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), lucru care nu s-a întâmplat, după cum afirmă localnicii din Ceatalchioi. Reprezentanţii ARBDD spun că au trimis echipe în teren, dar sarcina de distrugere a animalelor contaminate aparţine DSVSA Tulcea.

”A fost întocmit un plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine. La nivelul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării s-au format mai multe echipe care au acţionat pentru limitarea efectelor pestei. Legislaţia prevede incinerarea carcaselor. O problemă în Deltă este accesul, ca să poţi aduce incineratoarele. Dar la Ceatalchioi nu este asta o problemă. Se trece cu bacul de la Tulcea, pe la Tudor Vladimirescu, iar de acolo este drum judeţean. (...) Legea 82 spune clar că sunt interzise substanţele chimice pe teritoriul rezervaţiei. Pânza fratică este la suprafaţă şi asta e o problemă. Trebuie căutată o modalitate de neutralizare care să nu afecteze pânza freatică. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării monitorizează permanent situaţia”, a explicat pentru Adevărul un oficial al ARBDD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite