VIDEO Evenimentul „Toţi pentru Europa“ şi de ce nu merg românii la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de persoane formează o inimă din cartoane în timpul evenimentului „Toţi pentru Europa”.Foto: Inquam/Octav Ganea
Sute de persoane formează o inimă din cartoane în timpul evenimentului „Toţi pentru Europa”.Foto: Inquam/Octav Ganea

Mii de oameni au participat duminică seară la manifestaţia „Toţi pentru Europa”, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, evenimentul, organizat de Declic, având ca scop motivarea cetăţenilor să iasă la vot pe 26 mai şi conştientizarea importanţei implicării civice.

La eveniment au participat personalităţi publice şi artişti care i-au îndemnat pe români să iasă la vot pentru alegerile europarlamentare. Printre ei s-au aflat Mihai Şora, Marius Manole, Mihai Călin, Moise Guran şi membrii trupelor E.M.I.L., Omul cu Şobolani, Taxi şi Vama.

 „Nu o să vă rugăm să votaţi pe dumneavoastră cei prezenţi aici în Piaţa Victoriei, pentru că ştim că o să o faceţi, dar vă rugăm să le spuneţi altora care la rândul lor să le spună altora şi tot aşa. Până ajunge rugămintea aceasta la cei care de regulă nu votează pentru că se gândesc: «Bă, e tot aia.» Nu, nu e tot aia. Eu nu spun că o să fie brusc mult mai bine, că o să fie brusc spectaculos, dar dacă nu o să mai fie răul acesta care nu are voie să mai existe, se cheamă că nu-i tot aia, deloc, nici pe departe”, i-a îndemnat pe spectatori Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi.

Filosoful Mihai Şora a avut şi el un mesaj pentru românii indecişi să voteze: „Să nu fim leneşi. Să nu lăsăm să voteze alţii pentru noi şi să ne trezim cu un alt rezultat decât acela pe care îl doreşte fiecare.”

Cel mai vehement dintre cei care s-au urcat pe scenă a fost însă Tudor Chirilă, solistul trupei Vama: „Dacă Dumnezeu le spune preoţilor, care se presupune că sunt hăruiţi, cu cine ar trebui să voteze enoriaşii lor? După aceea ne întrebăm de ce lumea nu mai merge la biserică. Dacă noi nu trebuie să îndemnăm pe cineva să voteze cu cineva, aş vrea ca şă preoţii să nu mai facă chestia asta.”

Mulţi dintre cei prezenţi în Piaţa Victoriei cred că românii şi-au pierdut încrederea în sistemul de votare, iar asta explică participarea scăzută la scrutinele trecute. „Românii, în general, sunt foarte comozi şi, dacă nu li se dă ceva, nu prea ies. Or masa mare aşteaptă ceva” ne-a declarat un participant.

Un alt spectator ne-a povestit conversaţia avută cu o cunoştinţă: „Am încercat să îl conving pe unul care tuna şi fulgera împotriva lui Dragnea. Şi când i-am zis dacă iese la vot a zis: «Nu ies la vot să-i trimit pe ăia la Bruxelles să câştige 10.000 de euro pe lună şi să nu facă nimic»”.

Românii sunt aşteptaţi, duminică, pe 26 mai să îşi exprime opţiunea în cadrul scrutinului pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European..

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite